9 concerts fantàstics de música clàssica que mereixen una escapada a Andorra

El festival CLÀSSICAND, que se celebra entre maig i juny, reuneix al principat dels Pirineus una excel·lent selecció de música i dansa, des del barroc fins als sons actuals més interessants
ClassicAnd
@andorraworld
Time Out en col·laboració amb Andorra Turisme
Publicitat

Andorra és i sempre serà un lloc atractiu. Per alguns, és el país ideal per a viure, i per a d’altres, com pot ser el vostre cas, la destinació perfecta per a una escapada fantàstica d’uns pocs dies on els ingredients fonamentals siguin la natura, l’esport, l’oci, el descans i el benestar. Però, per què no afegir també la música com un dels atractius interessants d’Andorra? No us semblaria fantàstic, també, combinar muntanya i música barroca, o aigües termals i dansa? Si és així, la justificació perfecta per viatjar a Andorra la tindreu entre el 25 de maig i el 9 de juny, que són les dates en què tindrà lloc, durant tres setmanes exactes, la segona edició del festival CLÀSSICAND, un cicle de concerts i representacions de dansa, teatre i arts escèniques sota la direcció escènica i artística de Joan Anton Rechi, amb un espectre estilístic molt ampli, des de la música antiga i barroca fins a música més actual. Podreu trobar més informació a Visit Andorra i al seu Instagram.

CLÀSSICAND vol ser un referent europeu dels festivals de música clàssica, i amb el cartell que presenta es perfila com una cita força atractiva, ja que està dissenyat amb molt bon criteri i amb propostes que s’escapen del més convencional. A més, ho posa molt fàcil per maximitzar l’experiència: els principals concerts són a partir de les 20 hores, generalment en cap de setmana i sense coincidències de dates, i això permet organitzar la visita d’una manera molt còmoda, dedicant el dia a l’activitat que us agradi, el vespre a la música i un bon sopar i les nits a gaudir de l’extraordinària oferta hotelera dels més de 300 allotjaments d’Andorra. En el web del festival podreu comprar entrades individuals o un abonament per cinc actuacions, i també reservar l’hotel que més us agradi. Sobre la música, aquí us recomanem les nou propostes principals.

1. Pasión Vega canta Almodóvar

Aquest concert és exclusiu per al festival CLÀSSICAND, una estrena pensada per a l’entorn fabulós dels Jardins de Ràdio Andorra. La cantant Pasión Vega, una de les millors veus espanyoles per a la cançó melòdica i dramàtica, ha preparat un programa que s’articula a partir dels temes principals que, d’una manera o d’altra, han sonat a les pel·lícules de Pedro Almodóvar. Els arranjaments els ha preparat, per a una formació orquestral, Moisés P. Sánchez, que s’encarregarà de la direcció musical d’un esdeveniment fet a mida d’una veu insuperable.

25 de maig, a les 20.30 hores. Jardins de Ràdio Andorra

2. Una obra de joventut de Händel

Il Trionfo del Tempo e del disinganno és una de les principals composicions de Georg Friedrich Händel en la seva joventut. És un oratori laic, el va escriure a Itàlia, desprès de marxar de la seva ciutat natal i buscar fortuna en el país més important de la música europea a principis del segle XVIII. Es tracta d’una peça al·legòrica i reflexiva sobre la fortuna, el temps i el curs de la vida, i va ser la base de molta de la música que Händel va escriure molts anys desprès, quan ja era una estrella a Londres, la ciutat on va viure molts anys. Amb direcció escènica de Joan Anton Rechi i amb escenografia de Gabriel Insignares, serà una oportunitat única per conèixer més a fons una de les meravelles del jove Händel.

31 de maig, a les 20.30 hores. Plaça del Consell

3. Philip Glass es troba amb Jean Cocteau

El compositor novaiorquès Philip Glass ha estat fascinat durant molt de temps per les pel·lícules més simbòliques del poeta Jean Cocteu, concretament la trilogia formada per Orpheus, La belle et la bête i Les enfants terribles. Glass ha treballat en aquests films com si fossin òperes: des dels anys 90 ha creat nova música i parts cantades que s’adaptaven amb exactitud al desenvolupament dels metratges. En aquest concert, el que escoltarem seran les versions per a piano de les obres, interpretades per dues virtuoses, les germanes Katia i Marielle Labèque, dues artistes importants en la transmissió al gran públic de música contemporània.

1 de juny, a les 20.00 hores. Auditori Nacional d'Andorra

4. La música de John Williams... i Star Wars

John Williams és un dels compositors més coneguts i apreciats del nostre temps, gràcies sobretot al seu treball en el cinema: músic habitual en les pel·lícules de Steven Spielberg, el seu repertori inclou soundtracks de gran importància com els de les aventures d’Indiana Jones, Jaws, E.T., Jurassic Park i, evidentment, tota la saga de Star Wars. En aquest programa de la Franz Schubert Filharmonia escoltarem tot aquest material i molt més –Williams és també l’autor de les bandes sonores de la saga Harry Potter– per refermar una idea important: dins del repertori simfònic del segle XX (i XXI), la música de cinema és fonamental.

2 de juny, a les 19.00 hores. Aparcament de Santa Coloma. Esdeveniment gratuït i d'accés lliure

5. La fruita prohibida d’un gran baríton

Benjamin Appl és un dels barítons més importants del moment, una jove estrella amb una veu poderosa i un criteri musical molt ben desenvolupat. En aquest espectacle, anomenat Forbidden Fruit (queda clar el joc de paraules, no?), actuarà juntament amb el pianista James Baillieu per oferir un programa de lieder i àries d’òpera que encara no s’ha anunciat amb detall, però que no tenim dubte de que serà saborós i nutritiu com la fruita fresca.

3 de juny, a les 20.00 hores. Casa de la Vall

6. Un ballet moderníssim

On The Nature Of Rabbits és un ballet de nova creació que es va presentar a la Biennal de Venècia de l’any 2023, i que compta amb música nova del compositor suec Stefan Levin. Es tracta d’un projecte de la companyia de dansa Stockholm 59º North, dirigida per Pontus Lidberg, i consisteix en una història sobre l'epidèmia de la sida a Alemanya, poc desprès de la caiguda del mur de Berlí. Un tema profund tractat amb sensibilitat i un criteri artístic avantguardista gràcies a la dramatúrgia de Adrian Guo, i que ha estat una de les grans sensacions del circuit de dansa internacional més recent.

7 de juny, a les 21.00 hores. Aparcament de Santa Coloma

7. Arpa i fantasia

Xavier de Maistre és un dels arpistes més importants dels últims anys, i s’ha fet un lloc de privilegi en el circuit de la música clàssica gràcies al seu virtuosisme i la seva sensibilitat amb un instrument tan dolç i apreciat. En aquest espectacle, anomenat Les Nuits Fantastiques, col·laborarà amb l’actor francès Lambert Wilson que girarà al voltant de la poesia de l’escriptor nord-americà Edgar Allan Poe. Wilson recitarà textos, i de Maistre l’acompanyarà amb una música subtil, inquietant i misteriosa.

8 de juny, a les 20.00 hores. Auditori Nacional d'Andorra

8. 'Miralls' per als més petits

Miralls és una proposta del Petit Liceu que ara arriba també a Andorra per què els més petits també puguin gaudir d’una proposta musical divertida i educativa. Miralls tracta sobre l’autoconeixement –és quan ens mirem al mirall quan ens reconeixem–, el desig d’aprenentatge i millora, i la satisfacció que proporciona la música, amb una mescla de dansa, teatre i música emocional. Està especialment pensada per a nens de 3 a 8 anys, i tota la recaptació es donarà a la Creu Roja.

9 de juny, a les 12.00 i a les 17. 00 hores. Teatre Comunal d’Andorra la Vella

9. CLÀSSIC-END: el gran concert final

Per concloure aquesta edició, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra oferirà unes peces de comiat, amb la companyia de dos cantants joves, i un repertori de música simfònica, cançó lírica i òpera. Els concerts es faran a les fonts de la Rotonda d’Andorra la Vella, i serà un espectacle de so i llum on els temes musicals estaran vinculats amb el tema de l’aigua.

9 de juny, a les 21.00 i a les 22.30 hores. Fonts d’Andorra la Vella

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat