El 2016 se’ns ha emportat alguns dels herois de la música popular, però també ens ha donat alegries en forma de cançons i discos. Aquest és el nostre resum sonor de l'any.
La música del 2016
Resum musical de l'any: les cançons, els discos i els musics que han mort
La música urbana és el nou pop
Però també Bon Iver ('22, a million'), des del folk, i fins i tot Lambchop ('FLOTUS'), des del country alternatiu (!), han abraçat l’'autotune' i les tècniques de producció que han convertit Frank Ocean ('Blonde'), Rihanna ('Anti') i Kanye West ('The life of Pablo') –a costa de la seva salut mental– en alguns dels herois de l’any, tot i que el rei dels 'streams' a la xarxa ha estat Drake ('Views').
En les nostres latituds això ho hem de buscar en el retorn d'El Guincho ('Hiperasia') i a les produccions de C. Tangana, i a l’àlbum que ha publicat amb el col·lectiu Agorazein ('Siempre'), tot i que l’èxit de l’MC madrileny també beu dels seus coquetejos amb les músiques llatines, al costat d’una de les revelacions de l’any, Rosalía, sobretot al senzill 'Antes de morirme'.
'Perreo' pel sí? Sí al 'perreo'!
Un (altre) bon any pel pop d'aquí
Sobretot de projectes que tornen a convèncer, des de veterans com Sisa ('Malalts del cel') i Quimi Portet ('Ós bipolar'), resistents dels 90 (Love of Lesbian, 'El poeta Halley'; Señor Chinarro, 'El progreso'; Lidia Damunt, 'Telepatía'; Enric Montefusco, en el seu debut en solitari després de la dissolució de Standstill, 'Meridiana') i artistes i grups ja amb certa trajectòria (Triángulo de Amor Bizarro, 'Salve discordia'; Joan Colomo, 'Sistema'; El Petit de cal Eril, 'La força'; Manel, 'Jo competeixo'; Extraperlo, 'Chill aquí'; Doble Pletina, 'Así es como escapó'; El Último Vecino, 'Voces'; Carles Viarnès, 'Schematismus').
Però també hi ha hagut sorpreses, com l'èxit internacional del pop garatger de les madrilenyes Hinds ('Leave me alone'), la cançó tradicional portada al segle XXI de Maria Arnal i Marcel Bagès, premi Time Out a la millor obra del 2016 per 'Verbena', i l'afropop 'made in' Sabadell de Nakany Kanté ('Naka').
El segle XX al XXI
Criteris històrics
Noms propis (entre ells el d'Elektra)
I obviant noms tan fora de sèrie com Anne-Sophie Mutter, Lang Lang, Martha Argerich, Jonas Kaufmann, Diana Damrau, András Schiff, Plácido Domingo, Sondra Radvanovsky i fins i tot l’actor Jeremy Irons, cal destacar Daniel Barenboim, que va acomiadar l’any descobrint-nos que en instruments també es pot innovar amb un nou piano dissenyat per ell mateix.
Les cançons del 2016
Discover Time Out original video