Notícies

4 projectes que ens conviden a fotografiar la nostra realitat

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Documentar la realitat amb un dietari no és nou però arran del confinament, disciplines com la foto i la il·lustració han adquirit una rellevància especial com a eines per canalitzar i compartir les inquietuds personals i col·lectives. És el "qui dia passa any empeny" feta imatge, si la creativitat ho permet. La foto teva, la del veí, i la de l'altra punta de món són prou similars i diferents, i alhora són susceptibles de formar part d'un àlbum històric. Doneu una ullada a les iniciatives i convocatòries obertes per explicar el que hem viscut el març i abril del 2020 en imatges.

#PHEdesdemibalcón

PHotoESPAÑA reivindica el paper de balcons i finestres durant la quarantena en una convocatòria oberta a tota la ciutadania. Evoquen exemples de la pintura, el cinema i la fotografia on aquest element arquitectònic, que connecta l'exterior amb l'interior, ha tingut un paper destacat, simbòlic o literal. Al seu Instagram trobareu les indicacions per participar-hi, hi ha temps fins al 17 de maig. A més de compartir una selecció de les imatges rebudes a través de les xarxes, PHotoESPAÑA seleccionarà 50 fotografies de balcons per exposar a la XXIII edició del festival. 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de PHotoESPAÑA (@photoespana_) el

Dins de casa

Des de l'Espai de fotografia Francesc Català-Roca i en col·laboració amb la galeria Tres-e-u han iniciat el projecte Dins de casa per mostrar la realitat confinada. Es busquen mirades particulars i vivències personals que ara comparteixen a la xarxa i que més endavant publicaran en format fanzine. 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Espai Català-Roca (@espaicatalaroca) el

Covid19, I will survive!

La fotografia també funciona com a canal de fantasia i eina d'evasió. Així ho creuen des de Grisart, on llancen un repte amb recompensa: es tracta de construir un projecte fotogràfic inèdit, compost entre 15 i 25 imatges; podeu participar-hi fins al dilluns 20 d'abril i el premi consisteix en una beca per estudiar el curs de Creació de projectes i el curs d'autoedició de fotollibres. Quan hagi passat tot –quan ens sobrevingui una nova excepcionalitat– serà fàcil i fins i tot empoderador recordar el que hem viscut arran de la Covid-19.

We are closer

El projecte nascut de tres amics vinculats a la direcció creativa, la publicitat i la fotografia se sustenta en les "fotografies històriques" que s'estan generant aquests dies. "Volíem crear un arxiu on compartir confiances, que els amics ens puguin veure, com una finestra indiscreta, un espai on fer el tafaner", explica Javier Tles. Inicialment s'imaginaven compartint imatges boniques, però cada vegada més els han atrapat les històries que s'amaguen darrere de les fotos, per això l'arxiu We are closer té un punt d'emocional. Estan convençuts que el projecte seguirà viu més enllà del confinament, i probablement tindrà forma d'exposició. 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de @we_are_closer el

Altres diaris 

Des del fotoperiodisme, destaquen cobertures com les de Jordi Borràs, Ángel García i Emilio Morenatti i perfils com el de Covidphotodiaries, on es mostren les imatges de diferents professionals que estan cobrint la pandèmia. Per altra banda, el col·lectiu Ruido Photo prepara un mural fotogràfic dels aplaudiments que se succeeixen cada vespre a les 20 h com a homenatge (recopilen primers plans i plans mitjans a través de mail projects@ruidophoto.com).

També mereixen una ullada projectes més d'autor; és vistós i addictiu l'univers de Román Yñán, qui fa temps que alimenta un diari: "ja està enfocat al que succeeix a l'interior de casa, sempre ha estat una via d'apropar la foto al joc i el joc a la foto en una mena de diari íntim", explica. 

NO T'HO PERDIS: 50 idees per fer a casa durant el confinament. 

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa amb la nova Time In Pocket interactiva.

Últimes notícies

    Publicitat