Nits del Fòrum 2021: una guia per no perdre's res

L’estiu passat, musicalment parlant, va ser complicat. En canvi, el de 2021 pinta molt millor gràcies a la programació del cicle Nits del Fòrum, de Primavera Sound, que ens donarà concerts fins el setembre
Nits del Fòrum
Nits del Fòrum
Time Out en col·laboració amb Primavera Sound
Publicitat

Ja va dir el filòsof Nietzsche que la vida sense música seria un error, i aquesta frase, que sempre ens resulta tan útil i oportuna, la podríem traslladar també a moments particulars com un estiu a la ciutat. Què seria de Barcelona, i de nosaltres, sense música en els mesos que més de gust ens ve sortir, passar les nits de calor amb amics i cançons? Seria insuportable, i de fet aquesta sensació ja la coneixem: l’estiu passat va ser difícil, organitzar concerts va resultar una odissea i muntar festivals completament impossible. Però la situació ha canviat i ja podem dir que aquest estiu serà especial i, de pas, un escalfament per a la que –ho podem preveure– serà una apoteòsica temporada de festivals el 2022. I gran part d’aquesta responsabilitat la té un cicle valent, obert, flexible i intel·ligent que ens amenitzarà les nits d’aquí fins el setembre, Nits del Fòrum.

Darrere de Nits del Fòrum hi ha l’equip de Primavera Sound, i amb això està gairebé tot dit: el criteri de selecció d’artistes es rigorós, la qualitat serà innegociable i la producció estarà a l’alçada de les expectatives. Evidentment, caldrà mantenir uns quants protocols sanitaris i una certa distància en els concerts, però la sensació serà molt semblant a la d’abans de la pandèmia. El concert inaugural té la data del 16 de juliol, però en el cas de Nits del Fòrum l’important no és com comença, sinó com es desenvoluparà l’experiència, que de moment té dates confirmades fins el 17 de setembre, gairebé a les portes de la Mercè. El cartell no està tancat, així que s’aniran afegint nous noms. I ara per ara, el que podem recomanar-vos és tot això, que no és poc.

1. Esperit Primavera Sound de butxaca

Més enllà dels noms particulars, el més important del cicle Nits del Fòrum és que manté viu l’esperit del Primavera Sound en el moment en què, per segon any consecutiu, el festival no s’ha pogut celebrar per causes de força major. Això vol dir dues coses: la primera, que el compromís del Primavera amb la programació de música en directe no s’ha trencat –també han anunciat gires per sales per la tardor–, i també que, segons com sigui l’experiència, el format Nits del Fòrum podria prorrogar-se en temporades properes, i això seria una magnífica notícia per a l’oferta cultural de Barcelona. El més interessant és que els concerts no són típics i previsibles: gairebé tots responen a un perfil d’artista emergent, local, amb algunes incorporacions internacionals europees, que són les que ara per ara són més fàcils de gestionar en un món amb la freqüència de vols internacionals encara molt reduïda. Un Primavera Sound en petites dosis, de butxaca, però amb tota la bona intenció del festival gran. I això és el que tenen preparat.

2. Juliol: música urbana i glamour

Una bona part de la programació del primer mes de les Nits del Fòrum estarà dedicada a les músiques urbanes, aquest mosaic de sons derivats de llenguatges com el hip hop, el reggeaton i els sons electrònics minimalistes i sincopats. Aquesta primera fase té dues dates ben identificades: la primera de totes, el 16 de juliol, amb el concert inaugural dels madrilenys Recycled J i Cruz Cafuné, dues de les figures més sòlides de l’escena nacional, i també 30 de juliol, amb les noves sensacions urbanes El Bobe i Paris Boy. N’hi haurà més: hip hop en català amb Crim i La Inquisición (17 de juliol), una festa de freestyle el 21 de juliol dirigida per Unity Stars Nation, i la presentació del rapper argentí Duki el dia 23. Però si vols altres coses, Nits del Fòrum també et pot oferir el punk-rock del suecs The Baboon Show i l’actuació estel·lar de la nova sensació de la cançó electrònica de Barcelona, Rigoberta Bandini, que ja ha exhaurit entrades pel 22 de juliol. Podem demanar una altra data?

3. Un incís flamenc

Una bona part de la programació del mes de juliol està dedicada al flamenc, en dues vessants: per una part, el concert d’Estrella Morente el 18 de juliol, acompanyada de dues veus crucials de la nova generació, Israel Fernández i Diego del Morao i, a més, el dia 28, el Fòrum serà la seu d’un esdeveniment històric del flamenc a Barcelona, el Festival de Cante Flamenco de La Mina, una competició amb tres dècades de prestigi que ens presentarà les actuacions de La Barbería del Sur, Remedios Amaia i María Terremoto, una aposta pel teixit flamenc local, que necessita nous canals per prosperar i obrir-se a nous públics.

4.  Un agost de festa

La programació d’agost no pot començar millor, i aquest concert serà el que hauria de marcar l’esperit del mes, que és el de la festa. El dia 1 actuarà al Fòrum el duet Ladilla Rusa, una de les propostes més divertides del pop electrònic amb tocs de rumba que han sorgit a Barcelona en els últims anys. Serà un nou retrobament amb els fans després de dos anys difícils i un munt de hits virals, i que donarà pas a una programació en expansió en la qual destaquen propostes centrades en el reggae: el 12 d’agost, el Barcelona Sound System Meeting amb la participació del col·lectius de dub Rebelmadiaq, Kusasi i Fire Warriors & HiLight; el dia 20, una cita amb el Voodoo Club –una plataforma de difusió de la nova música africana–, i el dia 21 la presentació de la festa Dub Academy. Per tancar el mes, una nova cita amb el flamenc (Farruquito, el dia 29), i amb el pop colorista de Jedet.

5.  Un setembre en expansió

De moment, l’última data confirmada del cicle Nits del Fòrum és la del 17 de setembre, amb la banda granadina d’indie-rock Los Planetas, un clàssic inapel·lable amb una legió de seguidors a Barcelona. Però abans d’arribar a aquest moment de catarsi, hi ha d’altres concerts que mereixen atenció: la música electrònica amb sabor llatí de Nicola Cruz (1 de setembre), les acrobàcies al violí d’Ara Malikian mesclant pop i música clàssica (2 de setembre), el rock acústic de La M.O.D.A. (8 de setembre), la festa glam de La Prohibida (12 de setembre) i la música electrònica d’influència magrebí dels parisencs Acid Arab (14 de setembre). Una altra gran cita és la del col·lectiu Califato ¾ (16 de setembre) amb la seva combinació de tecnologia i tradició andalusa, que conjuntarà molt bé amb la psicodèlia dels sevillans Derby Motoreta’s Burrito Kachimba un dia abans (15 de setembre). Ara bé, si hi ha un concert esperat –tant que serà en doble data, els dies 9 i 10– és el de Bad Gyal, la nostra reina del dancehall. No deixeu l’entrada per a l’últim moment, que s’exhauriran.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat