[title]
Siguem sincers. Si et demanem que tanquis els ulls i t’imaginis una galeria d’art, visualitzaràs una sala blanca amb persones que comenten obres d’art amb una riallada prepotent mentre fan petits glops a una copa de xampany. El Barcelona Gallery Weekend vol acabar amb aquests prejudicis i fer-nos veure les galeries com allò que realment són: espais generadors de cultura.
Del 15 al 19 de setembre, 33 galeries de la ciutat (una xifra rècord!) obren les portes per recordar-te que tens llocs fantàstics on descobrir nous artistes ben a prop de casa teva. A més, també volen posar un focus especial en la creació femenina: moltes galeries de la ciutat acolliran l’obra de dones artistes de les quals segurament no has sentit a parlar mai. Te’n presentem algunes perquè puguis fer-te l’expert en la matèria.
1. Carmen M. Castañeda
Al Barcelona Gallery Weekend descobriras artistes que abandonat el llapis o el carbonet per “pintar” amb altres instruments més originals. En l’art tèxtil, el pinzell es converteix en una agulla i la pintura en una infinitud de fils. El resultat? Peces d’art amb textures innovadores i de temàtiques molt variades. En l’exposició ‘Estratos de memoria’, a la galeria Chiquita Room, hi podràs veure obres de Carmen M. Castañeda que fan servir el brodat per parlar del temps, la memòria i l’oblit.
2. Gabrielle Graessle
Si sents constantment la necessitat de tirar el mòbil al vàter i marxar lluny... t'agradarà la filosofia d'aquesta artista. Graessle va néixer a Suïssa, però ja fa sis anys que viu en un ‘cortijo’ en mig de la naturalesa a Andalusia, entre Màlaga i Almeria. L’aigua l’obté d’un pou, l’electricitat ve de l’energia solar, i el menjar del seu jardí. A tres quilòmetres del mar, rodejada d’arbres i allunyada del soroll, aquest espai és l’origen de totes les seves creacions. Aïllada del món, Graessle pinta el seu imaginari personal en pintures de gran format amb molt color, on la intuïció juga un paper important. Pots descobrir les seves obres d'estètica naïf a l'Alzueta Gallery.
3. María María Acha-Kustcher
El Black Lives Matter, el #MeToo, el 15-M… A partir de fotografies de diaris, aquesta artista visual ha volgut il·lustrar la participació femenina en protestes d’arreu del món. De fet, María María Acha-Kustcher es defineix a si mateixa com a artista feminista, i creu en l'art com en una poderosa eina política. Les seves obres es poden veure a la mostra ‘Indignadas’ de la Galeria ADN. Són imatges elaborades digitalment que es poden imprimir per exhibir-se a espais públics, com una forma de retornar la protesta als carrers i donar les gràcies a totes les activistes que treballen per fer un món millor.
4. María Eugenia Trujillo
El feminisme també ha impactat profundament les obres que trobaràs a la galeria Imaginart: són de la colombiana María Eugenia Trujillo. L’artista broda parts del cos femenines en objectes d’aparença solemne (per exemple, una vagina en un canelobre daurat) per lluitar contra la tradició catòlica que ha associat la figura de la dona a la luxúria, la temptació i el pecat.
5. Alisa Sibirskaya
"Per a mi la fotografia es converteix en l'art de trobar i plasmar la llum, una manera de reflectir la realitat que m'envolta, com una llanterna". Aquestes són paraules de l’artista Alisa Sibirskaya, que debuta amb una exposició a galeria Valid Foto de Barcelona. Les seves fotografies de temàtiques mitològiques semblen quadres d’èpoques antigues perquè Sibirskaya és una prodigiosa del realisme. Amb un gran domini de la llum i l’ombra, l’artista aconsegueix absorbir les idees dels pintors del segle passat i transformar-les en fotografies actuals.
NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona
Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat