[title]
No és cap secret que les multinacionals de la indústria alimentària fan jocs de mans i equilibris per a posicionar els seus productes com a saludables i nutritius. Feta la llei, feta la trampa (ho veiem en el pacte que han fet per reduir sal sucre i greix en els ultra-processats). Amb la dietista Júlia Farré fem un cop d'ull a cinc aliments que potser dones per suposat que són bons per a la teva salut. I no ho són en absolut! Obriu els ulls!
1. Les galetes digestives. «El primer que faig quan arriba algú a la meva consulta, és treure-li de la dieta aquestes galetes», explica Farré. Ens referim, esclar, a les que porten l'adjectiu digestiu a la caixa (no direm marca!). «Tothom es pensa que són saludables, però d'això no en tenen res. Que una cosa sigui integral i tingui fibra no vol dir que no porti molt sucre i greixos. I no precisament saludables, més aviat oli de palma», valora. Feu la prova: agafeu una digestiva i compareu-la amb una galeta d'aquelles 'guarres' d'entrepà de crema blanca. Menys el cereals, porten els mateixos elements.
2. El cereals integrals. I ja que esmentem cereals: ja us podeu treure del cap que els cereals integrals amb noms que remeten a fer gimnàs van bé pel cos. «Són una pilota de sucre i greix i cereal integral», adverteix Farré, que afegeix que «si et menges un producte processat integral –galeta, croissant, cereal...– i dius 'que bo', probablement porta molt sucre, o greix o les dues coses». Solució: compreu els cereals a dojo, en un establiment que amb l'etiqueta us garanteixi que no porta sucre afegit.
3. Les 'tortitas' d'arròs. Ah, les famoses 'tortitas'... Sota la seva pinta asèptica, poden ser verí. Literalment. «L'arròs, no és cap secret, porta arsènic, i en funció d'on es conrea pot ser molt elevat. Si el rentes i el bulls amb aigua abundant, elimines la major part d'arsènic i no representa cap perill», diu Farré. Ara bé: «Amb les galetes d'arròs no hi ha procés de rentat ni bullit. Es fa un procés d'extrusió i tota la quantat d'arsènic que hi pugui haver es queda a la 'tortita'». Aquest es un aliment que es dona molt als nens per berenar, «i és del tot desaconsellable». I si agafeu les versiones «amb xocolata i iogurt, ja se sumen sucs i greixos». Total, per donar-los això millor el pa amb xocolata de tota la vida (que sigui pa i xocolata de veritat, ep).
4. El menjar ecològic. Alerta: ecològic no és sinònim de saludable. Ecològic vol dir «que passa uns criteris que certifiquen que el producte ha estat fabricat d'una manera que dona la certificació eco. I potser és més benèfic pel medi ambient, però no pas per a la salut», diu Farré. A vegades ni això, perquè és obvi que el kiwi de Nova Zelanda o el mango eco de Mèxic es passa els criteris de temporada pel folre. Jo estava enganxat a uns boníssims cereals ecològics amb poma i canyella fins que vaig veure que portaven greix –no pas oli!– de palma. Es parla molt de l'oli de palma però una cosa és clara: «El àcids grassos que porten els derivats de la palma poden ser perjudicials per a la salut cardiovascular. És infinitament més saludable l'oli d'oliva, de girasol o fins i tot el de colza», diu.
5. Els sucs premsats en fred. Recordeu la bogeria de fa pocs anys? I com els gurus del tema t'asseguraven com una tecnologia que semblava extraterrestre els permetia esprémer el sucs a fruites i verdures conservant tots els nutrients? Molts van comprar de manera acrítica les dietes i propietats del 'cold-pressed'. Però hi ha un fet obvi: «De manera natural no et menjaries cinc fruites en deu minuts, però te les pots beure. Això no és una bona idea! Menges molt sucre en molt poc temps, i sense assimilar-lo amb la fibra de la fruita, és un xut directe de sucre». Farré no discuteix les vitamines i els antioxidants, «però no és tant saludable com la gent pensa ni tampoc van bé per perdre pes», els famosos sucs.