Endinseu-vos en les històries romanes de l’exposició Imperivm

El Museu d’Arqueologia de Catalunya ens convida a conèixer com va ser i com va funcionar l’Imperi romà a partir de més de 200 objectes de gran valor i un concepte de mostra didàctica i moderna
Imperivm
Pepo Segura
Time Out en col·laboració amb Museu d'Arqueologia de Catalunya
Publicitat

L’Imperi romà és un dels grans referents històrics de la nostra civilització. De Roma hem heretat una part significativa de la nostra cultura, les nostres creences, la nostra parla i els fonaments del dret, entre moltes altres qüestions. Ens atrau per diferents raons –per la bellesa de les restes arqueològiques que conservem, per la seva estètica i la seva ambició, pel seu exercici simultani de la força i la sensualitat, pel misteri que encara l’envolta–, i no ens ha de sorprendre que, tal com diu la broma que fa poc temps es va escampar per Internet, hi hagi milions de persones que pensin amb freqüència en l’Imperi romà: ja sigui a través del coneixement de la història, o per les versions estilitzades que ens ha donat el cinema o la literatura, Roma és quelcom que no es pot passar per alt.

La nova exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), inaugurada el passat 16 de maig, funciona en aquest sentit: vol que pensem constantment en l’Imperi romà, i que el coneguem a fons a partir d’històries que van des dels aspectes més generals fins als més particulars, perquè no es tracta només de l’extensió total de les conquestes o els noms dels emperadors, sinó també de les històries personals de les dones, els esclaus i els rituals quotidians en diferents parts del Mediterrani. Imperivm és una exposició permanent que, a partir d’ara, serà una porta d’entrada per conèixer l’antiga Roma, i una invitació a reforçar els nostres coneixements amb prop de 1000 metres quadrats que conformen una aventura didàctica, sorprenent i moderna. A continuació us donem les claus, i aquí podeu reservar entrades.

1. Imperi etern

Lògicament, us animem a visitar l’exposició Imperivm quan abans millor. Però si, per alguna raó, ara no us va bé, no cal patir amb el temps: aquesta mostra és permanent, no té data de finalització, serà una de les àrees principals del MAC en la seva ubicació de Montjuïc i la primera part d’un pla de redisseny i rellançament del museu per oferir més continguts de valor al públic de la ciutat. Imperivm és una mostra comissariada pels conservadors del museu, Mario Cervera i Arturo de la Oliva, i ocupa el primer pis sencer i la galeria del cos central del museu. En total, 1000 metres quadrats que resumeixen la força política i militar més gran de l’antiguitat, i que ha deixat una petjada profunda en la nostra ciutat.

2. Un viatge complet

L’exposició vol respondre tres preguntes: Què va ser l’Imperi romà, quines característiques –culturals, polítiques, econòmiques, etc.– van aconseguir cohesionar-lo i mantenir-lo durant tants segles, i quin llegat ens ha deixat. I per comprendre tot això, la mostra divideix els seus materials –més de 200 peces de gran valor que corresponen a diferents etapes històriques, des de la primera arribada del romans a Hispània fins al temps posterior a la desaparició de l’Imperi d’Occident– en onze grans àmbits. Aquestes àrees porten noms en llatí com Orbis (món), que tracta sobre l’extensió geogràfica de l’Imperi, o Verbum (paraula), sobre la llengua comuna, el llatí. Altres seccions són Civitas, sobre l’urbanisme romà, Potestas (poder), sobre el sistema polític, Populus (poble), sobre la seva composició social, Religio (religió) i Fatum (destí) sobre religió, creences i supersticions, Negotium i Otium (negoci i oci), sobre l’economia i les diversions, i finalment Mulier (dona), sobre el paper de les dones a Roma, i Hereditas (herència), sobre el llegat de l’Imperi.

3. Una exposició amb noms propis

Imperivm no és només un recorregut davant de tota mena d’objectes, sinó una narració completa que busca donar respostes sobre les qüestions principals de l’Imperi romà, i que fa servir mitjans molt diferents. Lògicament, la part principal de l’exposició són els tresors arqueològics, però també hi ha el desig de treballar amb noves narratives i una ambientació especial que faci d’una visita a Imperivm quelcom singular. Per exemple, les històries romanes a que fa referència el subtítol de l’exposició seran les protagonitzades per diferents personatges de ficció desenvolupats pel dramaturg Eduard Olesti, i que recorreran amb nosaltres la mostra i ens donaran informació de primera mà. Aquests personatges pertanyen a tots els estrats de la societat romana: un gladiador (Leontius), un senador (Claudius), dues esclaves (Helena i Galla), el legionari Sergius, la sacerdotessa Octavia...

4. Una exposició moderna

A més de tot això, Imperivm té una ambientació sonora molt particular –una peça ambiental composta por Ubaldo amb la col·laboració de les veus de Tarta Relena, i narratives noves a partir del disseny d’entorns immersius de 360 graus, en els quals podem recorre mapes i apreciar el cronograma evolutiu de l’Imperi des de la fundació de Roma fins a la deposició de Rómul Augústul, l’últim emperador d’Occident. També hi ha àrees de videomapping per veure peces amb detall, o recórrer la ciutat de Tarraco com si estiguéssim en el temps de l’apogeu de l’Imperi. És, en definitiva, una exposició pensada per a un públic molt ampli, que tracta Roma en tota la seva generalitat, però també amb una particularitat local –al cap i a la fi, estem a Barcino, i la història romana de la nostra ciutat ens toca molt de prop–, i que a més funciona tant per gent amb molt coneixement de Roma com per qui l’està començant a descobrir.

5. Activitats complementàries

Tot i que Imperivm és una exposició permanent, estarà contínuament complementada per activitats temporals o puntuals que aniran donant informació de valor al públic interessat en aprofundir en l’experiència. Per exemple, tots els diumenges es fan visites guiades, també es fan activitats escolars i una activitat en forma de taller periòdic que porta per nom 'Convivium' que ens convida a conèixer la gastronomia romana –i menjar-la després–. El catàleg de l’exposició sempre està disponible, i amb ell podreu ampliar molt la vostra experiència. A més, s’aniran afegint més activitats i xerrades a mesura que passin els dies, així que esteu atents a l’agenda (que podeu consultar aquí).

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat