Igual que l'antiga Roma es va formar a partir de set turons, Barcelona també té els seus. El Turó de la Rovira és considerat un d'ells i gaudeix d'una vista panoràmica de la ciutat. La muntanya està a 262 metres per sobre el nivell del mar i està ubicada al districte d'Horta-Guinardó, on forma una petita serralada que rep el nom dels Tres Turons: el Turó de la Rovira, el Turó del Carmel i la Creueta del Coll.
Història del turó
Malgrat que les dates no són exactes, el que si és segur és que el Turó de la Rovira va ser el lloc que va escollir un poblat ibèric per assentar-se entre els segles IV i I aC. Han estat les reiterades intervencions arqueològiques les que han pogut confirmar l'existència d'aquesta civilització, ja que les restes van gairebé desaparèixer amb la construcció de cases i carrers.
Més endavant, durant la Guerra Civil Barcelona va patir una sèrie de bombardejos que van afectar moltes parts de la ciutat, com la plaça de Sant Felip Neri, o el mateix Turó de la Rovira. Els republicans van instal·lar al cim de la muntanya unes bateries antiaèries on, posteriorment, es van establir els últims barris de barraques de Barcelona per l'augment d'immigració després de la postguerra. Als anys 50, hi van arribar a viure unes 100.000 persones, que van aprofitar els antics llocs de comandament o les construccions antiaèries per construir els precaris habitatges. El barranquisme va continuar fins al 1990, quan va ser expulsat del districte.
Els Búnquers del Carmel
Els que són actualment un dels miradors més famosos de Barcelona, abans hi havia una bateria antiaèria i les seves instal·lacions. Durant els anys previs als Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, es van concedir pisos tothom que vivia a les barraques i així poder destruir els precaris habitatges. Va ser el 2006 quan van iniciar les tasques de recuperació de l'antic búnquer fins que, l'any 2011 van inaugurar les obres de neteja i adequació de la zona i la van fer més accessible.
A partir d'aquesta reforma, els búnquers es van convertir en un lloc cada cop més concorregut, fins a convertir-se en un dels millors miradors de la ciutat. Des del cim es tenen unes vistes 360 de Barcelona i estan molt a prop de punts turístics tradicionals, com el Park Güell.