[title]
La sèrie 'Drama', abans que estigués en l'ull de l'huracà de l'etern debat de la presència del castellà a la televisió catalana, només era una sèrie dirigida al públic jove, de 6 capítols de 25 minuts, bilingüe i, per cert, amb molt bona acceptació de públic i crítica. Playz, la plataforma de contingut per a joves de RTVE, la va estrenar al febrer i, no ens enganyarem, també es va aprofitar de l'eslògan de "la primera sèrie bilingüe de la televisió espanyola". El mateix que es viu ara a TV3 però a la inversa, els ganivets volaven en el sentit contrari: "¡no entiendo el idioma que hablan estos catalufos!".
El debat ha estat servit des del seu naixement, ara amb l'estrena en obert a TV3, per quatre duros, ja que es tracta d'un intercanvi amb RTVE, la crítica de la sèrie ha quedat reduïda a l'ús del català i el castellà. I res més. És una pena perquè 'Drama' és molt més que quotes lingüístiques i hiperventilats tuitaires. Nosaltres te'n donem 5 motius i sí, el bilingüisme de la sèrie també és un d'ells.
1. No cal una gran història
Centenars de sèries han passat a la història sense ser una gran història. 'Modern Family', 'Good Place', 'Plats Bruts' o 'Friends' demostren que el punt de partida no cal que sigui extraordinari ni recaragolat per triomfar. El menys és més, ben cosit i interpretat, té la base per agradar. 'Drama' explica la història de l'Àfrica (Elisabet Casanovas), una noia de vint anys amb un treball precari que comparteix pis amb l'Scarlett (Júlia Bonjoch) i en Jordi (Jordi Busquets). Els tres, sobreviuen als seus propis drames, però el pes de la sèrie recau en el drama personal de l'Àfrica: s'ha quedat embarassada i no sap de qui. Suficient, no?
2. Gamberra i desacomplexada
Queden lluny aquelles ficcions, en català o castellà, on els diàlegs i els doblatges eren artificials i fet per filòlegs. A poc a poc la ficció ha abraçat la realitat, el llenguatge del carrer, i ja no hi ha problemes per escoltar alt i clar un "fill de puta". 'Drama' no solament s'allibera de corses pel que fa a aspectes lingüístics (en català i castellà), també ho fa en les situacions, les trames i en la narrativa.
Explicada amb el recurs dels 'flashbacks', es toquen temes com la bisexualitat, l'alzheimer, les relacions sexuals consentides (o no), l'embaràs no desitjat o la vida improvisada dels joves. Tot plegat muntat amb agilitat, ritme i sense caure en sentimentalismes, una 'dramèdia' en estat pur i digna.
3. Papers a mida i ben defensats
'Drama' no entraria en la definició de sèrie coral, ja que el pes de les històries recau en els tres companys de pis. La resta es compon de secundaris molt ben trobats com l'Ignatius Farray, pare de l'Àfrica, l'Iñaki Mur o en David Solans. Els personatges, que són una munió de tòpics com el grassonet simpàtic o la 'pija' mona, estan ben construïts i respiren naturalitat gràcies a uns actors joves però talentosos. El talent i la frescor de l'Elisabet Casanovas ja el vam conèixer a Merlí i en aquesta sèrie es confirma que és bona, molt bona. En un general s'agraeix el bon càsting, tant dels principals com dels secundaris, que saben estar l'alçada i dignifiquen trames sense massa floritures.
4. Riem en català i castellà
Ho sento, no ho he pogut evitar i n'he de parlar. El bilingüisme de la sèrie (70% en català, 30% en castellà) és un dels puntals d'una ficció que s'ha venut com "la primera sèrie bilingüe de tve". Som el 2020, no ho oblidem. Si obviem aquest "triomf", cal dir que el canvi fluid i natural d'idiomes li suma realisme i l'aterra encara més a la vida d'uns joves de 20 anys a Barcelona. A favor dels ofesos per l'emissió de la sèrie a TV3 cal dir que els seus personatges, algunes vegades, fan canvis al castellà que no entrarien en l'ortodòxia de la immersió lingüística. Polèmica a part, i oblidant l'objectiu pel qual s'ha creat TV3, 'Drama' li dóna la gana d'expressar-se en dues llengües i no hauria de passar res!
5. L'embaràs no desitjat
Entre les sèries juvenils l'avortament o l'embaràs inesperat és un tema tabú o que s'hi passa de puntetes. En la majoria d'ocasions es tracta des de les complicacions i poques vegades des de l'humor, com és el cas de 'Drama'. Aquesta sèrie creada per en Dani Amor planta un embaràs no desitjat com a detonant però sense tacar la ficció de violins i moments grisos. Al contrari, l'embaràs és allí per empoderar i reforçar una protagonista dona que entoma el "drama" amb maduresa i, alguns cops, amb patositat. Trenca barreres i això sempre s'agraeix.
Pots veure la temporada sencera a Playz o mirar-la a TV3, mentre Twitter s'encén, cada dilluns a les 22.05.