Notícies

5 coses per fer en una escapada a Alcarràs

Aquest poble del Segrià ha fet història gràcies a l'Ós d'Or que ha aconseguit 'Alcarràs' de Carla Simón. T'expliquem què hi trobaràs

Publicitat

Ara que Carla Simón ha posat Alcarràs i els seus camps de presseguers al mapa internacional, potser sentireu la necessitat de visitar aquest poble rural del Segrià. I més tenint en compte que haurem d'esperar fins al 29 d'abril perquè la pel·lícula guanyadora de l'Ós d'Or a la Berlinale s'estreni a les sales de cinema del nostre país. La vila, d'origen islàmic, es troba a 8 kilòmetres de Lleida i limita amb Fraga i Saidí, al Baix Cinca. Si sou amants del motor segur que haureu sentit anomenar el circuit de velocitat, però què més podem visitar i fer en aquest municipi de prop de 10.000 habitants?

1. Saludar l'alzina centenària

L'escut d'Alcarràs s'inspira en aquesta alzina de més de cent anys, que va créixer en un indret on no hi havia cap altre arbre. Es troba al Pla de l'Alzina (antigament Partida de Coscollar) i destaca en un paisatge on predominen els camps de fruiters i de cereals. 

2. Recuperar la memòria de la pagesia a la Casa de Montagut

Datada de 1773, és una de les cases senyorials d'Alcarràs que s'ha anat rehabilitant progressivament i que es preveu que ho estarà completament aquest 2022, un projecte que vol recuperar també la memòria de la lluita dels parcers de Montagut. Actualment, s'hi celebren activitats com la festa de santa Anna, al juliol. 

3. Aprendre història a l'església Mare de Déu de l'Assumpció

L'església d'Alcarràs, de 1776, és una construcció barroca que amaga molta història, perquè està edificada sobre les restes de l'antic castell. De fet, es va construir en part amb pedra de l'enderroc del mateix castell i en part amb pedra de Saidí. Sota el paviment, encara es conserven en perfecte estat quatre compartiments de l'antiga fortalesa.

4. Apuntar-nos a una ruta pels arbres fruiters

El pròxim 12 de març us podeu apuntar a la 9a Ruta Alcarràs Florit, per gaudir de prop dels arbres fruiters en plena floració. Comença amb un esmorzar típic d'Alcarràs (pa amb tomàquet i el tradicional 'mandongo', és a dir, botifarra negra i blanca), després us explicaran el procés de floració, fareu una passejada amb trenet pels camps, passareu per l’Agrobotiga de Fruits de Ponent, amb tast de productes locals, i finalment tindreu una visita guiada al Centre d'Interpretació del Món Rural d'Alcarràs. També s'hi fa la ruta Alcarràs en Fruit, quan n'és el temps.

Alcarràs Florit
Foto: Alcarras.cat

5. Participar en les fires i les festes

La festa major d'estiu se celebra a finals d'agost i durant els cinc dies de festejos els veïns engalanen els balcons. El darrer cap de setmana de juliol se celebra la festa de Santa Anna amb una pedalada fins a l'ermita i altres activitats festives a la Casa de Montagut. A l'octubre s'hi fa la Fira del Comerç i del Rebost on podreu comprar i tastar les millors menges del territori: productes artesans fets per famílies d'Alcarràs, tallers, 'showcookings', xerrades, maridatges de vins. La festa major d'hivern, en honor a Sant Sebastià, se celebra el 20 de gener, i s'elabora el tradicional 'mandongo', que és l'embotit que es fa després de la matança del porc, el primer dia de festes. 

NO T'HO PERDIS: Els 10 pobles més bonics de Lleida per visitar aquest 2022

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat


 

Últimes notícies

    Publicitat