Cata 1.81
©Elisenda Pons/El PeriódicoCata 1.81
©Elisenda Pons/El Periódico

Cata 1.81: #Kuinaurbana

Cata 1.81, un dels bistronòmics més veterans, renova la seva carta amb el bon ofici de Santi Rebés

Publicitat
Hi ha cuiners que estimen la gastronomia i altres que fingeixen que l'amor. A més de xef batallador, Santi Rebés és un 'lover' de primera, informat del que es cou a la ciutat i degustador de novetats: "Cada vegada hi ha més competència, i la veritat és que n'hi ha molts que ho fan bé". Ell hi posa orella i oïda, altres només morro. Encara que al lector li sembli increïble, una multitud de cuiners tenen el mateix interès pel seu ofici que el que Borís Ieltsin va mostrar per la cervesa sense alcohol.

Des del 2007, el Santi està associat amb Fidel Puig i Cristina Torras a l'Embat, exemple de bistronòmic barceloní, espècie endèmica de l'Eixample que viu en espais llargs i estrets. Acostumat a aquest ecosistema, Santi R ha remuntat l'Eixample com un salmó fins a Cata 1.81, al número 181 del carrer de València. El Cata és un local veterà, del 2001, quan Barcelona es pensava que era Chicago, i va tenir com a cuinera Teresa Olivella. D'aquell temps resisteixen els macarrons amb sobrassada i xocolata blanca, que vaig provar llavors i que encara recordo pel seu atreviment. Tant ahir com avui, l'amo és Santi Olivella, a partir d'ara Santi O per diferenciar-lo de Santi R. Els Santis van estudiar junts, van treballar plegats al començament de Cata i col·laboren en la reestrena. Fa un any, Santi O va remodelar el local, sumant un pis, i ha contractat Santi R perquè rehabiliti la carta. Reformes Santi's. Això del menjador de la part superior té suc: va ser la vivenda de ¡tres persones!, estretes com ratolins de laboratori entre envans. Un cop obert l'espai, permet la discreció per una escala que dóna al carrer.

Santi O recorda que és un "restaurant de vins" i que l'apartat bevible "es mou", amb 25 vins a copes. ¡Sensacional! Per descomptat, s'embolica a obrir ampolles, garnatxes fresques  com La Bruja Avería i Volandera. Les postres són vinícoles, per conjugar amb l'esperit de la casa, boníssimes, pa de pessic fet amb negre Borsao.

Santi R és un gran 'postrer' –encara que a Embat firma amb Fidel Puig tots els plat– i va acceptar l'assessoria, i la seva presència els dilluns i els dimarts a la tarda, buscant refrescar-se: "Fer coses diferents de les que faig allà".  Una mica més de marxa que a l'Embat, prudent, sí, perquè el Santi, a més de discret, vol ser prudent, encara que es deixa anar amb ràfegues intrèpides. Un desplegament de #kuinaurbana, de Catalunya a Tòquio, passant per Cadis i Bangkok.

El punt de les aletes és perfecte, i l'amanida tailandesa és poc thai. La Inevitable Croqueta és bona, com els 'nuguets' de caçó amb 'mojo' de coriandre.

Es posa seriós, o graciós, amb l'escudella amb una 'gyoza' farcida d'orella, botifarra negra i de perol, representativa de la tendència #kuinaurbana. Un altre platillo amb nota és l'ou a baixa temperatura, espuma amb sidra i parmesà i xistorra (la campana que el cobreix reblaneix el pa torrat). El caneló de galta de vedella amb tòfona es passa de dolç. El fuagràs amb mongetes i morro de vedella és 'match point'. I broda el coll del xai.

La #kuinaurbana, i es demostra amb la tercera estrella al madrileny Diverxo, té futur: fresc, picant, àcid.


Més informació

  • Eixample
Cata 1.81
Cata 1.81
Un lloc ideal per a tot tipus de consumidors, tant per als neòfits com per als més sibarites. Els platets, de cuina del mercat, acompanyen els vins sense eclipsar-los.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat