Notícies

'2666' de Bolaño al top 10 dels millors llibres del segle XXI, segons el The New York Times

Una altra obra de l’escriptor xilè establert a Barcelona s’ha posicionat dins el rànquing

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Redactora de notícies
Roberto Bolaño
©Roberto BolañoRoberto Bolaño
Publicitat

El diari 'The New York Times' va desvelar fa uns dies el seu llistat dels 100 Millors Llibres del segle XXI, un rànquing que periòdicament actualitzen gràcies a la valoració de novel·listes, escriptors de no-ficció, acadèmics, editors, periodistes, crítics, poetes, traductors i llibreters. La majoria de les obres seleccionades pertanyen a autores i autors nord-americans, però, en aquesta ocasió, l’escriptori i poeta xilè establert a Barcelona des dels seus vint-i-quatre anys, Roberto Bolaño, s’ha col·locat dins el Top 10 de la llista. De fet, el 'The Times', l’ha reconegut doblement.

La primera menció a Bolaño és gràcies a la seva obra '2666' (2004), que l’ha alçat en sisena posició. D’aquesta peça, el mitjà destaca que és una "vertiginosa i febril novel·la que crea un món sencer governat a parts iguals per l’avorriment i l’horror més profund”. També ovaciona “la impecable traducció de Natasha Wimmer" i destaca que l’obra és "profunda, misteriosa i vertiginosa: llegint-la, passes de sentir-te com un observador de tornados a sentir-te arrossegat pel vòrtex i, finalment, sospites que tu mateix pots ser el tornado".  '2666' és una novel·la negra, d’intriga i de terror estructurada en cinc parts. Es tracta, a més, de l’última de l’autor; de fet, és una obra pòstuma. 

La segona menció a l’autor xilè és per 'Los detectives salvajes' (1998) que s’ha situat en 38a posició. Daniel Alarcón, l’escriptor encarregat en fer-ne la ressenya pel 'The New York Times', diu "és descarada, hilarant, bonica, commovedora " i afegeix que "Arturo Belano i Ulises Lima, els poetes rebels la joventut dels quals es narra a 'Detectives', "es van convertir en herois personals, i tot el que he escrit des d’aleshores ha estat modelat per l’obra mestra de Bolaño". 'Los detectives salvajes' va ser la novel·la que va treure Bolaño de l’anonimat; dividia en tres parts, narra la història de dos poetes llatinoamericans que comencen una aventura que transcorre durant diverses dècades i diferents països. És un símbol de la rebel·lia i la necessitat de trencar amb la realitat establerta. Les seves vides representen els anhels de tota una generació. 

Com va crear el rànquing el 'Times'?

Tenint en compte la gran quantitat d’obres literàries que s’ha produït durant el segle XXI, el ‘The New York Times’ va decidir col·laborar amb Upshot, el departament de ‘The Times’ que se centra en el periodisme de dades i analítica. ‘Book Review’, el sistema que van utilitzar per determinar el llistat, va enviar una enquesta a centenars de professionals relacionats amb el món de la literatura, demanant-los que escollissin els seus 10 millors llibres d’aquest segle. 

Només hi havia tres regles: les seves eleccions havien d'haver estat publicades als Estats Units, en anglès i amb data posterior a l’1 de gener de 2000. I sí, les traduccions també comptaven.

Un cop feta la votació, els enquestats tenien l’opció de respondre una sèrie de preguntes sobre dos dels títols seleccionats (aleatòriament). Combinant totes les dades recopilades, es va aconseguir formar la llista dels 100 millors llibres, que podeu consultar a través d’aquest enllaç.

NO T'HO PERDIS: 3 llibres que t'has de llegir aquest mes de juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat