Quatre imponents columnes corínties estriades que daten del segle I aC es disparen fora del seu podi al més improbable dels llocs: un pati del darrere del Centre Excursionista de Catalunya. Part de la cantonada del darrere del temple dedicat a l'emperador romà August (que després de la seva mort va ser elevat al panteó), les columnes van ser descobertes i aïllades de l'estructura d'un edifici medieval l'any 1835. La columna de la dreta va estar molt de temps a la plaça del Rei, separada de la resta, fins que va ser incorporada a la resta el 1956.
Quant valen les entrades?
Visitar el Temple d'August és completament gratuït i no cal fer cap tràmit ni reserva prèvia. Podeu visitar el temple lliurement dins l'horari d'obertura a l'epicentre de la plaça del Rei. És un dels plans gratuïts que podeu fer a Barcelona.
Què se sap de la història?
El Temple d'August va formar part del paisatge urbanístic de Barcino, la Barcelona romana del segle I aC. El temple estava dedicat a l'emperador August, el mateix que va formar la colònia que ha esdevingut l'actual ciutat comtal. Encara que ara sigui l'epicentre de la plaça del Rei, quan el temple es va construir era la part central del fòrum, situat al cim de la muntanya Tàber. Tot i que no se sap exactament a quina època va pertànyer, s'estima que la construcció es va iniciar amb l'emperador Tiberi.
Malgrat que només es conserven quatre columnes, el Temple d'August tenia un total de sis columnes col·locades a l'edifici, que feia un total de 37 metres de llarg i 17 d'amplada. A l'època romana, el temple presidia la plaça principal de la ciutat, encara que ara està una mica més amagat. Per arribar-hi cal pujar el carrer Paradís, al barri Gòtic, i al número 10 una pedra de molí dona la benvinguda i indica el que va ser el punt més alt de Bàrcino.
Està ben conservat?
Encara que el temple tingui milers d'anys, no fa pas tant que es va trobar. Amb el pas del temps, l'edifici es va anar espatllant fins que acabo cobert per les noves construccions. Al segle XIX, durant les obres de la seu del Centre Excursionista de Catalunya, es van trobar 3 de les 4 columnes. La darrera s'havia trobat anys abans i estava exposada a la plaça del Rei. Per poder fer-nos una idea del temple, van traslladar aquesta darrera al costat de les altres a l'espai on continuen exposades actualment.