[title]
Us preguntareu què tenen d'especial aquestes cadires... aquí cinc motius per firar-vos-en una.
1. Cadira d'autor
El dissenyador Marc Morro, al capdavant d'AOO, signa la cadira omplirà les aules de l'escola Thionck-Essyl, a la localitat senegalesa de Ziguinchor. "He buscat que el disseny sigui el més senzill possible, fàcil de construir però sense perdre el comfort i l'eficiència". Morro ha fet el disseny de tot el mobiliari (la cadira Senegal, els pupitres, pissarres, armaris, penja-robes), però la producció es farà 'in situ' a l'Àfrica i amb mà d'obra local, amb un manual fet per a l'ocasió i seguint les indicacions de Morro. "Els fusters en saben molt, però tenen limitacions tecnològiques; es tracta de construir tota la col·lecció amb dues seccions de llistó i un contraxapat", afegeix.
2. Arquitectura catalana al Senegal
Morro és un dels col·laboradors que s'ha sumat al projecte Fem Escola, engegat el 2014 per l'estudi d'arquitectura Daw de Barcelona. "Que em demanessin d'amoblar una escola em va semblar un projecte brutal; a més de ser un projecte bonic, és solidari". I és que amb el coneixement i repertori arquitectònic d'aquí –destaca la corba catenària invertida aplicada per Gaudí, entre d'altres– i els recursos naturals del poble i la mà d'obra del poble senegalès s'ha fet realitat una centre educatiu que, des de Foundawtion s'entén com un "espai de trobada, aprenentatge i socialització de la comunitat".
3. Mà d'obra local
El projecte de Fem Escola comprenia la creació de 16 aules per a un centre d'educació secundària, més altres espais com una aula de biologia, la sala de professors, la biblioteca i un espai per a la Fundació. "D'aquí només hem portat cargols –explica Lluís Moron, membre de Foundawtion–. Les aules les hem fet amb terra d'allà, barrejat amb ciment que després d'assecar-se deu dies sota els arbres ja es poden utilitzar". A banda dels equips d'arquitectes voluntaris catalans, a l'obra han participat una cinquantena de senegalesos. "Eno és el cap d'obra i organitza els operaris; Lamin és el fuster, que a finals d'any començarà a produir els mobles dissenyats pel Marc. N'ha fet els prototips, però haurà de fer 500 cadires...".
4. L'art de construir
36 cadires com les que ompliran l'escola Thionck-Essyl a partir d'octubre del 2019, per quan està prevista la inauguració del centre, han estat les protagonistes del projecte creatiu d'estiu de DadàBarcelona. "Els nens han fet els forats, les han ensamblat, les han pintat", explica Ester Rovira, al capdavant del grup multidisciplinar que treballa amb nens i adolescents a partir de nocions de disseny, arquitectura, teatre i gastronomia. Aquestes 36 cadires fetes seguint les indicacions de Morro són les que s'exposaran i vendran per ajudar a finançar el projecte de Foundawtion (dv. 13, a partir de les 17 h a Palo Alto).
5. ... i d'educar
No només són cadires d'autor, sinó que són l'objecte resultant d'un taller dedicat a 'L'art de construir'. Rovira explica que després d'una primera setmana de descoberta dels mètodes constructius desenvolupats per diferents artistes (Lucía Vergara, Julia Mariscal i Anna Puigjaner, entre d'altres), els participants al taller han pogut aplicar tota la creativitat i enginy a un objecte que, a més, ara es posa a la venda amb una doble finalitat. A DadàBarcelona no només creen objectes sinó que també reflexionen de manera artística sobre qüestions tan transcendentals i vitals com el silenci o la violència.