[title]
Els números poden aclaparar: en els seus més de 5000 m2, al Time Out Market hi trobareu 14 de les millors cuines de Barcelona–dues d'elles de xefs amb estrelles Michelin– un restaurant de servei complet a la carta, una barra de postres, una cafeteria i quatre bars. Per no parlar d'una programació d'oci i cultura (gratis!) d'allò més llaminera. Ens agrada posar-vos les coses fàcils. O sigui que aquí teniu una tria de 15 plats infal·libles que podreu demanar. Si sou ambiciosos, us podríeu muntar un menu degustació amb aquestes 15 delicadeses, però jo us recomano que feu el recorregut en tres tongades. Si no, us haurà de venir a remolcar el pailebot Santa Eulàlia.
Jordi Artal
Caneló de festa major de l'àvia Sofia
Hi ha plats que senzillament són una icona universal que no fallarà. Amb una mossegada, en Jordi Artal ens trasllada al record del millor dia de Sant Esteve amb aquesta ferma parella de canelons de festa major, on es nota poderosament la beixamel de tota la vida –que sempre és millor amb ceba– i uns bocins de fetge picat que aporten caràcter a la suavitat del guisat de carn rostida. I mira, el formatge gratinat com a cresta cruixent mola molt.
Fran López
Brandada de bacallà amb la seva pell cruixent
Ja se sap que la gent de bon gust es menja la pell torradeta del peix, tota una llaminadura per a adults. I en Fran López els pica l'ullet amb aquesta 'virgueria': una brandada de bacallà suau i delicada, flanquejada per les pells cruixents del bacallà, com si fossin cotnes marines. La mantegositat d'aquesta delícia ve matisada pel raïm i l'anet, que l'alleugereixen.
Lena Maria Grané i Ricky Smith
Tàrtar de vedella estil Baló
Fet amb vaca vella i adornat amb api nap enfornat amb sal, llavors de mostassa, rovell confitat i all negre, aquest plat és un excel·lent exemple de com el virtuosisme del duet Grané-Smith injecta vida nova a plats que poden semblar amortitzats per la seva recurrència. Una mirada nova a base d'imaginació, tècnica i producte.
Colmado Múrria
Taula d'embotits catalans
És un fet: si tens un bon embotit i un bon formatge, el seu sabor canviarà (millorarà) de manera substancial només pel fet que te'l talli a mà algú que té l'ofici. Si a això hi afegim que en Joan Múrria porta tota una vida dedicat a subministrar el millor producte possible i té línia directa amb productors artesans de tot el territori, els resultats són superlatius.
Darvaza
Croquetes de mitjana madurada
Darvaza són campions de la carn i de la brasa, però amb aquests elements es poden fer moltes més coses que... carn a la brasa, ehem. Exemples en tenen molts, però un plat que ha esdevingut icònic entre els croqueters de Barcelona són aquestes que ajunten la beixamel suau amb la intensitat d'una mitjana de bou madurada, i rematada per la dolçor fumada del pebrot escalivat.
RíasKru
Espaguetis amb marisc
Les coses més simples s'enalteixen si les fas ben fetes i amb matèria primera de la bona. A RíasKru hi trobem la dicotomia tradició-autor ben present, i el xef Robert Gelonch sap com n'és d'efectiu un plat clàssic segons els seus estàndards d'alta cuina. No es pot dir que no a uns espaguetis amb cloïsses gallegues i musclos i gambeta frescos.
Casa Guinart
Mandonguilles amb sèpia
Sense dubte, en un rànquing del cinc dels grans plats de la cuina catalana hi han d'aparèixer les mandonguilles amb sèpia. I Casa Guinart, amb el xef Òscar Manresa al capdavant, clava aquesta recepta en una versió tan reeixida que li agafes afecte a la sèpia, per com n'és de tendra –excuseu el nefast joc de paraules– i les mandonguilles, en ració generosa, tenen aquella flonjor celestial de les de la teva iaia. Per sucar-hi pa és fer curt.
La Balmesina
Salamino Ibèric
Per fer una gran pizza a Barcelona –i ells sens dubte són al top tres– no cal la italianització absoluta. La Balmesina, a part de tenir una massa fermentada 72 hores, crea receptes de temporada amb producte de proximitat o local. I un plat que ha fet fortuna fins al punt d'esdevenir fix a la carta és aquesta Salamina, amb xoriço ibèric picant substituint el salami (que no el 'pepperoni'! El 'pepperoni' és el salami que van inventar els immigrats italians als Estats Units). El sabor és poderós, però la seva pizza delicada i lleugera cau d'allò més bé a la panxa.
Can Ros
Arròs de muntanya
El mar i muntanya són al nucli de l'ADN de la cuina catalana, i Jordi Ballester és un virtuós a l'hora d'aplicar l'estil a l'arròs; vegeu aquest suculent platàs tardorenc de pollastre de corral, trompetes de la mort i rossinyols, amb la frescor del bosc ben present i el gra al punt just. Un luxe absolut és poder demanar-lo en una cassola individual, sense haver de negociar amb vegans i flexiterians i, ehem, valencians (el pitjor comensal amb qui consensuar un arròs, pel seu empoderament quasi innat).
Xuba Tacos
Taco de filet Rossini
Aquesta és una unió celestial entre la gastronomia mexicana i la francesa: un filet de vedella a la planxa, col rissada, foie gras a la planxa, ceba i crema de tòfona. Antonio Sáez exalta encara més els sabors del farcit fent servir 'tortilllas' de blat blau, de sabor més neutre (i que per descomptat, són de producció pròpia: al Xuba Tacos de l'Eixample veureu la màquina de tacos funcionant davant dels vostres nassos).
La Real Hamburguesería
La Real 2.0
En un món, el de l'hamburguesa suposadament gurmet, on manen els despropòsits i les acumulacions pantagruèliques, els amics de La Real mantenen la seva filosofia de simplicitat, amb una carta d'allò més elegant on tot són variacions del gran tema de fons de la 'cheeseburger'. Ara, la seva 'burger' més potent no us deixarà amb gana: doble disc de carn, melmelada de bacó, cheddar i cheddar gratinat en cada llesca de panet. Menys matar l'animal i fer el formatge, ho fan tot des de zero.
Monster Sushi
Yakisoba amb vedella
No se us acudeixi dubtar ni per un moment que aquests yakisoba estan entre els millors fideus asiàtics de la ciutat. L'aparent simplicitat –uns fideus saltats amb verdures o carn– amaguen un plat d'allò més saborós: els fideus al punt de cocció i de soja, amb verduretes al dente i daus d'entrecot generosos i llaminers.
Bar Nuri
Ous de Calaf estrellats amb pernil ibèric
Si una cosa és imbatible, no té sentit buscar variacions, només fer la millor de les versions possibles. Els ous de Calaf estrellats amb pernil ibèric del Bar Nuri entren de ple en aquesta categoria: un festí de greix i proteïna de la bona on l'alegria de rebentar rovells a cop de patata i trinxar el pernil ibèric contra la punteta torradeta de la clara esdevé (quasi) tan gratificant com el fet de devorar-lo.
Bubó
Pastís Xabina
Poca broma amb el Xabina: va guanyar el premi a millor pastís de xocolata del món l'any 2005 a Lió, i és una de les escasses icones recents de la pastisseria de Barcelona. Té una base de pa de pessic d'ametlles, i les seves capes aglutinen oli d'oliva i espècies amb cruixent de praliné de xocolata, galeta fina i ametlles, mousse de nata i xocolata negra amb caputxina de vainilla i recobert amb un brillant glacejat negre. Mossegar això d'una sola queixalada és flipar en color, dit en plata.
NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona