Ruta cultural al voltant de les Glòries

Més enllà de les obres de reurbanització de la plaça, les Glòries i el 22@ amaguen un potencial cultural de primera divisió. Et preparem una ruta per 7 punts destacats. Ens acompanyes?
©Pedro Pegenaute
Time Out en col·laboració amb Glòries
Publicitat

Si ens elevéssim com un dron al voltant de les Glòries podríem descobrir-hi, tots disseminats, uns quants edificis i institucions de referència en el món cultural de la ciutat de Barcelona. Alguns no estan oberts al públic, com ara la Torre Agbar (la silueta de la qual és un referent d'alçada, i també lumínic), altres són centres de la vida cultural i associativa del 22@. Ens acompanyeu de ruta?

Primera parada: l'empremta de Xavier Mariscal

Un centre amb obres d'art? O un centre que és una obra d'art en ell mateix? Sí, Glòries respon afirmativament a les dues preguntes. De fet, un dels trets distintius del nou eix comercial prové precisament de l'empremta de Xavier Mariscal. A partir d'elements característics que, des del punt de vista artístic, defineixen la ciutat de Barcelona, l'artista valencià ha creat peces de mobiliari urbà, 5 escultures que reinterpreten l'obra d'Antoni Gaudí i tot el paviment del centre comercial. Passejar pels passadissos és com passejar per un museu a l'aire lliure. Però més enllà de tot això, la renovació estètica exterior de l'edifici el converteix en una nova peça arquitectònica d'alt valor a la zona.

Segona parada: el Disseny Hub

És un dels edificis més singulars de la plaça, fins i tot de Barcelona. Popularment conegut com 'la grapadora', s'ha convertit en el gran focus del disseny de la ciutat. La seva silueta, amb façanes diverses, marca la porta d'entrada al 22@, el centre de negocis i desenvolupament tecnològic de la Barcelona del segle XXI. A l'interior trobaràs el Museu del Disseny, la biblioteca municipal del Clot-Josep Benet i una cafeteria on relaxar-se i gaudir del pas de les hores amb tota tranquil·litat.

Tercera parada: L'Auditori i el Teatre Nacional de Catalunya

Música i teatre s'uneixen en aquests dos edificis que es miren cara a cara a pocs metres de distància de la plaça. El primer, seu també del Museu de la Música, és una de les més modernes sales de concerts de la ciutat, per on hi han passat pesos pesats de pràcticament tots els gèneres. El segon, amb una peculiar estructura que recorda un temple de l'antiga Grècia (obra de Ricardo Bofill), és un dels espais teatrals públics de referència de Catalunya. Pels seus tres escenaris passen cada any obres de tots els gèneres, temàtiques i procedències. Si us encanta la cultura, no us passarà desapercebut.

Quarta parada: Can Framis

Aquesta antiga fàbrica de final del segle XVIII és actualment un dels pols de la pintura contemporània catalana. Can Framis és un projecte de la Fundació Vila Casas, una entitat que treballa en la difusió de l'art en tots els seus fronts. A l'interior, rehabilitat i inaugurat l'any 2009, es poden contemplar més de 300 obres en exposició permanent, i mostres monogràfiques itinerants. Perdre-s'hi és unir el passat industrial amb la modernitat de l'art contemporani.

Cinquena parada: el Parc del Centre del Poblenou

El prestigiós arquitecte Jean Nouvel va rebre l'encàrrec de crear, en una superfície de més de cinc hectàrees, el Parc del Centre del Poblenou. El resultat: un espai per a totes les edats, per gaudir durant totes les estacions de l'any i, sobretot, on res no és casual. Per què? Doncs és molt senzill: cada element vegetal, cada element del mobiliari urbà té una doble funció: la pràctica, evidentment, però també la decorativa. Això el converteix en un lloc on, a cada passa que fem, respirem vegetació i disseny a parts iguals.

Sisena parada: la Farinera del Clot

És l'exemple de com una antiga fàbrica de farina s'acaba convertint en un altre tipus de fàbrica, en aquest cas de cultura. Gràcies a un model de gestió cívica, és un ric espai de creació cultural, punt de trobada de creadors i d'espectadors. I, especialment vinculat amb la vida dels barris que envolten aquest edifici l'estil industrial del qual, de començament del segle XX, contrasta amb un entorn modern, de línies que arriben fins al cel.

Final del trajecte: els Encants

Entre les mostres arquitectòniques destacables de l'entorn de les Glòries, segurament els Encants marquen un punt distintiu interessant i remarcable. La Fira de Bellcaire, amb més de 7 segles d'existència, és un dels mercats més antics d'Europa. Des de l'any 2013, una coberta de 24 metres d'alçada plena de miralls reflecteix l'activitat que s'hi duu a terme, en els diversos nivells en què es divideix. La munió de gent produeix un efecte multiplicador molt interessant.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat