Entre el poder, la moralitat i la bellesa a la Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani

La retrospectiva de Núria Güell 'Tot ordre es vol pur' i 'La Transformació Sensible' a cura d'Oriol Fontdevila són les dues exposicions que ompliran el recinte fins al 10 d'octubre. Us donem molts motius per gaudir-les!
'Tot ordre es vol pur'
Foto: Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani'Tot ordre es vol pur'
Time Out en col·laboració amb Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona
Publicitat

Què és, per a vosaltres, el poder? I la bellesa? No són preguntes ni fàcils ni amb una única resposta, però sí que són qüestions que ens fan omplir el cap de reflexions. Fins al 10 d'octubre, la Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona us convida a trobar possibles veredictes a aquests assumptes amb les seves dues noves exposicions: 'Tot ordre es vol pur' una retrospectiva atípica en què Núria Güell reflexiona entorn del poder i les lleis morals convidant a altres artistes a fer una reinterpretació del seu treball. Tot, al mateix temps que ella construeix noves propostes.
I l'exposició 'La Transformació Sensible': una mostra col·lectiva que qüestiona el concepte de bellesa, el seu rol i el seu valor polític en l'actualitat. Un projecte a càrrec d'Oriol Fontvila en què han participat artistes com Patrícia Esquivias o Assemble Studio.
Continueu llegint perquè us expliquem més d'aquestes exposicions i les activitats complementàries que giraran al seu entorn.

'Tot ordre es vol pur'

Dos exreclusos, diversos mossens i una monja youtuber: una barreja ben peculiar! Amb l'ajuda d'aquests sis artistes, la innovadora Núria Güell ha creat una exposició retrospectiva que reuneix cinc propostes noves i la complicitat artística dels seus convidats. Organitzada en tres actes i un epíleg, l'exposició tracta el poder, la moral i la institució des de la retrospectiva.
Normalment tendim a imaginar el poder com una organització de forces que es troba dalt de la piràmide social. Però... com a individus, també desitgem poder a través de l'èxit social o el reconeixement. Per a Güell, el poder que més l'inquieta no és aquell fruit de la força o la violència; sinó el que es legitima a través de la Veritat i el Bé moral.
A través dels seus tres actes i l'epíleg, l'exposició aplega textos que exposen compromisos sociopolítics extrets de les webs d'institucions en què Güell ha treballat. També hi trobareu les versions que els artistes convidats han fet de les seves obres: Lía Vallejo, Levi Orta, Rosa Casado, Mike Brookes i Habacuc. Tres vídeos de nova creació de Güell: una trobada amb una monja i diversos mossens amb què l'artista recorre les problemàtiques de les seves obres anteriors i les contraposa als discursos morals actuals. Una conversa entre el seu art i la institució eclesiàstica.

'La transformació sensible'

Com ens podem fer nostra la bellesa? Oriol Fontdevila, a càrrec de l'exposició, no se centra en el gust individual d'allò estètic sinó en la bellesa com a principi organitzatiu i força motriu de coneixement. Es pregunta quin rol exerceix aquesta, actualment, en les pràctiques artístiques i socials i presenta diverses propostes per endinsar-s'hi. Per a Fontdevila, el plaer sensual propicia el contacte i és aquest el que ens impulsa a una vida en comú, a ser dependents i, per tant, a ser vulnerables. La bellesa és un atac contra la independència. A través d'un seguit de propostes d'artistes molt variats, aquesta exposició mostra la bellesa segons els desafiaments d'un món comú.
Per una banda, Assemble Studio pren com a principi bàsic pel desenvolupament dels tipus de vida les qualitats sensuals dels ambients. Patrícia Esquivias estudia les implicacions colonials del treball artesanal. El duo artístic Javier Peñafiel & Rita Rakosnik, amb la seva proposta, s'adrecen per posta a agències humanes i no humanes que es reconeixen com a productores de bellesa i resistència política. I per últim, la Júlia Ramírez-Blanco & Paula García-Masedo estudien i exploren entre els models d'autoorganització a través de les representacions que han generat de si mateixes algunes comunitats que habiten els marges.

Seminaris sobre la bellesa

De cara al setembre, a gairebé un mes abans que les dues exposicions deixin les instal·lacions de la Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, es realitzarà un seminari al voltant de la bellesa i la implicació social. Serà els dies 28, 39 i 30 de setembre, estarà conduït per Oriol Fontdevila i comptarà amb la participació de tots els artistes implicats en ‘La transformació sensible’, així com Núria Güell. Les temàtiques dels tres dies seran: ‘La bellesa inconfessable’ el dia 28 de setembre amb Núria Güell i Patrícia Esquivias; ‘La bellesa intencional’ el dia 29 de setembre amb Amica Dall d’Assemble Studio i Julia Ramírez-Blanco & Paula García-Masedo; i ‘La bellesa postestètica’ el dia 30 de setembre amb Javier Peñafiel & Rita Rakosnik.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat