Entre l'extensa oferta de museus que ofereix Barcelona, trobem el Museu de Ciències Naturals de la ciutat. La institució té més de 140 anys d'història i al seu interior amaga un patrimoni de més de tres milions d'exemplars de la mineralogia, la petrologia, la paleontologia, la zoologia i la botànica. Gràcies a les donacions particulars, als convenis amb el Parc Zoològic, als parcs naturals de Catalunya i la mateixa recerca del Museu, aquesta valuosa infraestructura arquitectònica s'ha anat enriquint any rere any.
El propòsit del museu és conservar el coneixement sobre la diversitat i l'evolució del món natural, així com compartint-lo per crear una societat més informada, connectada i responsable de la natura. Per aquest motiu, les instal·lacions estan obertes a tothom que vulgui conèixer, explorar i aprendre sobre el patrimoni natural de Catalunya. Si no sabeu que fer aquest cap de setmana, aquest és un pla perfecte per fer en família sense sortir de Barcelona.
Horaris
D'octubre a febrer el museu obre de dimarts a divendres, de 10 a 17 h; el dissabte de 10 a 19 h; i els diumenges i festius, de 10 a 20 h. De març a setembre està obert de dimarts a dissabte de 10 a 19 h i diumenges i festius de 10 a 20 h. A més, els únics dies que el museu tanca les portes són els dilluns no festius, l'1 de gener, l'1 de maig, el 24 de juny i el 25 de desembre.
Les seus del Museu
El museu està distribuït en diverses seus en tres espais de la ciutat: el Parc de la Ciutadella, on hi ha el Centre Martorell d'Exposicions i el Castell dels Tres Dragons; la muntanya de Montjuïc, on hi ha el Jardí Botànic i el Jardí Botànic Històric; i el parc del Fòrum, on trobem l'edifici del Museu de Ciències Naturals de Barcelona que gaudeix de noves instal·lacions que acullen programes públics, exposicions, tallers, conferències, mediateca i els visitants, entre d'altres.
Exposicions permanents
El museu compta amb una sèrie d'exposicions permanents que podreu veure sense importar quan feu la vostra visita. Podreu comprendre millor el vostre entorn natural i el seu impacte a través de cinc exposicions diferents:
- Planeta Vida: mostra una visió de conjunt de la Terra i la vida que integra totes les disciplines de les ciències naturals en tres àmbits diferents: La biografia de la Terra, on fareu un viatge per la vida i la seva coevolució amb el planeta; La Terra avui, que explica com és la Terra actualment; i Les illes de ciència, que són petites exposicions aïllades que tracten l'evolució i el comportament animal, entre d'altres.
- Els museus de ciències naturals de Catalunya: són unes vitrines al vestíbul del museu amb informació sobre els altres museus i institucions de ciències naturals de Catalunya.
- El Terrat Viu del Museu: el terrat del museu està cobert de verd, el que incrementa la biodiversitat de la ciutat i crea una millora del paisatge urbà. A més la coberta també juga un paper rellevant per reduir l'efecte illa de calor.
- Mostra de Bonsai: l'enginyer Pere Duran i Farell va cedir la col·lecció de bonsai del Jardí Botànic, que està formada per 108 bonsais d'espècies mediterrànies. A més, el Jardí Botànic ha ampliat la col·lecció fins als 342 exemplars.
-El Jardí Botànic: mostra la similitud entre els paisatges californians, xilens, sud-africans i australians amb els de la conca mediterrània. Si us endinseu descobrireu les plantes més característiques del Mediterrani, però, malgrat que qualsevol època és bona per visitar-lo, la seva vegetació respon a les condicions de cada estació de l'any.