El primer mil·lenni del monestir de Montserrat: una 'expo' al Palau Robert explica el que cal saber

Si voleu endinsar-vos en la història i la mística més profunda de Catalunya, fins al 6 de gener podreu visitar ‘Montserrat, 1.000 anys’, una gran mostra cultural i espiritual
Exposició Montserrat 1000 anys
Palau Robert
Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

Montserrat és un d’aquells llocs que han esdevingut símbols, i que no cal explicar gaire perquè són sobradament coneguts per tothom. És gairebé segur que no hi ha ningú a Catalunya que no pugui reconèixer el perfil irregular i punxegut de la muntanya, o que no estigui al cas de la seva importància història, simbòlica o turística. Ara bé, Montserrat té tantíssima història i tantes simbologies associades a la natura, la muntanya i el monestir que la corona, que n’hi ha diferents versions segons amb qui parlem. Per alguna gent, Montserrat és religió: és un centre espiritual de primer ordre (amb mil anys d’història!), allà on hi ha La Moreneta, un temple per resar i connectar amb la divinitat. Per altres, Montserrat és cultura i, molt particularment, música: des del 'Llibre Vermell' fins a Wagner. També és un lloc natural ideal per obtenir grans vistes i fer rutes per caminar. A banda, n’hi ha qui entén Montserrat com un lloc per detectar naus extraterrestres. En definitiva, tothom té el seu Montserrat particular.

Però el que no és tan conegut és el detall de la seva història. El monestir de Montserrat, l’epicentre de la vida religiosa de la muntanya, fa 1.000 anys d’història aquest proper 2025. I per commemorar l’aniversari, el Palau Robert té en marxa una exposició que tancarà les seves portes el proper 6 de gener, i que és una immersió en els orígens i el desenvolupament de Montserrat com a epicentre de la vida i el poder religiós a Catalunya. Es tracta d’una exposició que comptarà amb un gran atractiu –una visita virtual– i que forma part d’un gran conjunt d’activitats paral·leles que es faran durant tot el 2025 per celebrar aquesta efemèride simbòlica. Aquesta mostra, doncs, és com un primer contacte amb la història de Montserrat, una preparació per tot el que ha de venir desprès. La podeu visitar, de manera gratuïta, a la sala 3 del Palau Robert, i val la pena fer-ho! Si voleu saber-ne més, aquí us donem tota la informació.

1. Montserrat, una història mítica

Montserrat va néixer fa mil anys. No la muntanya, que ja hi era, sinó el monestir. El van fundar un grup de monjos benedictins provinents de Ripoll encapçalat per l’abat Oliba, i li van donar el nom de Santa Maria de Montserrat, en referència a la forma serrada del massís muntanyós. Era un lloc singular, d’accés no especialment fàcil, i susceptible de despertar un profund sentiment místic. Evidentment, aquells monjos no podien imaginar que la seva primera fundació, tan modesta, acabés esdevenint una abadia d’arquitectura poderosa i un centre de reunió del poder polític i religiós del que acabaria sent Catalunya. I és que Montserrat és quelcom que us pot fer pensar seriosament que els miracles existeixen: durant tot aquest temps l’abadia no ha estat mai abandonada del tot, ha mantingut una continuïtat contra tot pronòstic, i ha enriquit la seva llegenda amb cultura i natura. Al seu voltant s’han format institucions com l’Escolania, un culte religiós antic i singular –el de les verges negres, representat en la figura de La Moreneta– i un arxiu històric de gran valor per al país. Diuen fins i tot que és on es guarda el Sant Grial, el calze amb la sang de Jesucrist!

2. Viatge al cor de la cultura

L’exposició al Palau Robert vol apropar Montserrat al públic general. El motiu és molt senzill: Montserrat com a lloc i institució són prou coneguts, però el seu interior i la seva activitat no tant. Quantes vegades heu pujat a la muntanya? Heu entrat a l’abadia? És segur que molts respondreu que moltes vegades, però també n’hi haurà molta gent que reconeixerà que no ha pujat mai, o si ha pujat no ha fet una visita completa. Per això, un dels punts centrals de la mostra 'Montserrat, 1.000 anys' és oferir la possibilitat de fer una visita virtual que ens porti al cor del monestir. També exhibeix documents i testimonis que donen una sensació completa de la importància històrica i present de Montserrat. És a dir, és una mescla entre tècniques museístiques clàssiques –l’exposició d’objectes de tota la vida– amb altres de més noves, com la proposta audiovisual o l’entorn en realitat virtual. Així sabreu més de la cultura de Montserrat, i connectareu amb el seu poder espiritual.

3. Una celebració més enllà del museu

Els mil anys de Montserrat són un esdeveniment únic que compta amb moltes activitats que aprofundeixen en la celebració d’una efemèride molt important. Aquesta mostra del Palau Robert és una d’entre els centenars de concerts, ofrenes, actes rituals, debats, conferències, llibres i d’altres iniciatives i activitats que es faran entre finals de 2024 i tot el proper 2025. Com dèiem abans, anar al Palau Robert pot servir per saber més sobre Montserrat, però també per preparar una immersió encara més profunda quan assistiu a d’altres propostes que es facin en paral·lel. Per exemple, el final del camí serà el 8 de desembre de 2025, a la mateixa abadia de Montserrat, on es cantarà un 'Te Deum' que servirà de cloenda a uns mesos plens d’implicació institucional, empresarial i religiosa. Desprès d’aquest any, Montserrat formarà encara més part de les nostres vides i dels nostres cors.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat