Notícies

7 coses que recordarem del Primavera Sound 2018

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

El Primavera Sound 2018 ha tancat la 18a edició reunint 210.000 assistents procedents de 126 països diferents en tres jornades de concerts al Fòrum amb bon nivell artístic i una altíssima qualitat de so. Us ho hem explicat a les nostres cròniques del festival, però aquí teniu 7 coses que recordarem del Primavera Sound 2018 i de les que podreu xerrar amb els amics i els companys de feina.

1. Les dones

De dones sempre n'hi ha moltes, al Primavera, però aquest any, més que mai n'hi ha hagut a sobre de l'escenari, al capdavant de les seves bandes –'all female bands', en paritat o amb presència femenina– i amb discursos feministes potents. Ha estat el cas de Björk –envoltada de flautistes femenines i de flors d'aspecte vaginal–, Lorde, Fever Ray –que va liquidar la fantasia patriarcal lèsbica–, Lykke Li, Haim, Ibeyi –que van fer un duet amb la rapera Mala Rodríguez i li van donar tractament de deessa–, Christina Rosenvinge, Oumou Sangaré i Javiera Mena, per exemple, en una edició en què el Primavera Award, el premi que atorga el festival a una persona, entitat o empresa que ha influït de forma especial en l'àmbit de la música ha estat per a l'associació MIM de dones de la indústria de la música. Veure Jane Birkin i Charlotte Gainsbourg, mare i filla, juntes en una roda de premsa i brillant cada una amb el seu projecte a l'escenari, també va ser memorable.

2. La diversitat

Els temps en què el Primavera Sound era un festival 'indie' i 'so white' fa edicions que han quedat enrere, però la del 2018 ha estat una de les edicions en què la diversitat musical no s'ha limitat a la part baixa o mitjana del 'line-up' sinó també als caps de cartell. El rap, l'R&B i la música urbana s'ha sentit amb força al Fòrum als xous d'A$AP Rocky, Vince Staples, Tyler, the Creator, Kelela, Ibeyi i The Internet, però també músiques d'arrel africana i brasilera als d'Omou Sangaré i Metá Metá. Tot això malgrat la caiguda de Migos.

Mighty @asaprocky @seat_official _ 📷 Eric Pàmies #PrimaveraSoind

A post shared by Primavera Sound (@primavera_sound) on

3. Los Planetas

Això ens porta a la banda granadina, que van fer de bombers després del daltabaix provocat per la cancel·lació del trio trap nord-americà. J i companyia no van ser la primera opció del festival per omplir el buit de Migos. Gabi Ruiz, codirector del festival, explicava a Twitter que quan es van assabentar que els 'amigos' no havien pogut agafar el seu avió des d'Atlanta, hores després que la 'crew' dels rapers ja hagués provat so i muntat el xou a Barcelona –Father John Misty va fer broma sobre aprofitar els focs artificials que havia de disparar el trio–, van trucar el rei del grime anglès Skepta, que era a Londres i que “podia ser un recanvi al mateix nivell”. Skepta va acceptar i li van posar un jet privat perquè arribés a temps. Però quan en un moment determinat va semblar que no ho aconseguirien, Ruiz va trucar J per moure el concert de Los Planetas –que havien de tocar per sorpresa al Heineken Hiden Stage– a l'escenari i l'hora dels caps de cartell. Al concert, en el qual van participar La Bien Querida i Yung Beef, col·laboradors i amics de Los Planetas que també actuaven al festival, J va celebrar la caiguda del govern del PP, al qual es va referir com a govern "feixista" i va desitjar al públic el retorn dels “vostres presos”. Embolica que fa fort, Skepta va arribar a temps a Barcelona i es va emprenyar com una mona quan es va assabentar que no tocaria el divendres a la nit. Finalment ho va fer dissabte, després d'A$AP Rocky.

4. El triumvirat de la música urbana

La roda de premsa inaugural del Primavera Pro, la trobada de la industria musical dins del festival, ens va regalar una gran foto, la de tres dels grans noms de la nova onada de la música urbana de la Península: el madrileny C. Tangana, la catalana Bad Gyal i el granadí Yung Beef (PXXR GVNG, Los Santos), tots tres al cartell del festival i tots tres amb merescuda reputació de deixar anar perles quan fan declaracions. Però va ser Puchito qui va copar els titulars quan els van preguntar què opinaven sobre la condemna al raper Valtonyc per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus contra la corona. “El Rey soy yo, el Rey es un gilipollas, la madre del Rey me come los cojones, la que ahora llaman Reina era una presentadora de la tele, y eso es lo que sigue siendo para mí, y que me metan a mí también en la cárcel que me voy a ir a Bélgica a hablarles desde allí”, va afirmar C. Tangana, que va qualificar la monarquia de “robatori” i “terrorisme”. “Esa mierda tiene que desaparecer del mundo racional”, va etzibar. “Yo soy un personaje público y a mi también me insultan”, va continuar. “La vida es así, lo tienes que afrontar como lo afrontamos todos”. També va arremetre contra el govern del Partit Popular, que acabava de ser expulsat del govern per corrupció: “El PP acaba de ser condenado porque son unos putos corruptos. Que hablen con esa peña, que está demostrado por un juez. Al final, Valtonyc no es ningún lumbreras. Es un chaval que no tiene puta idea, no es un presidente del Gobierno que ha estado robando a la peña. Es un chaval que está haciendo música y subiéndola a internet”.

5. Les caretes de Puigdemont

Valtonyc no va ser l'únic exiliat que va tenir presència al Primavera. Durant la sessió de DJ Coco, que marca el final del festival al recinte del Fòrum, personal del Primavera va repartir caretes del president Carles Puigdemont entre el públic que ballava. El repartiment de caretes entre la gent que puja a l'escenari a ballar i entre el públic és ja una tradició en la sessió que tanca el festival: en anteriors edicions se n'havien repartit del mateix DJ Coco i de l'exjugador del Barça Xavi Hernández (és coneguda l'afició barcelonista de la cúpula del festival). L'organització del festival ha tirat pilotes fora en declaracions a 'La Vanguardia', afirmant que es tracta d'una broma interna entre l'equip del festival del qual la direcció se'n manté al marge. Gabi Ruiz, codirector del festival, s'ha manifestat repetidament a Twitter contra la presó preventiva als polítics i activistes indepentistes catalans.

6. Els concursants OT

Amaia, la guanyadora d'OT 2017, que va actuar al Heineken Hidden Stage el dijous acompanyada per The Free Fall Band, confirmada pocs dies abans de l'inici del festival, no ha estat l'única concursant del 'talent show' que s'ha vist aquests dies al Fòrum. També Alfred, el seu company a Eurovisió, i parella d'Amaia, va tenir el seu petit moment de glòria primaveral quan va formar part de les desenes de persones que va envair l'escenari durant el concert de Nick Cave i l'australià va cantar mirant-lo de fit a fit, tal com van mostrar les pantalles. "No pensava que coneixeria el diable tan aviat", va dir Alfred a Twitter emocionat.

7. Shellac

No és gratuït que en una de les samarretes del 'merchandising' oficial del Primavera Sound s'hi llegís 'Shellac i 249 més' com a resum del 'line-up' del festival. El vetarà trio posthardcore liderat per l'heroi Steve Albini han tocat a totes les edicions del festival i continuaran fent-ho fins a nou avís. Però a banda de fer-ho el divendres a la nit tal com estava previst, també van protagonitzar un concert sorpresa el dissabte a primera hora de la tarda davant de la carpa del 'merch', precisament. Seria per promocionar la samarreta?

 NO T'HO PERDIS: Reviu els Primavera Sound 2018 amb les nostres cròniques del festival.

Últimes notícies

    Publicitat