[title]
Encara que ho aprenguéssiu a l'escola, no és cert. Un any no dura 365 dies. En realitat la seva durada és de 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 45,10 segons. Aquest excedent d'hores i minuts s'acumula d'un any per l'altre i, quan arriba el moment –cada quatre anys–, s'uneixen per formar el 29 de febrer, una jornada afegida al calendari, el dia més estrany de tots, el que dona la seva particularitat a conegut com any de traspàs, que té 366 dies. Enguany toca.
I com només passa cada 4 anys (amb futures excepcions el 2100, 2100, 2200, 2300... seria molt llarg explicar les raons) és una data estranya, gairebé màgica, que dona peu a tota mena d'anècdotes i curiositats. Aquí va un petit grapat de les més sorprenents.
1 La normativa civil estableix que a efectes legals els nascuts un 29 de febrer fan anys a les 00 h hores del dia 28 de febrer d'un any habitual. Per exemple, una persona nascuda el 2004 serà major d'edat el 28 de febrer de 2022 sense tenir present l'hora del seu naixement.
2 Sants, sí que en té. Tot i ser tan poc habitual celebren el seu sant els que agafen el seu nom dels sants Romà de Condat, sant August de Chapdelainede i sant Gregori de Narek.
3 Naixements. Ja és complicat haver de néixer un dia que només et permet celebrar el teu autèntic aniversari un cop cada quatre anys. En anglès se'ls coneix com a 'leapers' ('leap year', és any de traspàs) i entre ells hi ha personatges com el compositor Gioachino Rossini, l'escriptor John Byron, l'actor Dennis Farina i, entre els que encara estan vius, la model alemanya Lena Gercke, l'actor italià Antonio Sabato Jr i –atenció– Pedro Sánchez, sí, sí, el president del Govern.
4 I els morts? No importa com de bé ens amaguem, si la mort ens espera un 29 de febrer, hem begut oli. Això els va passar a gent com el pintor Ramon Casas, la novelista argentina Rosa Guido, l'escriptora Janet Kagan o l'actor i cantant Davy Jones.
5 Que la història es mesuri en dies i mesos concrets fa que els esdeveniments importants que van passar el 29 de febrer siguin encara més assenyalats. Per exemple, la gala dels Oscar on va ser guardonada la famosa pel·lícula 'Lo que el viento se llevó' o el descobriment de l'invent A-11 -que va suposar un abans i un després en el món de l'aviació-. A més a més, és el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries. no podria ser millor reivindicació.
6 Tot i ser cada quatre anys, el 29 de febrer ha tingut anys i anys per fer història de fets curiosos que potser no són efemèride, però que val la pena recordar. Com, per exemple, el trencament de la pedra movedissa de Tandil, una pedra de 300 tunelades que va restar en equilibri al fil d'un turó durant més de trenta anys. El 29 de febrer de 1912 va caure i es va trencar en tres trossos. També un 29 de febrer -una mica més actual, el 2012- es va finalitzar la construcció de l'edifici més alt del Japó, el Tokyo Skytree, de 634 metres d'altitud.
7 Per què només 29? Hi ha hagut deu moments a la història -només en alguns llocs- en els quals el 30 de febrer ha existit. El més famós va ser el cas de Suècia l'any 1700 per abolir el calendari suec i retornar al calendari julià. També a l'antiga Unió Soviètica hi va haver 30 de febrer els anys 1930 i 1931, quan es va introduir un calendari revolucionari en què cada mes tenia trenta dies i els dies de festa restants no pertanyien a cap mes. El 1932 es va tornar al calendari regular.