Notícies

10 consells senzills per navegar amb seguretat per Internet

Suplantacions d'identitat, xantatge, robatoris... Amb unes petites precaucions et pots estalviar més d'un malson!

Escrit per
Xavier Amat
Família amb internet segura
Shutterstock
Publicitat

Ja saps que Internet ha canviat el món, la manera com ens comuniquem, com treballem, com cerquem informació, com estudiem, com comprem... En definitiva, un invent revolucionari. Però el fet d’estar interconnectats també comporta que els anomenats ciberdelinqüents facin de les seves a través de la xarxa, vulguin robar-nos diners o dades, o fins i tot suplantar-nos la identitat.

Coincidint amb el 9 de febrer, Dia de la Internet Segura, et donem 10 consells, petites coses quotidianes que pots fer per navegar amb garanties per la xarxa.

  1. Evita connectar-te en xarxes wifi públiques, i, si ho fas, no introdueixis informació personal o sensible.

  2. Tingues els dispositius actualitzats. Assegura’t que disposes de les darreres versions de sistemes operatius, navegadors, programes i aplicacions mòbils.

  3. Instal·la només aplicacions de botigues oficials. No tinguis mandra i revisa les configuracions de seguretat i privacitat de les app.

  4. Activa els tallafocs dels dispositius sempre que sigui possible. Tingues sempre un antivirus actiu i actualitzat a l’última versió.

  5. No obris correus de remitent desconeguts i, sobretot, no cliquis en enllaços que hi continguin. Compte! Els lladres són murris i utilitzen paraules com 'factura' perquè hi piquem!

  6. Accedeix als webs a través de la recerca dels navegadors habituals o, si la saps, escrivint directament l’adreça. No hi accedeixis des d’enllaços de missatges que t’hagin arribat.

  7. Navega amb pensament crític: no et deixis enganyar per grans descomptes a l’hora de fer una compra, ni per missatges de l’estil “Ets el visitant un milió d’aquesta pàgina i t’ha tocat un premi. Clica aquí”. Sembla obvi, no? Doncs si ho continuen fent és perquè la gent hi segueix clicant.
    Black Friday segur
  8. Sempre que sigui possible, implementa el doble factor d’autenticació per evitar suplantacions.

  9. Pensa’t dues vegades allò que vols publicar a les xarxes socials: pots estar donant una informació que pot ser usada en la teva contra, fins i tot des del punt de vista de la seguretat.

  10. Fuig de converses amb desconeguts, i encara més si s’amaguen darrera l’anonimat o perfils que pinten sospitosos. No, ni l’Angelina Jolie ni el Brad Pitt t’enviaran un DM.


Aquests són 10 'tips' que pots aplicar diàriament al teu ús d'Internet. Trobaràs molt més consells i informació sobre com comprar, jugar online, mantenir fora de perill el correu electrònic i la ciberseguretat dels més petits, entre moltes altres coses, web d’Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Fes-hi un cop d'ull!

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions que pots veure ara a Barcelona.

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat