[title]
Han sortit com a bolets per tot arreu i han arribat per quedar-se. En els semàfors, sota casa teva i, per descomptat, als aparadors de les botigues d'electrodomèstics. Ja fa anys que proliferen sense mesura (ni normativa), la majoria per a ús personal, uns altres centenars com a negoci i tots plegats són notícia per estar faltats d'un reglament de circulació unificat i ajustat a la realitat.
La Direcció General de Trànsit (DGT) ha confirmat que treballa en un reial decret per impedir, entre altres aspectes, que els patinets elèctrics circulin per la vorera i limitin la velocitat màxima a 25 km/h. Una normativa bàsica estatal amb possibilitats d'ampliació per part dels ajuntaments seria la solució definitiva a un caos de regulació que manté els patinets elèctrics en un estat d'indefinició legal a l'hora de marcar limitacions. Diverses ciutats, com Barcelona, ja han aprovat regulacions municipals per aquests tipus de vehicles però que no tothom coneix, per això procedim a fer-vos cinc cèntims de tot el que pots i no pots fer amb el teu patinet elèctric.
1. L'ABC dels patinets
Els patinets és distingeixes per categories i en funció del grandària, nombre de rodes, altura i capacitat s'hauran de cenyir a unes normes o altres.
Categoria A: Inclou els patinets més lleugers i petits. Per exemple, en aquesta categoria, hi entraria el d'una sola roda o un dels regals que més èxit va tenir el passat Nadal, el patinet de dues rues petites que sembla sortit de Blade Runner i que requereix d'un talent sobrehumà per conduir-lo. Aquests no poden superar mai els 20 km/h.
Categoria B: Inclou els segways i els patinets elèctrics més grans (fins a 1,90 metres i 50 kg de pes). Amb ells podràs arribar fins als 30 km/h.
Categoria C1 i C2: Aquí hi entren tots els vehicles elèctrics que tenen més de dues rodes i es destinen a transport de passatgers (C1) o mercaderies (C2). Els que transporten persones estan destinats a turistes i durant l'època hivernal s'amaguen per tornar a sortir a partir de la primavera. Podran desplaçar-se com a màxim a 45 km/h i són els únics que poden fer-ho per la calçada.
2. El DNI si us plau
Els 16 anys és l'edat mínima permesa per transportar un patinet elèctric i de 18 en el cas que sigui un patinet de categoria C1 o C2. Així que no t'estranyi si un agent de la Guàrdia Urbana et demana el DNI si et veu conduir un vehicle d'aquest tipus.
3. Si de cas(c) me'l fico
La normativa de Barcelona obliga només a portar casc en els vehicles de la categoria B (segways i patinets elèctrics de dues rodes de grans dimensions) mentre que en la resta només es tracta d'una recomanació molt aconsellable de tenir en compte.
4. On NO puc aparcar el patinet?
En cap cas i sense excepcions es pot aparcar el patinet en arbres o elements del mobiliari urbà com els bancs, papereres o semàfors. En canvi, tens tot el dret de fer-ho en estacionaments adaptats especialment per a patinets elèctrics i en els aparcaments de bicicletes.
5. Carril bici, vorera o calçada?
Amb el patinet elèctric habitual que utilitzes en l'àmbit personal no podràs anar mai per la vorera, només s'hi admeten els de la categoria C i sempre amb prudència i donant la prioritat als vianants. En canvi pel carril bici hi podran anar tots els vehicles de les tres categories tenint en compte el tipus de carril, si aquest es troba sobre la vorera, caldrà limitar la velocitat a 10 km/h, si es troba dins de la calçada de la màxima velocitat, serà a 30 km/h. Per cert, ni se t'acudeixi anar per la calçada a no ser que condueixis un patinet de més de dues rodes (categoria C)
6. Brilla de dia i de nit
És obligatori que decoris el teu patinet amb reflectants, llums i timbres si el que tens és un vehicle de la categoria B o C, la resta només és aconsellable.
7. Em caldrà hipotecar-me si em multen?
Les sancions van de les lleus amb un cost de 100 euros, passant per les greus amb 200 euros la multa i acabant amb les molt greus que poden arribar als 500 euros.
8. Si aquest Nadal en regaleu...
... no està de més que hi adjunteu les instruccions d'ús i circulació per la ciutat. Per una convivència entre vehicles de motor, elèctrics i de dues cames (vianants) cal ficar-hi de la nostra part i la normativa en la casa de tots.