[title]
El MNAC presenta un nou relat de l'exposició permanent de les col·leccions del Renaixement i el barroc. En total s'exhibeixen 210 peces amb un plantejament transversal i sense cronologies, com el que ja es va fer amb la col·lecció d'art modern el 2014, i destaquen des de grans noms del Segle d'Or espanyol, com Velázquez, Ribera o Zurbarán, i artistes internacionals de la talla de Fra Angelico, Ticià, Tintoretto, Rubens, El Greco, o Fragonard. S'aborden temes com la maternitat, la introducció de la perspectiva, la natura morta, el mite i l'al·legoria o el retrat en un recorregut que vol aportar noves capes de lectura al visitant. Aquestes són algunes de les peces que us ajudaran a descobrir un altre dels períodes històrics de l'art català.
1 - Bartolomé Bermejo
El recorregut s'inicia amb quatre olis d'un retaule de Bartolomé Bermejo, autor de la coneguda 'Pietat Desplà'. Estilísticament, les obres –dues de les quals pertanyen al dipòsit de l'Institut Ametller d'Art Hispànic– se situen entre el gòtic i el Renaixement i cronològicament coincideixen amb un dels moments més àlgids de la corona d'Aragó, que era pol d'atracció d'artistes i compradors internacionals.
2 - Una col·lecció menor?
Entre les obres exposades trobem pintura i escultura, però també gravats, orfebreria i arts decoratives ordenades per construir un relat que vol interpel·lar el visitant i busca fer relluir una col·lecció que sovint considerada "menor". A la sala que ens apropa a la Catalunya del segle XVI, marcada per les influències del renaixement europeu, destaca el tapís de llana i seda que la Generalitat de Catalunya va adquirir el 1557.
3 - El geni de Zurbarán
Els objectes de Francisco de Zurbarán s'exposen al costat d'altres natures mortes amb codonys i col·leccions de garlandes, exercicis pictòrics que els artistes feien servir per mostrar el seu virtuosisme amb els pinzells. Però el nom de Zurbarán també està present a la sala dedicada al Segle d'Or, un moment de revalorització de l'escola espanyola en el barroc europeu, acompanyat de Juan Bautista Maíno, Francesc Ribalta i Velázquez.
4 - Thyssen i Cambó
La Col·lecció Thyssen (amb pintures de Canaletto) i el Llegat Cambó s'han integrat al nou recorregut de la col·lecció. Entre les peces que el polític i mecenes Franesc Cambó va atresorar a partir de 1927 destaquen olis de Tiepolo i també aquest retrat pintat per Fragonard. S'exposa a la sala dedicada al gènere, a les biografies pintades que evoquen el poder, la figura del donant i també la revalorització de l'artista que, en aquest moment, passa d'artesà a intel·lectual de les arts.
5 - L'encant del paper
A l'última de les sales trobareu un espai especial: poca llum i calaixos amb els quals interactuar per descobrir dibuixos de Barcelona, gravats de Fortuny o il·lustració japonesa, materials que formen part del ric fons d'obra sobre paper. A les parets, evocant les moltes opcions estètiques, les anades i vingudes dels temes amb independència de les cronologies, es mostra la interpretació fotogràfica de natures mortes a càrrec de Toni Catany, Humberto Rivas o Oriol Maspons, entre d'altres.