Caps de setmana al MNAC: 3 maneres de gaudir-lo en família, amb amics o al teu aire

A un museu anem a veure obres d’art, però el MNAC vol anar encara més enllà per convertir-se en un espai de reunió social, un centre d’oci i una proposta d’aprenentatge cultural continuat. Descobriu tot el que ens pot oferir!

MNAC
MNAC
Time Out en col·laboració amb MNAC
Publicitat

Ja fa uns mesos, a partir del mes de maig de 2023, el MNAC va iniciar una ramificació en la seva proposta formativa i cultural que, amb el pas del temps, s’ha acabat confirmant com un encert. Es tracta del programa 'Cap de setmana? al MNAC', que parteix d’una idea molt senzilla: convidar tothom a considerar el Museu Nacional d’Art de Catalunya com una proposta atractiva per omplir les hores d’oci dels dissabtes i els diumenges anant més enllà del que se suposa que ha de ser un museu. Què és un museu? És allà on anem a contemplar i reflexionar a partir de les obres d’art –en el cas del MNAC, una col·lecció important d’art català des del romànic fins al Modernisme i principis del segle XX–, però l’experiència pot anar sempre més enllà. I si parlem del MNAC, també hem de tenir en compte la seva situació privilegiada: elevat sobre la ciutat a Montjuïc, està envoltat d’espai per passejar, té els miradors més esplèndids sobre Barcelona, i dona una sensació de desconnexió que ens relaxa i ens convida a fer les coses a un altre ritme, i això fa que el cap de setmana es torni més profitós.

El programa 'Cap de setmana? al MNAC' consisteix en tres eixos de programació: un té a veure amb la descoberta profunda i ampliada de les obres del museu; el segon proposa una interacció creativa amb el material estètic de les sales d’exposició; i, finalment, el tercer ens convida a visitar el MNAC com un espai de socialització, allà on podem passar un matí o una tarda divertida i interessant amb la família, els amics o aquella persona especial que acabes de conèixer. A més, les propostes específiques es van renovant cada mes, així que també us animem a apuntar-vos al seu butlletí. Si en voleu saber més, aquí us ampliem la informació.

1. Descobrir el MNAC per camins inesperats

Una de les funcions principals d’un museu, a més d’exhibir obres i conservar-les, és el que podríem identificar com la mediació: ser un enllaç amb la societat, convidar-nos a conèixer el patrimoni, entendre’l i apreciar-lo. I això implica molt més que engrescar-nos per fer una visita regular: cal fer altres coses per ampliar l’experiència, i el primer eix del programa 'Caps de setmana? al MNAC' gira al voltant de les idees de descoberta i saber-ne més. Cada cap de setmana us podreu trobar amb activitats com taules rodones, xerrades o visites guiades amb persones relacionades amb les col·leccions permanents del MNAC o amb les exposicions temporals. Per exemple, si hi ha una nova mostra d’un autor viu, aquest pot anar a presentar-la i explicar-la mentre visitem les sales. Aquest paper de mediació també s’estén als comissaris, conservadors i altres especialistes del museu. Hi ha una proposta específica que es diu ‘Una obra, 15 minuts’, una visita que inclou tres obres concretes amb explicacions a fons, i també hi ha itineraris a mida a partir de temes molt ben delimitats, com Sang i fetge. Històries de màrtirs, o Qui paga, mana: mecenes i artistes.

A més, també podeu apuntar-vos a la proposta Zona restringida, una visita guiada per diferents tresors que estan als magatzems del museu i que no estan en exposició. Perquè un museu no és tant el que es veu, sinó el que no es veu... fins que es té l’oportunitat d’accedir als seus secrets.

2. Al museu, l’artista ets tu

Un altre d’eix d’activitat dels caps de setmana al MNAC és el de la pràctica artística: fer que cada visitant sigui un artista en diàleg amb les obres exposades, o un observador d’una interacció inesperada entre diferents arts. Per exemple, us podeu apuntar a tallers de creació per adults on, a més d’aprendre i desenvolupar els vostres fonaments en el dibuix i la pintura, podreu fer-ho directament amb les obres més emblemàtiques del MNAC. Voleu prendre apunts davant d’un Picasso? Ara es pot fer, i amb tot el temps del món i amb personal especialitzat per ajudar-vos. Aquest programa també planteja interrelacions entre el MNAC i escoles d’arts com l’ESMUC, el Cercle Artístic Sant Lluc o l’Institut del Teatre, i periòdicament es faran activitats on alumnes d’aquestes escoles proposaran una interpretació dansada o dramatitzada d’una obra... al costat d’aquesta mateixa obra. Al desembre d’aquest 2024, per exemple, es farà una lectura teatral de l’obra 'El celler de les Galeries Laietanes', de Xavier Nogués. El MNAC també vol reforçar els lligams amb els seus voltants, i durant tota la tardor hi haurà sessions musicals amb DJs a l’Associació Cultural Salvadiscos del Poble Sec.

3. Al teu aire: el MNAC és teu

Els exteriors del MNAC ja sabem que són fantàstics: bones vistes sobre Barcelona, una zona relaxada amb aigua, sol, naturalesa... Però per què no gaudir també del MNAC per dins, més enllà de l’art. El museu té moltes àrees comuns on, el cap de setmana, es poden fer activitats en família –un espai de jocs a la sala Oval tots els dissabtes a la tarda i els diumenges al matí–, amb amics, en parella... o al teu aire. Per exemple, hi ha la proposta 'El museu dibuixat', que us anima a anar-hi amb llapis i llibreta i reflectir en paper tot el que us agradi del MNAC. A més, les zones comuns, com la botiga, les àrees de restauració, la sala Oval i la sala de la Cúpula seran zones de creació espontània. I, sobre tot, no desaprofiteu una de les meravelles del MNAC, la terrassa-mirador amb vistes de 360º sobre Barcelona, una cosa meravellosa que només es pot fer accedint al museu.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat