Palau de la Virreina
Palau de la VirreinaPalau de la Virreina

Virreina Centre de la Imatge

El Palau de la Virreina, un edifici exponent del Barroc, dedica dues plantes a exposicions temporals i a conferències que pretenen generar debat col·lectiu
  • Museus i institucions | Art i disseny
  • El Raval
Publicitat

Time Out diu

Aquest edifici emblemàtic de Les Rambles, considerat un dels millors exponents del barroc aplicat a l’arquitectura civil de Catalunya, actualment és la seu de l'àrea de cultura de l'Ajuntament i les cambres i el pati serveixen de marc a importants exposicions temporals. En l'interior també es poden veure de forma permanent els Gegants i l’Àliga de Barcelona i acull el Virreina Centre de la Imatge.

A finals del segle XVIII, Manuel Amat i Junyent, marquès de Castellbell que havia estat virrei del Perú, va tornar amb una gran fortuna. Per fer-ne ostentació es va fer construir aquest palau que barreja decoració barroca i rococó. Es va construir entre el 1772 i el 1778 i, després de la seva mort prematura, el va ocupar la seva vídua, motiu pel qual és conegut com a Palau de la Virreina.

Exposicions Centre de la Imatge La Virreina

L'espai compta amb dues plantes disponibles per a exposicions. Aquestes acostumen a durar entre 2-5 mesos aproximadament abans de ser canviades per una de nova. Actualment, a la planta 0 hi ha una exposició de Raisa Maudit que es diu 'Una ascensió en espiral. Mirar enrere des de la fi.', que en un moment d'esfondrament com l'actual realitza a la seva exposició un viatge temporal per intentar apoderar-se i compartir una altra història que comporti un altre futur o un altre present. A la planta 1 hi trobem 'Contes possibles' de Jeff Wall, que a partir de la seva pràctica del tableau o quadre fotogràfic juga amb la composició.  

Altres activitats

En aquest mateix espai es duen a terme altres activitats. Per una banda, tenim les visites guiades a les exposicions. Per altra banda, durant l'any també ofereixen seminaris i conferències que animen a generar espais per al debat col·lectiu, on tracten temes variats de societat com la intel·ligència artificial, la classe social, la solitud poblada i l'essencialisme cultural entre d'altres.

Entrades i horaris

L'espai és obert de dimarts a diumenge i festius d'11 a 20 h, i l'entrada és lliure i gratuïta, només és necessari fer reserva prèvia quan es tracta de grups de més de 10 persones. 

Detalls

Adreça
La Rambla, 99
El Raval
Barcelona
08001
Transport
Liceu (M: L3)
Horaris
De dt. a dg. i festius, de 12 a 20 h

Què hi ha ara mateix

SOTAVEU. Mar Arza

Del 16 de novembre de 2024 al 30 de març de 2025, La Virreina Centre de la Imatge acull 'SOTAVEU', la primera exposició antològica dedicada a l’obra de Mar Arza (Castelló de la Plana, 1976). La mostra reuneix set peces inèdites, creades especialment per a aquesta ocasió, juntament amb una selecció de treballs realitzats per l’artista entre 1997 i l’actualitat. L’obra de Mar Arza es caracteritza per una poètica subtil i poderosa que convida el públic a “llegir intensament”. A 'SOTAVEU', el llenguatge i les seves materialitats –tipografies, símbols i construcció d’imatges– tenen un paper central, revelant les fissures, silencis i resistències que articulen les nostres narratives. Podreu veure obres tan interessants com Animal de fondo, un calaix llarg ple de nombrosos arxivadors d’on sobresurten diverses etiquetes. En cadascuna s’hi llegeix una frase poètica, totes elles entrellaçant-se per formar una narració amb un sentit curiós: “com en una mera carícia/una mera suposició/il·luminava lleument”, entre altres. En aquesta exposició, Arza reflexiona sobre les representacions històriques del paper de les dones en l’art, desxifrant les corrents subterrànies de resistència i les insubordinacions que han teixit noves possibilitats en la memòria cultural. L’artista converteix la perplexitat en una eina de reflexió, entrellaçant les urgències del present amb les metàfores del quotidià. Els visitants podran explorar aquest univers conceptual i poètic a 'SOTAVEU', una exposició que...

Clemente Bernad. Hemendik Hurbil / Prop d’aquí

El projecte 'Hemendik Hurbil / Prop d’aquí' del fotògraf Clemente Bernad que s'exposa a La Virreina Centre de la Imatge fins al 26 de gener del 2025 fa una recol·lecció d'una part del llegat més fotoperiodístic de l'artista, que ha dedicat els últims trenta anys a documentar crisis socials i polítiques al sud d’Europa. Aquesta mostra es nodreix del llibre també titulat 'Hemendik Hurbil / Prop d’aquí', que inclou un compendi de 470 fotografies que retraten exhaustivament el conflicte basc des del 1987 fins al 2018. L'exposició és excepcional en molts sentits: posa en relleu la faceta més periodística del fotògraf, imatges que, paradòjicament, no apareixen als mitjans convencionals, però si solen presentar-se en publicacions autofinançades i exposicions d’art contemporani. Algunes de les làmines que hi podreu veure inclouen una fotografia de Pamplona/Iruñea del 1987 i una del 4 de maig del 2018 a Kanbo/Cambo-les-Bains, coincidint amb la Declaració d’Arnaga, que va marcar la dissolució final d’ETA. Tots ells són instants capturats en què "la violència peca d’una viscositat perversa", tal com ho defineix el seu autor, i que apareixen en una concatenació irregular, qüestionant la narració típica del fotoperiodisme i el seu vincle amb el desenvolupament dels esdeveniments. D'alguna manera, a través de mostrar la realitat de l'ofici en primera persona de forma crítica, el fotògraf documentalista s'acaba declarant 'antifotoperiodista'.
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà