Tot el que heu de saber (i escoltar!) del nou Mas i Mas Festival

La principal cita barcelonina dedicada al jazz, el funk i la música negra més elegant passa a ser un cicle de concerts de llarga durada que s’estendrà durant sis mesos apassionants
Cécile McLorin | Mas i Mas Festival
Cécile McLorin | Mas i Mas Festival
Time Out en col·laboració amb Mas i Mas Festival
Publicitat

Fa ja molts anys, el Mas i Mas Festival va néixer per cobrir una necessitat en el calendari musical barceloní: omplir les setmanes del mes d’agost de concerts en un moment on a l’agost aquí no es feia res, la ciutat es quedava buida i semblava que la música també fes vacances. Aquella iniciativa va semblar arriscada, però la sensació del grup Mas i Mas era la correcta: estaven canviant les coses a l’estiu, venien turistes, molts barcelonins es quedaven a la ciutat o feien vacances en un altre moment, i la demanda de música seguia activa. I així ha funcionat el festival fins a l’estiu passat.

Però ara el Mas i Mas Festival es transforma perquè allò que aportava ja no és necessari: hi ha molta música a Barcelona a l’agost amb molts altres festivals, així que han decidit redefinir el seu propi concepte després de 20 edicions i més de 2.500 concerts programats. A partir d’ara, el Festival Mas i Mas serà un cicle de concerts de llarga durada que ocuparà sis mesos del calendari, des del maig fins a l’octubre, amb 24 propostes artístiques que es repartiran entre quatre sales de Barcelona –Jamboree 1 i 3, que és l’espai emblemàtic del grup Mas i Mas, a més de la sala Apolo, La Paloma i el Paral·lel 62–, i mantenint el criteri musical: jazz modern, música negra de nova generació, blues i soul, i també una mica de hip hop elegant. El viatge musical comença ara, i a continuació us expliquem en sis punts la seva proposta. Podeu reservar les vostres entrades aquí.

1. Un inici de fusió amb Bill Evans

El primer concert serà el 4 de maig, a la sala Jamboree 1, i estarà protagonitzat pel saxofonista Bill Evans, un músic d’una llarga experiència, que va tocar amb la banda elèctrica de Miles Davis en el tram final de la carrera d’aquest gegant incomparable, i que des de fa molts anys està al capdavant de l’escena fusió. Evans vindrà acompanyat d’una banda poderosa on resona la gran història del jazz dels anys 70 fins aquí: el teclista John Medeski –membre del popular trio Medeski, Martin & Wood–, el baixista Felix Pastorius –fill de l’espectacular Jaco Pastorius, qui va ser membre dels importants Weather Report– i el bateria Keith Carlock. Una banda que eixampla els límits del jazz fusió i que l’apropa a la força del funk i el rock. Un començament amb energia.

2. L’univers Mas i Mas en tota la seva amplitud

La sala Jamboree ha vist passar pràcticament tots els noms importants del jazz de les últimes dècades, i d’aquesta manera el grup Mas i Mas ha teixit aliances amb grans músics, que s’han convertit també en clàssics de les nits de jazz de Barcelona. Molts d’aquests noms passaran també pel festival, veterans amb una trajectòria impecable i un públic fidel a la ciutat com el guitarrista Kurt Rosenwinkel, que actuarà al Paral·le 62 el dia 2 de juliol. Altres noms de l’univers mític del festival serien el saxofonista Chris Cheek, que actuarà al Jamboree 1 el 9 de juliol amb Jorge Rossi i Steve Cardenas, el James Carter Organ Trio, que ho farà el 6 de juliol (també al Jamboree 1) i el Jordi Rossy Quartet, amb Ethan Iverson, Bill McHenry i Masa Kamaguchi a la formació, que tocarà dos dies seguits, i en dues sessions diàries –18 i 19 de juny– a la sala 3 de Jamboree.

3. Estrelles del present

El Festival Mas i Mas comptarà amb alguns noms essencials del jazz del segle XXI, i en particular les estrelles més joves que definiran l’evolució d’aquest gènere en les properes dècades. És el cas de la vocalista Cécile McLorin Salvant, considerada una de les creadores més originals del jazz elegant i espiritual, que farà un concert únic a La Paloma el 25 de juliol. O també el del cantant José James, un artista que connecta l’espiritualitat del soul amb l’elegància del jazz clàssic, i que tindrà el seu torn el 14 de juliol al Paral·lel 62. Finalment, entre aquest trio d’estrelles destaca també Cyrille Aimée, també una vocalista de veu prodigiosa, que té reservada la data de 28 de juliol al Jamboree 3.

4. Nous talents emergents

Més enllà dels noms consolidats, també estan les promeses del futur. En aquest cicle, per exemple, podreu tenir l’oportunitat d’escoltar músics joves amb una capacitat de creixement encara enorme. És el cas d’Emmet Cohen, un pianista prodigiós que actuarà amb el seu trio el 2 d’agost, al Jamboree 3. O també el de Sarah Hanahan, una saxofonista que vindrà acompanyada del bateria Joe Farnsworth per oferir el seu so sincopat i enèrgic durant quatre sessions en dos dies (10 i 11 de maig) al Jamboree 1. Finalment, un talent local: Enrique Oliver, un saxofonista andalús que fa temps que enamora als fidels del Jamboree, i que tornarà com a membre del quartet del pianista David Hazeltine el 18 d’octubre.

5. Un espai per al hip hop i altres músiques negres

El jazz és el llenguatge dominant en aquest festival, però n’hi ha molts d’altres que amplien l’espectre de la música negra, des de la més antiga a la més moderna. Això, gèneres com el blues, el soul, el gòspel, el funk i el hip hop també tenen cabuda. Entre els noms principals que eixamplen aquest espectre sonor tenim Solomon Hicks, un gran guitarrista de blues (3 d’agost, Jamboree 1), la cantant Martha High, una gran veu de sessió de soul i funk (25 de juliol, Jamboree 1), el duo Knower, format per Louis Cole i Genevieve Artadi, que connecta els extrems del soul, el pop i els sons electrònics (8 de juliol, Apolo) o la poeta i rapera Akua Naru, una de les veus més conscienciades del panorama actual (6 de maig, Jamboree 1).

6. Una cloenda de gala amb Myles Sanko

L’últim concert internacional del cicle serà el cantant britànic d’origen ghanès Myles Sanko, un artista que eleva l’elegància del soul, l’acid jazz i el jazz fusió moderns i que s’ha convertit en una de les sensacions de la temporada. És un artista proper en intencions i resultats a d’altres figures elegants dels últims anys com Nicola Conte o Gregory Porter, i la seva actuació a La Paloma del 25 d’octubre serà una cloenda perfecta pel festival. Bé, de fet, serà el penúltim concert: l’últim anirà a càrrec del guitarrista Vincen García i el seu quintet, que actuaran a la sala 2 d’Apolo dos dies després, el 27 d’octubre.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat