'La cenerentola'
Foto: Yasuko Kageyama / Opera Roma'La cenerentola'
Foto: Yasuko Kageyama / Opera Roma

Els millors concerts de música clàssica a Barcelona d'aquest mes

Orquestres i directors, solistes, sopranos, tenors... Totes les cites que cap melòman s'hauria de perdre

Col·laborador: Borja Duñó
Publicitat

Bach us va salvar la vida? Xiuleu àries? Per a vosaltres una cançó és un lied? Quan penseu en música experimental penseu en dodecafonisme? Llavors aquesta llista és per a vosaltres.

Barcelona té bons equipaments per gaudir de la millor música clàssica en directe. El Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu i L'Auditori de Barcelona són parada obligada de les principals orquestres i directors, solistes, sopranos i tenors de fama internacional.

Aquí teniu una selecció dels concerts de música clàssica, recitals de lírica i piano i produccions d'òpera del mes i, com que sabem que sou melòmans, segur que també us interessa la llista de concerts de música clàssica imprescindibles a Barcelona el 2024-25.

NO T'HO PERDIS: Els concerts de pop i rock de la temporada a Barcelona

Concerts de clàssica del mes a Barcelona

  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
'Madama Butterfly' és un dels drames més colpidors del repertori operístic. Tracta sobre l’amor impossible entre Cio-Cio San, una jove geisha japonesa coneguda amb el nom de Butterfly i abandonada per la seva família, i un tinent de la marina d’Estats Units, B.F. Pinkerton. Amor impossible perquè ell es casarà amb Butterfly de manera inconscient per després abandonar-la sense donar explicacions, i ella, encara enamorada, l’esperarà durant tres llargs anys de sacrifici i fidelitat. El final, prou conegut, és tràgic i és la manera que té Butterfly de restablir el seu honor ferit. Giacomo Puccini la va estrenar el 1904, i durant més d’un segle s’ha convertit en una de les òperes més estimades pel públic i, també, gràcies a la seva ambientació exòtica, el seu drama humà i la seva música d’un lirisme emocionant, una de les primeres portes d’entrada al món de l’òpera. Si teniu curiositat i mai heu visitat el Liceu, ara és el moment! La primera funció, el 8 de desembre, de fet, és per a la comunitat LiceUnder35, a un preu reduït i molt avantatjós per a menors de 35 anys. Fins al 28 de desembre pujarà a l’escenari la producció poètica de Moshe Leiser i Patrice Caurier, i en el paper protagonista tindrem tres de les millors sopranos del moment: Sonya Yoncheva, Saioa Hernández y Aylin Pérez. 'Madama Butterfly' no és només una de les grans òperes del repertori: és també una gran experiència emocional que us deixarà un record inesborrable. No us la perdeu!
Contingut patrocinat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample
L'amor de Ludwig van Beethoven per la natura queda reflectit especialment en la seva Sisena Simfonia, la coneguda amb el sobrenom de Pastoral. Ara l'OBC l'ofereix en la seva temporada de concerts a L'Auditori, juntament amb el Concert per a violoncel i orquestra de Robert Schumann i una estrena mundial, una simfonia, del compositor José Río-Pareja. Ludovic Morlot, el titular de l'orquestra, dirigirà el conjunt, que tindrà Gautier Capuçon com a solista de violoncel convidat.
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
Ja són uns quants els anys en què es repeteix aquesta tradició: la de gaudir en directe de la partitura que Albert Guinovart va escriure per al clàssic de Charles Dickens. Un Conte de Nadal, amb llibret de David Pintó, i la presència destacada de VEUS Cor Infantil Amics de la Unió. Els acompanyen els músics de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Josep Vila i Jover. Els solistes són Ana San Martín i Albert Mora, mentre que la part visual i plàstica és a càrrec de Borja González, que fa art amb sorra.
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Els diferents cors que integren la nombrosa família coral de l'Orfeó Català es reuneixen una sola vegada l'any, en la qual comparteixen l'escenari del Palau de la Música Catalana. És el tradicional concert de la diada de Sant Esteve, que se celebra des de 1913. Des dels més petits fins al Cor Gran, interpreten música de temàtica nadalenca, d'autors i èpoques diverses. Un concert esperat i molt seguit, tant en directe com també a través de la ràdio i la televisió.
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Ciutat Vella
Apunteu-vos a una cita musical que ja és tota una tradició nadalenca a Barcelona. Des de fa més deu anys, l’Orfeó Català ofereix un concert gratuït amb nadales d'arreu del món. Normalment, es feia a la plaça del Rei, però aquesta vegada estrena escenari i es farà al Pla de la Seu, és a dir, davant de la Catedral. Serà el divendres 3 de gener a les 19.30 h. Dirigit per Pablo Larraz i amb Alvaro Metger al piano, l'Orfeó Català oferirà un repertori que inclou una primera part amb peces menys conegudes pel públic català i una segona part amb 'hits' nadalencs com 'El dimoni escuat' (arranjament d’Albert Guinovart), 'Santa nit' (arranjament de Franz Grüber/John Rutter), 'Suite de nadales' (arranjament de Salvador Brotons) i 'El Noi de la mare' (arranjament d’Albert Guinovart). El concert està obert a tothom, però l'aforament és limitat. Trobareu més informació en aquest enllaç.
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
Continua la integral de les simfonies de Gustav Mahler al Gran Teatre del Liceu, a càrrec de l'orquestra del teatre i el seu titular, Josep Pons. Aquesta vegada és el torn de la Sisena, la que porta com a sobrenom 'La tràgica'. Una simfonia estrenada l'any 1906 que Alma Mahler, la dona del compositor, va definir com "la seva obra més personal i també la més profètica". 
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
La jove violinista andalusa, un dels talents més grans que hagi donat el violí aquests últims anys, torna al Palau de la Música Catalana, per interpretar el Concert per a violí i orquestra de Korngold, una obra no gaire interpretada però de gran bellesa i regust cinematogràfic. El concert, que dirigirà la nord-americana Marin Alsop, inclou també Strum de Montgomery i la Suite del ballet Romeu i Julieta, de Prokófiev.
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample
El cicle de Grans Conjunts, organitzat per l'Escola Superior de Música de Catalunya, proposa l'audició d'una de les obres més impressionants de Dmitri Xostakóvitx, la seva Simfonia núm. 7, coneguda amb el sobrenom de Leningrad. La partitura va ser escrita l'any 1941, mentre les tropes alemanyes assetjaven la ciutat russa. Ara la podrem sentir en directe, a la Sala 1 Pau Casals de L'Auditori, en interpretació de l'Orquestra Simfònica de l'Esmuc, dirigida en aquesta ocasió per Lorenzo Ferrándiz.
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
És amb molta probabilitat l'òpera de Giuseppe Verdi més popular en l'actualitat i una de les més representades arreu del món. El Liceu la torna a programar en la seva temporada, en un atractiu muntatge de David McVicar que ja s'ha vist al teatre. En total seran una dotzena de funcions, que tindran la presència de primeres figures del panorama internacional com Nadine Sierra o Javier Camarena, en els principals papers. La direcció musical és de Giacomo Sagripanti.
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample
La Banda Municipal de Barcelona ha programat en la seva temporada de concerts a L'Auditori l'obra que el compositor Karl Jenkins va escriure l'any 1999 amb la idea inspiradora d'assolir una pau global. Ara serà José R. Pascual-Vilaplana, el titular de la banda, qui la dirigeixi, en un concert on, a més de l'orquestra de vents, hi intervindran quatre joves solistes vocals provinents del Conservatori del Liceu i un nombrós grup de cantaires, integrants de diversos cors catalans. Una música i un concert necessaris, en els temps convulsos que vivim. 
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat