Les seves mares són amigues des de petites, com ells. Han crescut junts –al grup hi ha dos parells de germans–, escoltant el mateix. Primer Wu Tang Clan, Notorious B.I.G., 7 Notas 7 Colores, que els posaven a casa. Després van començar a investigar pel seu compte. “No vam trigar a veure que d’on sorgeix el més nou és del bressol del rap”, diu Yung Mare.
I mirant cap als Estats Units de seguida els va cridar l’atenció el trap. “Sobretot que ho fessin xavals –diu Good Jan–. Ens hi sentíem identificats”. Al cap i a la fi, quan la P.A.W.N. Gang comença a penjar vídeos a YouTube, Mare i Lil Guiu tenen poc més de vint anys. Els que tenen ara els més joves de la 'squad' catalana, un col·lectiu d’MCs Gràcia que rapeja en català.
Comencen a fer-ho de broma, però veuen “que té molt de ganxo”: “Ens n’adonem quan ho anem fent, però al principi sorgeix arran de la nostra amistat”, fa en Mare. De seguida se’ls fa impensable fer música junts en una llengua diferent d’aquella en què es parlen. Hi incorporen el seu argot –‘nai’ fa el rol de ‘nigga’ al rap ianqui–, i bromes internes com canviar l’ordre de les síl·labes –als germans Teuma i Monrra al DNI els posa Mateu i Ramon–, cosa que fan des de petits i que amb el temps descobreixen que també es fa amb el verlan al hip-hop francès.
“El trap no té normes, perquè s’està creant ara”, diu Hacha Dastral, el 'beatmaker', que no fa escarafalls al reggaeton. “És una forma de vida”, afegeix el Guiu, lligada a drogues i baralles, com les que els han enfrontat amb altres col·lectius de trap. “Si ens entenguéssim seria molt millor. Les aliances que haurien pogut ser, ara ja no es faran”, lamenta Teuma. “En el fons fem el mateix, podria haver-hi més bon rotllo”, continua Willfree. Però tot i que ells no ho exploten, el beef, la rivalitat, ven.
Admeten que fan servir la paraula ‘puta’ quasi a cada tema però rebutgen que se’ls qualifiqui de sexistes: “Si qui porta els pantalons en una relació no té per què ser l’home, la puta no té per què ser una noia”.
Discover Time Out original video