Esmorzars nòrdics de conte de fades

Bon cafè i millor pastís

Publicitat

Mala sort, carnívors matiners, amants dels esmorzars d'ullals i forquilla, de la galta amb seques a quarts de vuit del matí: l'hivern està essent benigne, i el vostre àpat predilecte va en retrocés. 

Però assistim a una explosió de d'excel·lents cafeteries d'aires nòrdics que a estones fan que ens preguntem si som a Sant Antoni o a Saint Olaf (Suècia). Ep, no ens queixem: són llocs on el petit ritual de l'esmorzar i el berenar es dilata fins a ocupar la funció social del sopar -coses de la crisi- i s'amoroseix amb bones pastes i un cafè esplèndid. I on sovint hi podem fer un bon dinar lleuger. És l'hora de berenar!

Esmorzars de saga nòrdica
Té la seva lògica que el germà petit del Cosmo Café es digui Cometa. Només fa un mes i escaig que és obert, explica el propietari dels dos locals, el danès Thomas Noerby. Curiosament, el Cosmo -majestuosa mescla de galeria d'art i cafè-, pioner de la tendència del bar nòrdic ara fa quatre anys, és a l'Eixample i no pas a Sant Antoni, com és el cas del Cometa. "Per demanda popular, hem traslladat el concepte del Cosmo en petit aquí", diu Noerby. Parets altíssimes, immaculades, molta alçària per construir una recollida i petita catedral decorada amb obres d'art pop i mobiliari de fusta, un seriós competidor dels veïns Tarannà i Federal. Les armes d'aquesta casa de nines són un cafè excel·lent, un pastís de pastanaga casolà i pa, croissants i magdalenes importades de Dinamarca, als quals Noeby atribueix "alguna cosa diferent". I entrepans a l'estil nòrdic, amb el pa sempre calent, com per exemple el de salmó, formatge fresc d'untar i enciam. Combinar-los amb un suc natural -tenen suc de gingebre!- , un cafè amb llet i l'esmentat pastís de pastanaga és un esmorzar digne de Beowulf, per deu euros. L'afable bohèmia del barri també xuma que dóna gust el gløgg, el clàssic vi negre calent i especiat amb canyella, clau, llimona i taronja.

Cafè per a tots
Hi ha gent que no pot veure els bars i restaurants amb nens. Bé, sou uns tristos. Aquesta no és l'opinió d'Omar Sayol, que a la part nova de la rambla de Poblenou -on fins fa uns mesos hi havia una immobiliària enfocada als russos, bon canvi- ha obert Papas & The Mamas. "No és un chiquiparc, es tracta de fer un local on el pare pugui beure i menjar tranquil·lament". I, afegeixo jo, on no haguem de fer cros entre taules i es pugui aparcar el cotxet amb comoditat. Aquest espai diàfan de fusta -les clatellades infantils amb fusta no fan patir tan els pares- gaudeix de molt espai entre taules, una petita zona de jocs i una barra angular cantonera. "Crec que devem ser el primer bar de Barcelona amb una barra sense barreres, això és pels nens", diu Sayol. Per esmorzar i berenar dolç, xuixos, magdalenes i brioixeria de la veïna pastisseria Xacolata, tot fet amb farina ecològica. I per dinar, entrepans de pa de vidre -sedueix el de pollastre i sèsam amb salsa de rocafort- i plats del dia com l'hamburguesa de carn ecològica i amanida amb milfulls de patates. Completen el panorama tiradors de cervesa artesana i un tracte al client excel·lent i just. Com el seu cafè! 

L'interiorisme com a art
Mitte en alemany significa centre. I la cafeteria d'aquesta galeria d'art contemporani ha esdevingut el centre de la jornada laboral de molta gent que ve aquí a dinar, també a  esmorzar o berenar. Alexandra Raschkes -durant deu anys va ser editora de la revista d'art Rojo Magazine-  ha comptat amb l'ajuda del seu soci i marit, l'arquitecte Daniel Powell per erigir, senzillament, una de les cafeteries més boniques i amb més charme de la ciutat. Mireu la foto i visiteu-la. "El gran encert", diu Raschkes, "és que no és oberta de cara al carrer, has de trobar-la i passar a dins". Potser aquest esforç dóna aquell plus d'intimitat que, combinat amb pastisseria austríaca de veritat -un client, diu Raschkes, és un pastisser austríac que els va acabar fent de subministrador- i una fórmula de menú de migdia molt atractiva -tres menús entre 7,50 i 10 euros, que sempre inclouen sopa, amanida i tabule i plats més contundents com empanades argentines o confit de porc amb poma-  fan que ens sentim com al saló de casa. No pas al de casa nostra, sinó al d'algun amic polit i acollidor, així que ens relaxem, prenem unes infusions i tes exceŀlents i no aixequem la veu per no trencar l'encant de la Mitte. 

Cupcakes i nens
Tornem als nens i a Poblenou. Tres socis han obert L'Atelier by Amis (Joncar, 29. De dl. a dv. de 9 a 21 h. Ds. i dg., al matí) una cafeteria multiespai on manen els cupcakes, les galetes i els nens. Miquel López -clon a Poble-nou de Joaquín Reyes!-, explica sorneguer que "entre tots els socis tenim set nens i els volíem integrar a la feina". El lloc, acollidor i colorista, disposa d'un pis superior on es fan tallers de pastisseria, festes infantils i classes de ioga. Bon pla; classe de ioga a primera hora i després un esmorzar amb suc de taronja, cafè, pastís ocupcake casolà (3,95 €). Val a dir que qui escriu abomina la magdalena ianqui, però les seves són sòbries i  substancioses: la d'aranyons i xocolata podria entrar en la categoria de macho cupcake.

Un toc de calidesa
Damià Bosch, jove i solventíssim cuiner que portava El Mirador de la Venta s'ha independitzat del pare. I ha posat una cafeteria: Bosch ha convertit l'un xic antipàtic i espartà Café Olivia en El Colectivo (Pintor Fortuny, 22. De dl. a ds. de 9 a 21 h.). Ho ha fet amb un xic de bon d'interiorisme i sobretot calidesa, bon cafè i millors esmorzars: pastissos casolans -deliciós el de plàtan i xocolata-, croissant de pernil i formatge a la planxa o iogurt amb musli i una sèrie d'entrepans molt per damunt de la mitjana habitual.   

  • El Poblenou
  • preu 1 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Hi ha gent que no pot veure els bars i restaurants amb nens. Bé, sou uns tristos. Aquesta no és l’opinió d’Omar Sayol, que a la part nova de la rambla de Poblenou ha obert Papas & The Mamas. “No és un chiquiparc, es tracta de fer un local on el pare pugui beure i menjar tranquil·lament”. I on no haurà de fer cros entre taules i podrà aparcar el cotxet amb comoditat. Aquest espai diàfan de fusta –les clatellades infantils amb fusta no fan patir tan els pares– gaudeix de molt espai entre taules, una petita zona de jocs i una barra angular cantonera. “Crec que devem ser el primer bar de Barcelona amb una barra sense barreres, això és pels nens”, diu Sayol. Per esmorzar i berenar dolç, xuixos, magdalenes i brioixeria de la veïna pastisseria Xacolata, tot fet amb farina ecològica. I per dinar, entrepans de pa de vidre –sedueix el de pollastre i sèsam amb salsa de rocafort– i plats del dia com l’hamburguesa de carn ecològica i amanida amb milfulls de patates. Completen el panorama tiradors de cervesa artesana i un tracte al client excel·lent i just. Com el seu cafè!
Publicitat
  • El Raval
  • preu 1 de 4
El Colectivo
El Colectivo
Un local tranquil i amb molt d'encant –de tons clars i mobiliari de fusta a l’estil nòrdic– amb bona música. Als esmorzars i als berenars ofereixen croissants, iogurts, torrades, pastissos casolans variats... Seure-s’hi a qualsevol hora a fer una cafè (molt bo, per cert) i simplement estar-s’hi és una activitat excel·lent per a la salut.  Comproveu-ho. –M.G
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat