La Nit dels Museus 2021 a Barcelona: exposicions, activitats i portes obertes

Des de mitja tarda i fins a la nit del dissabte 15 de maig, un total de 74 espais de Barcelona i voltants obren les seves portes perquè els exploreu de dalt a baix. Alguns ho faran amb reserva prèvia obligatòria; us ho expliquem!
Castell de Montjuïc
Foto: Robert Ramos
Time Out en col·laboració amb ICUB
Publicitat

Potser per altres persones el maig és només sinònim de bon temps i primavera; però pels barcelonins i barcelonines, aquest mes vol dir bon temps, primavera i cultura!
Una vegada més, després de trobar-la a faltar el 2020, torna la Nit dels Museus: una de les cites més màgiques de l'any on la cultura obre amb forces les portes dels seus museus per atraure petits i grans; amants de l'art o de l'arquitectura; vells coneguts o visitants novells.
Serà en ple mes, el dissabte 15 de maig, des de mitja tarda fins a les 22h i hi participaran un total de 74 espais tant de Barcelona com de les seves ciutats veïnes: Badalona, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma.
Com sempre, mentre les portes dels museus estiguin obertes, a més de visitar de manera gratuïta les exposicions temporals i col·leccions permanents, també hi trobareu diverses activitats per a totes les edats: des de visites guiades a tallers, jocs de pistes, un escape room, una gimcana, concursos, concerts i espectacles de poesia, dansa i teatre. Gaudireu d'una nit ben completa!
Això sí, molts dels racons culturals participants requereixen reserva prèvia obligatòria tant per visitar-los com per gaudir de les seves activitats. Així que, abans de sortir de casa, informeu-vos bé d'aquells centres que ho demanen. Nosaltres us hi ajudem!
Continueu llegint perquè hem organitzat tota l'oferta en 7 grups i us detallem tots aquells establiments de la Nit dels Museus on us haureu de plantar amb la vostra reserva a la mà: seguiu els links que us hi deixem i reserveu la vostra plaça!

1. Viatge a la història

Si ho pensem bé, tots els museus guarden història i ens hi transporten. Però aquests d'aquí ens l'expliquen detalladament!
Al Born CCM podreu reviure l'educació a casa nostra a través dels anys o gaudir d'una visita a la seva exposició estable sobre les intervencions arqueològiques del recinte. A més, també hi haurà un concert!
Un altre gran museu dedicat a la història és el Museu d'Història de Catalunya: amb vistes al mar podreu gaudir-hi de tallers i de la seva llarga exposició permanent que recorre tota la nostra història. Així com el Memorial Democràtic del barri del Raval, on també us hi haureu de presentar amb reserva prèvia.
Estigueu atents i atentes al Museu d'Història de la Immigració de Catalunya perquè una setmana abans de la Nit obrirà un formulari per la seva activitat i de ben segur que les inscripcions volaran.
I per si fos poca història la que us espera el 15 de maig, els diversos equipaments del MUHBA també obriran portes amb visites guiades. Seran els de la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella, la Casa del Guarda del Park Güell, El Call, el d'Oliva Artés, el de la Plaça de Rei, el del Refugi 307 i el de la Via Sepulcral Romana.
I si us animeu a sortir de la ciutat i anar una mica més enllà, al Museu de Badalona també us esperen amb reserva prèvia trucant al 933 841 750. O, a l'altra banda de Barcelona, al Museu de l'Hospitalet trucant al 934 036 110 o escrivint a cultura.museu@l-h.cat. Acabareu la nit sent uns autèntics historiadors!

2. Amb nom propi

A la nostra ciutat ens sobren les paraules per posar nom als nostres museus. Hi tenim la mà trencada de la quantitat de racons culturals que hi ha! Però n'hi ha alguns que no necessiten paraules explicatives per donar-los títol; hi ha museus que tenen nom propi i són aquests!
La Fundació Antoni Tàpies, un any més, obrirà les seves portes per deixar-nos veure l'univers creatiu que s'hi amaga. No us perdeu perquè el món de Tàpies us submergirà de ple! Pel que fa a la Fundació Joan Brossa, també us hi haureu de plantar amb reserva prèvia per gaudir dels seus racons poètics. En aquest cas, podeu reservar la vostra visita guiada enviant un correu a fundacio@fundaciojoanbrossa.cat.
Si aquest any feu passar la vostra ruta cultural pels molts establiments que trobem a la muntanya de Montjuïc, la Fundació Joan Miró és una parada més que obligatòria (i la seva reserva prèvia, també!).
Un clàssic de la ciutat: el Museu Frederic Marès, la seva ubicació única i la seva col·lecció que va reunir l'escultor que dona nom al museu. Tot un magatzem de patrimoni de la ciutat!
I un altre clàssic que és tant dels veïns de la ciutat com dels seus visitants estrangers que sempre hi fan parada: el Museu Picasso, un racó inigualable que recull gran part del llegat d'aquest artista a qui no se li acabaven ni les idees ni les etapes artístiques.

3. Redescobrir Barcelona

Tenim espais dedicats a la història de Catalunya i també en tenim de dedicats a la història de la nostra ciutat. Com és l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, a l'ombra de la preciosa Catedral. Com tots els altres espais anomenats, hi podreu accedir amb reserva prèvia i hi gaudireu de la ciutat en totes les seves etapes.
Pels més atrevits, també hi ha un pla ben diferent: visitar la Col·lecció de Carrosses Fúnebres i veure autèntiques meravelles que us permetran fer un gran tast de com era el ritual funerari a Barcelona des de finals del segle XVIII fins als anys cinquanta del segle XX. Podreu accedir enviant un correu a comunicacio@cbsa.cat i indicant l’hora de la visita, nom i cognoms, nombre de persones i un telèfon de contacte.
I per aquells que sempre tenen ganes de festa, res millor que fer parada a La Casa dels Entremesos i descobrir nans i gegantons, bestiari, gegants i un munt de patrimoni que cada festa major surt al carrer a fer-nos riure, ballar i saltar d'alegria.

4. Art fet edifici

Només llegir el títol ja podeu saber de quines joies arquitectòniques us parlarem perquè us afanyeu a reservar la vostra entrada!
Una d'elles és una de les preferides del passeig de Gràcia (on hi ha molt d'on triar!): La Pedrera. Serà imprescindible que reserveu la vostra entrada a partir del 10 de maig a les 10 hores perquè gaudiu de l'univers de Gaudí en la seva màxima esplendor. I les vistes són igual d'espectaculars... quina posta de sol us hi espera!
També podreu visitar dos altres joies modernistes de Gaudí: el grandiós Recinte Modernista de Sant Pau i el meravellós Palau Güell. Alerta perquè les entrades per aquest últim estaran disponibles des del dia 8 de maig fins que s'exhaureixin... no badeu!
Heu visitat mai La Capella del carrer de l'Hospital? Potser per alguns és una gran desconeguda, però val molt la pena descobrir-la i el dissabte 15 de maig en tindreu l'oportunitat a través d'una visita guiada. Reserveu plaça enviant un correu a lacapella@bcn.cat.
Si parlem d'història i arquitectura, dos dels edificis més destacables són els castells! Doncs el castell de Cornellà també obrirà portes i, més, podreu gaudir-hi d'un espectacle de teatre. Tot, amb reserva prèvia trucant al 934 745 135 o enviant un correu a museumercader@aj-cornella.cat. I el castell de Montjuïc, vigilant de la ciutat, també estarà obert per a tot aquell que s'hi presenti amb la seva entrada. Aquí també podreu gaudir d'un espectacle, en aquest cas, de dansa!
Amb 
reserva prèvia escrivint al correu museutorreballdovina@gramenet.cat o trucant al 933 857 142 també podreu visitar els racons de la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet. O el singular Centre Jujol - Can Negre, d'una façana ben característica que podreu travessar enviant un correu electrònic a cannegre@sjdespi.net o trucant al telèfon 933 737 363. I, si voleu arquitectura que us quedi una mica més a prop, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes també us espera amb el colorit claustre perquè el gaudiu d'arcada a arcada.

5. Amb la canalla

Tots els museus són un espai de diversió i admiració pels més petits, però en la Nit dels Museus hi haurà alguns que de ben segur que els faran gaudir com mai. 
Entre Marina i les Glòries trobareu el Museu de la Música amb portes obertes perquè, des de ben petits, la canalla comenci a explorar i a crear el seu petit univers musical. I també hi haurà un concert i activitats interactives!
Viatgem? El Museu Marítim de Barcelona també és un d'aquells grans preferits dels més joves. Un racó que els fa imaginar aventures a la mar amb el munt de vaixells i maquetes que hi troben.
I per si voleu provar una experiència ben diferent, apunteu-vos a l'Espai Bombers - Parc de Prevenció de Barcelona. Un lloc on aprendran tant de l'ofici com de la importància de prevenir situacions de perill. Tot, amb diversió! Podeu fer 
reserva prèvia a través del telèfon 932 565 434 o del correu espaibombers@bcn.cat

6. Ciència de bat a bat

La ciència, en realitat, està per tot arreu. Però hi ha racons de Barcelona en què batega amb molta força. I un d'aquests racons és el CosmoCaixa. Hi trobareu tantes coses que no sabreu ni per on començar: animals, tecnologia, el cos humà, natura i fins i tot galàxies! Un museu que, tot i que sempre hagi estat vinculat als més petits, també fa gaudir de ple els més grans! A més, també podreu participar en els seus tallers especials.
I pel que fa a la Catalunya més antiga... arqueologia! El Museu d'Arqueologia de Catalunya, als peus de Montjuïc, us convida a un viatge per les arrels mil·lenàries de la nostra terra. Podeu reservar el vostre "seient" per aquest recorregut al 934 232 149 o enviant un correu a macvisites.acdpc@gencat.cat.

7. Els colors de la cultura

I per últim, cultura en forma de tradicions i d'art colorit, reivindicatiu i explosiu. Barcelona està plena d'art i no només pels seus carrers plens d'arquitectura i de detalls creatius, també pels seus museus: des del CaixaForum a la Fabra i Coats passant per La Virreina o el MACBA. Per on començareu la vostra ruta?
Al CaixaForum, a més de gaudir de concert també podreu visitar 'El somni americà. Del pop a l'actualitat. Una exposició obligatòria pels amants de l'art més modern. Si seguiu per Montjuïc, al Museu Nacional d'Art de Catalunya trobareu encara més art (modern, renaixentista, gòtic, romànic...) en forma de grans col·leccions d'artistes d'aquí i d'allà. Ben a prop també podreu endinsar-vos en l'art, cultura i història de racons d'arreu del planeta al Museu Etnològic i de Cultures del Món, amb seu tant a Montjuïc com a Montcada. I just al costat, també us espera el Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (Institut del Teatre) amb reserva prèvia per les seves activitats i tallers del 10 al 14 de maig.
Al Raval trobareu dos clàssics de la zona que són la joia de l'art més contemporani i de les exposicions més reivindicatives: el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Un al costat de l'altre: aprofiteu i reserveu entrades per ambdós!
Una mica més a baix, també podreu gaudir de La Virreina, on, a més de visitar les seves exposicions vigents com 'La violència il·lustrada' de Nanni Balestrini, també podreu gaudir d'un recital poètic amb reserva prèvia.
Si creueu les Rambles i via Laietana, anireu a parar al Museu Europeu d'Art Modern: el seu nom ho diu tot! Us espera un fons d'art contemporani del segle XXI, escultura contemporània del segle XX i escultura catalana també del XX.
Si us enfileu per la Meridiana, us esperen tres parades: el Museu del Disseny de Barcelona per descobrir la història del disseny a casa nostra des de molts anys enrere fins a l'actualitat; la Fabra i Coats. Centre d'Art Contemporani i les seves visites guiades que podreu reservar enviant un correu a centredart@bcn.com; i la Fabra i Coats. Fàbrica de Creació i el seu recorregut guiat que també podreu gaudir reservant plaça a fabricadecreacio@bcn.com.
I no, no s'acaba aquí! Pels més curiosos (i aquells que vulguin fer una petita escapada de la ciutat) també podreu visitar el Museu Can Tinturé - Museu de Ceràmica 'La Rajoleta' d'Esplugues i gaudir de les seves activitats reservant plaça 
al 934 700 218 o a museus@esplugues.cat. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat