4 raons per no perdre's l'exposició ‘Empúries. Port de Cultures’

La seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya estrena una nova exposició que posa en valor i context la història del jaciment grec i romà, amb més de 600 peces, complementada amb un viatge audiovisual en el temps i efectes 3D

Museu d'Arqueologia de Catalunya
Museu d'Arqueologia de Catalunya
Time Out en col·laboració amb Museu d'Arqueologia de Catalunya
Publicitat

Us intriguen les antigues civilitzacions? Voleu descobrir com vivien els qui van poblar les nostres costes? Quins costums tenien, els seus ritus, la seva manera de ser i de pensar? La recentment renovada exposició permanent, ‘Empúries. Port de Cultures’ del Conjunt arqueològic d’Empuries, transformarà la vostra visita en un viatge multisensorial per les antigues ciutats d’Empòrion (grega) i ‘Emporiae’ (romana). Situat a la Costa Brava, aquest indret arqueològic és una de les joies de la Mediterrània occidental, i el nou muntatge museogràfic fa que aquesta experiència sigui més dinàmica i moderna que mai.

L’exposició es va estrenar al juliol i forma part de l’ambiciós i profund procés de transformació museogràfica del conjunt del MAC que es desplegarà al llarg dels pròxims tres anys. Un dels jaciments més importants de la Mediterrània reviu per explicar-nos la història d’aquest tros de terra en relació amb el món, essent un punt portuari clau per al comerç i el control de la Península Ibèrica, destacat per la presència dels grecs i els romans. Però sabíeu que el seu recorregut en el temps no s’acaba aquí? Es remunta al Neolític!

La mostra ocupa 500 m² de l’antic museu monogràfic d’Empúries, recentment reformat per adaptar-lo a les necessitats actuals de conservació i accessibilitat per als visitants. És una fita en la museografia del MAC, en col·laboració amb l’entitat ‘La Caixa’, que combina la presentació d'objectes arqueològics de gran valor històric amb recursos multimèdia innovadors. Hi trobareu més de 600 peces, entre elles obres d’art, estris quotidians o trossos de jaciments arqueològics. Us expliquem perquè no podeu perdre-us aquesta mostra!

1. Un dels jaciments més ben conservats

Empúries és un dels jaciments arqueològics més rellevants de la península ibèrica i de la Mediterrània, tant per la seva continuïtat d'ocupació com pel seu paper com a nexe d’intercanvi entre cultures diferents. I, afortunadament, ens ha arribat fins als nostres dies amb un grau de conservació important, convertint-lo en un dels llocs més fascinants per conèixer la història del Mediterrani antic. A més, la investigació arqueològica ha permès reconstruir la seva evolució des de l'època neolítica fins a l’actualitat, sent un referent en l’estudi del paleopaisatge.

2. Troballes úniques

Què hi trobareu? Més de 600 objectes arqueològics recuperats durant les excavacions al jaciment des del segle XIX. Entre els objectes més rellevants de la mostra, es troben la carta comercial grega de plom del segle VI aC, que cita per primera vegada els habitants d'Empúries; l’estàtua d'Asclepi, una peça hel·lenística única feta en marbre de l'illa de Paros; i el mosaic romà del sacrifici d’Ifigènia, procedent d’una domus del segle I aC. També s'hi exposen, per primera vegada, altres objectes singulars com una placa d’ivori amb una inscripció en grec que detalla un pacte d’hospitalitat entre un emporità i una família patrícia romana.

3. Un viatge en el temps fascinant

L’exposició està dividida en set àmbits temàtics, oferint una imatge àmplia i fascinant d'aquestes antigues ciutats: des de la vida religiosa i els cultes a Empúries fins a la vida urbana i l'economia. L’arc narratiu arrenca amb ‘El déu d’Empòrion’, on es presenta l’estàtua d’Asclepi, una peça clau de la cultura grega a la ciutat. El segon àmbit, ‘Empúries, una llarga història’, mostra l’evolució del paisatge i el poblament d’Empúries des dels seus primers habitants prehistòrics fins a l’època moderna.

A ‘Abans dels grecs’ s’explora la vida de les cultures locals abans de l’arribada hel·lènica, amb un enfocament especial en la necròpolis de Vilanera. En el quart àmbit, ‘L'Empúries grega’, es relata la fundació de la ciutat com a enclavament comercial grec i la seva convivència amb els pobles locals. El cinquè àmbit, ‘L'Empúries romana’, explica la transformació de la ciutat sota el control romà, amb nous edificis, com les ‘domus’ (les cases romanes) i el fòrum (on es desenvolupava la vida pública: comerç, política…). A ‘Empúries a l’antiguitat tardana’ es descriu el declivi de la ciutat, tot i que l’activitat comercial va perdurar durant segles, i l’augment progressiu del poder del cristianisme. Finalment, ‘El llegat d’Empúries’ reflexiona sobre la preservació del jaciment, que segueix revelant nous descobriments importants fins avui.

4. La història en 3D

Una de les particularitats més especials de la mostra és que hi trobareu un muntatge audiovisual integrat amb peces originals del museu, llums ambientals sincronitzades i seqüències que us transportaran directament al passat. A través dels objectes exposats podreu veure tot tipus d'elements del dia a dia dels habitants d'aquestes ciutats antigues, acompanyats d'escenografies que us faran sentir com si estiguéssiu passejant pels carrers d'una ‘polis’ grega o una ‘domus’ romana. L’audiovisual incorpora reconstruccions en 3D de l’evolució del paisatge, des del Neolític i fins al moment actual, fil conductor per explicar el procés de transformació constant de l’entorn lligat indissociablement a les pautes d’ocupació del territori i l’evolució dels centres urbans grec i romà, així com els canvis posteriors durant la tardo-antiguitat i els inicis de l’època medieval.

Per exemple, mitjançant aquestes imatges, els visitants poden descobrir, en les primeres estacions de l’exposició, un estudi del paleopaisatge: com l’actual línia de la costa esdevé irreconeixible de seguida que reculem uns quants milers d’anys, en un procés de canvi constant del que són artífexs tant la mateixa natura com la pròpia intervenció humana. 

Preparats per fer unes passes enrere en el temps?

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat