[title]
Superats el Black Friday i el Cyber Monday, encara ens queden per davant les compres de Nadal, les rebaixes... perquè la targeta tregui fum! Cada dia són més els que passen de fer trasllats i cues a les botigues i centres comercials i ho compren tot còmodament des de l’ordinador de casa. Però no tot són flors i violes amb aquest sistema: hi ha qui es dedica a estafar per Internet, a suplantar la nostra identitat, a descobrir les nostres contrasenyes i números de targeta, o a redirigir-nos a pàgines que ens poden acabar infectant l’ordinador. Us donem cinc consells bàsics que us ajudaran a protegir-vos del frau digital.
1. Feu les compres en pàgines de confiança, i, en cas de no conèixer-les o que no us sonin gens, informeu-vos-en, cerqueu si són de fiar abans de fer cap transferència.
2. Comproveu que aquestes pàgines tinguin certificacions digitals de seguretat. Les coneixereu perquè a l’adreça hi posa l’https i la icona del forrellat al costat.
3. És millor accedir al lloc escrivint l’adreça directament al navegador, més que no pas a través d’enllaços. I sobretot, no feu servir enllaços inclosos en correus electrònics que hagueu rebut o de missatges de Whatsapp, ja que poden ser la porta d’entrada al 'phishing' o redirigir-vos a pàgines fraudulentes.
4. Utilitzeu formes de pagament fiables (les més habituals són Verified by Visa i MasterCard SecureCode) i desconfieu de sistemes que no garanteixen la seguretat de la transacció. També hi ha l’opció de la targeta moneder no vinculada a cap compte corrent.
5. Eviteu fer les compres des d’ordinadors públics o xarxes wifis obertes. Una opció és fer servir una xarxa privada virtual (més coneguda amb el terme VPN), que fa la funció d’encriptar les dades enviades i rebudes, ocultant l’adreça IP i assegurant l’anonimat en la navegació.
Recordeu també que en les compres per Internet teniu 14 dies per retornar allò adquirit si finalment no ho voleu, a excepció d’aquells productes fets a mida, personalitzats, no reutilitzables per qüestions d’higiene, periples, reserves d’allotjament, bitllets de transport...
Per a més informació, podeu llegir aquest article al web d'Internet Segura.