La catedral de Santa Maria del Mar, situada al barri del Born de Barcelona, és un dels exemples més emblemàtics i representatius de l'art gòtic català i ha estat un punt de referència al llarg de la història de la ciutat. L'espai que era la parròquia dels comerciants, navegants i artesans, i que reflectia la prosperitat i el dinamisme de la Barcelona medieval, és encara avui dia un puntal de la ciutat i un monument important per a Catalunya.
Origen del nom
Rep el nom de Maria, patrona dels mariners, i va ser construïda allà on abans hi havia una petita església coneguda com a Maria d'Arenys, per la seva proximitat al mar. També coneguda com la "Catedral del Mar", simbolitza la devoció dels habitants de la ciutat, especialment dels comerciants i mariners que van transportar les grans pedres necessàries des de les pedreres de Montjuïc fins al lloc de construcció i van contribuir al seu finançament i construcció.
Característiques arquitectòniques de la catedral
Aquesta basílica destaca per les seves característiques línies horitzontals, superfícies planes, contraforts quadrats i torres octogonals planes. La gran unitat del seu estil gòtic és deguda que va construir-se amb rapidesa, en només 55 anys, de 1329 a 1384. Al seu ampli interior, amb només una nau, les columnes perfectament proporcionades s'eleven en voltes de ventall, i creen una sensació d'espai al voltant de l'altar. També en destaquen els vitralls, especialment la rosassa del segle XV que es troba al damunt de la porta principal, encara que la finestra original va caure a causa d'un terratrèmol. L'actual va afegir-se l'any 1997, com una celebració tardana dels Jocs Olímpics.
Curiositats
Per una banda, és curiós veure com les figures dels bastaixos o "carregadors de moll" estan representades en els relleus de les portes com a homenatge al seu esforç durant la construcció. Per altra banda, aquesta església ha servit d'inspiració i ha estat inclosa en diverses obres d'artistes. Un exemple és la novel·la històrica "La catedral del mar" d'Ildefonso Falcones, on el tema central és aquest edifici, i narra la vida dels habitants de la Barcelona medieval paral·lelament amb la construcció de l’església.
Horaris i preus
La visita cultural inclou l’accés a l’interior del temple, a les torres i els diferents nivells de terrats de l’edifici, a l’espai museu de les tribunes i a la cripta. De dilluns a diumenge de 10 h a 20.30 h. De dilluns a dissabte de 10 h a 18 h amb aportació de 5 € per persona. Diumenge de 13.30 h a 17 h amb aportació de 5 € per persona. Podeu comprar les entrades a la pàgina web.