Bad Bunny, superestrella mundial porto-riquenya, cantant i productor a cavall entre el pop, el trap i el reggaeton, serà un dels plats forts del Sónar de Nit d'enguany. Pel que fa a la vessant de música experimental del festival, el Sónar abaixarà la persiana de l'edició d'enguany amb The Matthew Herbert Brexit Big Band, concert de clausura el diumenge 21 de juliol al Teatre Grec, en què el músic electrònic s'acompanyarà de més de vint músics sobre l'escenari i les 50 veus del Cor Pilot de l'Esmuc.
Els projectes audiovisuals de Daito Manabe i ZA!, respectivament, ens mostraran què fa la música al cervell, i també audiovisual serà el 'Flamenco is not a crime' de Los Voluble (a qui vam veure al Sónar amb Niño de Elche). S'afegeixen al cartell al costat de les actuacions dels pioners de l'avantguarda a Espanya Macromassa (Víctor Nubla i Juan Crek), dels ritmes orientals d'Acid Arab, i les sessions de Louie Vega & Honey Dijon, Jarreau Vandal i DJ Krush.
Premi Time Out 2018, el Sónar continua apostant per la música urbana amb artistes de primera línia com el britànic Stormzy i l'MC i productor del grime londinenc Skepta, i estrelles emergents com Ross From Friends, Octavian, Murlo, Bad Gyal i el DJ Andy C.
Entre els plats forts, l'edició del 2019, la de després del 25 aniversari, també comptarà amb els britànics Disclosure, house de qualitat amb potencial 'mainstream', estrenant 'DJ show'; el nou directe de Paul Kalkbrenner, un dels productors més cotitzats del techno berlinès, que presentarà el seu vuitè treball, 'Parts of life' (2018); les actuacions de Four Tet (en el seu únic xou en un festival a l'estat aquest any); Arca –que presentarà nou material–; l'heroi del hip-hop Vince Staples: la sessió de DJ Koze; el xou audiovisual d'Underworld; Holly Herndon –acompanyada d'un ensemble en què conviuen vocalistes, músics i màquines d'intel·ligència artificial– i els directes de Jlin, Kaytranada i Fennesz.
Els 'DJ sets' de Daniel Avery, Erol Alkan i Body & Soul, i els 'lives' de Dengue Dengue Dengue, Kelly Moran (amb el format espectacular Grand Piano AV Show), Red Axes i Masego també formen part del cartell.
Els xous audiovisuals seran com sempre un dels atractius del festival de música, creativitat i tecnologia, i n'estrenaran el productor britànic Actress, qui actuarà en viu amb un 'software' d'intel·ligència artificial; la productora de Tunísia Deena Abdelwahed i la figura de l'art-grime berlinès Lotic.
Pel que fa a les sessions de DJ, hi destaquen Dixon, tancant el Sónar de Nit dissabte, el 'set' de 6 hores de Floating Points, Maya Jane Coles –presentant al Sónar de Día el seu projecte de bases urbanes ‘Nocturnal Sunshine’–, Amelie Lens, Artwork i Blawan & Dax J.
També podrem gaudir dels directes de Nicola Cruz, K Á R Y Y N, Mans O, del pianista Bruce Brubaker –qui amb el productor electrònic Max Cooper recrearan les ‘Glassforms’ del compositor minimalista Philip Glass–, FKJ, Slikback, Hibotep, Catnapp, Cecilio G, Brat Star i D’Valentina.
Deixant de banda el concert de clausura del diumenge 21 de juliol, el Sónar 2019 se celebrarà del dijous 18 al dissabte 20 de juliol, de manera excepcional un mes més tard del que és habitual, i la imatge del festival agafa la forma d'un curtmetratge protagonitzat per l'actriu Ángela Molina al voltant d'un viatge en cotxe en què una mare intenta convèncer la seva filla que no se suïcidi.
Un altre dels punts forts del festival és el Sónar+D, congrés dedicat a les tecnologies creatives, que enguany arriba ja a la seva 7a edició del 17 al 20 de juliol i que reunirà a Barcelona a noms i projectes clau que estan donant forma avui al futur del disseny, la música i les tecnologies creatives.
Destaquen el disseny d'experiències amb teamLab, estudi interdisciplinari de tecnologia digital immersiva reconegut a nivell mundial com el més influent en l'àmbit de la creació digital, o els japonesos Daito Manabe i el neurocientífic Yukiyasu Kamitani, que presentaran el seu singular investigació per visualitzar els nostres pensaments.
Podrem conèixer de prop els casos d'èxit de CANADA (referent en la direcció de videoclips), teenage engineering (la companyia sueca de disseny de sintetitzadors de culte) o el multipremiat videojoc artístic Gris.