sant jaume

Plaça Sant Jaume

El centre polític de Barcelona al Barri Gòtic, on trobem el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament, acull una gran quantitat d'esdeveniments durant l'any
  • Llocs d'interès
  • Ciutat Vella
Publicitat

Time Out diu

Amb més de 2.000 anys d'història, la plaça Sant Jaume de Barcelona és una de les més antigues i representatives de la ciutat. A més de ser un pulmó obert al cor del Barri Gòtic, és també un centre polític des dels seus inicis. Actualment, s'hi troben dos edificis importants d'aquest àmbit: l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat. 

Història

L'aspecte actual de la plaça Sant Jaume data de l'any 1823, època en què va reurbanitzar-se i es va batejar com a plaça de la Constitució. S'obria el nou eix comercial del carrer Ferran, i amb ell s'eixamplava un espai abans petit i ple d'edificis. La plaça d'abans era un petit racó obert on hi havia l'església de Sant Jaume amb el seu cementiri. Un cop enderrocades les cases i traslladada l'església va néixer el cor polític de la ciutat de Barcelona. La ubicació d'aquest centre polític no és aleatòria: la plaça Sant Jaume es troba a la confluència dels antics carrers principals de la Barcino romana, el Cardus (actuals carrers de la Llibreteria i el Call), i el Decumanus (ara carrers Ciutat i del Bisbe). Era el Fòrum romà, centre de la ciutat romana on s'aixecava el Temple d'August, les restes del qual encara es poden admirar al carrer Paradís.

Quins edificis hi trobem

La plaça queda flanquejada a banda i banda, per dos edificis imponents: el Palau de la Generalitat, i l'Ajuntament de Barcelona. Aquestes dues institucions ja existien en època medieval i són encara espai de govern per la vida de la gent catalana i barcelonina.

A la banda de muntanya hi trobem el Palau de la Generalitat -amb l'estàtua de Sant Jordi al balcó- que és la seu de la Presidència i del Govern de Catalunya i es va construir el segle XV. Les dues façanes laterals són d'estil gòtic, però la principal segueix l'estètica renaixentista del Palazzo Farnese de Roma.

A la banda de mar hi trobem l'Ajuntament (edifici del rellotge) -amb les estàtues de Jaume I i el conseller Joan Fiveller- que es va començar a construir el 1369. Conserva una façana gòtica al carrer de la Ciutat i la façana principal és neoclàssica, de l'any 1847.

El Palau obre les portes a visites presencials i gratuïtes amb sol·licitud prèvia, el segon i el quart cap de setmana de mes (dissabte i diumenge, menys a l'agost). L'Ajuntament ofereix visites presencials o virtuals, gratuïtes, els diumenges entre les 10.30 i les 12.30 h. 

Què es pot veure a la plaça durant l'any?

La plaça, a part d'acollir aquests dos edificis institucionals, és un important punt de trobada on durant l'any se celebren esdeveniments com trobades castelleres, concerts durant les festes de la Mercè o Santa Eulàlia, el pessebre de Nadal i diverses manifestacions i concentracions reivindicatives.  

Llocs d'interès prop de la plaça

Sortint de la plaça podem trobar allà al costat la Catedral, la Rambla, la Boqueria o el barri del Born, entre d'altres. 

Com arribar-hi 

Metro: L3 i L4.

Tren: R1, R4, R3, R7 i RG1.

Bus: 47, 59, D20, V15, V17.

Detalls

Adreça
Plaça de Sant Jaume
Ciutat Vella
Barcelona
Transport
Jaume I (Línies: L4)
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà