Notícies

3.200 tones de burilles anuals entre Catalunya i Balears, el residu que més embruta les platges

El 2023 es van consumir més de vuit milions de cigarrets només a Catalunya i el seu residu ha arribat a "xifres astronòmiques"

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Burilles de cigarretes a la platja
Foto: Shutterstock
Publicitat

A Catalunya tenim la sort que tenim platges meravelloses. Des de la Costa Brava fins al Delta de l'Ebre, gaudim de cales paradisíaques d'aigües cristal·lines i envoltades de natura, que són visitades per milers de persones durant l'any. En aquest sentit, ja sabem que per conservar-les cal tenir cura de l'espai i, pel que sembla, no anem gaire bé si parlem de les cigarretes.

El passat 2023, només a Catalunya es van consumir més de vuit milions de cigarretes, el que comporta un augment molt significatiu de burilles. Moltes de les persones fumadores ho fan a la platja i sense ser massa conscients que cada burilla abandonada a la sorra és una amenaça pel medi ambient. Segons Rezero, la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, l'any passat el nombre de burilles van arribar a "xifres astronòmiques" a les platges de Catalunya i les Balears: van arribar a les 3.200 tones anuals, una dada que l'ha convertit en el residu que més embruta les platges de la regió occidental del Mediterrani.

Burilles de tabac a la platja
Foto: Shutterstock

"Una sola burilla de tabac és una petita arma de destrucció massiva", asseguren des de Rezero. I no exageren: les burilles abandonades estan formades majoritàriament pel filtre de la cigarreta, la part que més toxicitat concentra, ja que està fet de plàstic i acetat de cel·lulosa no biodegradable. Si aquests residus de la sorra arriben al mar, una sola burilla pot contaminar fins a 1.000 litres d'aigua i mantenir-se al medi fins a 15 anys, un problema que cada cop està més present, perquè del total de deixalles marines recollides, més del 25% són burilles de tabac. La fundació també recorda que, a més de tenir un important impacte mediambiental, la recollida d'aquests residus també té un gran impacte econòmic. Només a la província Barcelona, s'han destinat fins a 74 milions d'euros anuals, un import que surt dels impostos dels ciutadans.

Quines solucions hi ha?

Per a reduir el nombre de burilles a la platja hi ha diferents solucions que recauen sobre la responsabilitat de cada persona. En primer lloc, cal que tothom que fumi a la platja sigui conscient dels residus que les cigarretes suposen i, en lloc de llençar-les a la sorra, les acumuli dins un recipient fet amb material no inflamable perquè, quan marxi, les pugui llençar a un contenidor d'escombraries. Des de Rezero també han estudiat quines mesures de prevenció i gestió de les burilles s'haurien d'implementar, com per exemple els instruments comunicatius i educatius amb campanyes d'educació, tallers i publicacions, entre altres accions.

La fundació també assegura que mètodes econòmics, com les taxes de mitigació; els normatius, amb noves mesures i lleis sobre la prohibició de fumar en espais públics; els metodològics i tècnics, amb accions com la implantació dels circuits de recollida i valoració de burilles; i els organitzatius, amb mesures com pactes i convenis de col·laboració, també facilitarien la reducció de l'abandonament d'aquests residus a les platges.

NO T'HO PERDIS: Les millors platges de la Costa Brava per visitar a l'estiu

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de benestar

    Últimes notícies

      Publicitat