[title]
Abans de res, no volem que provis el tractament o la dieta de moda. Els mètodes fitness que semblen tenir la cura de tot estan ja una mica obsolets, així que en el 2021 volem centrar-nos en el benestar de tot el nostre cos, sigui llegint més, caminant o anant a teràpia. En comptes de registrar i comptabilitzar tots els nostres passos, intentarem tenir controlat el nostre estrès (i aprendre nous exercicis de respiració) i en lloc d'enfocar-nos en els objectius de l'exercici físic, intentarem estirar més amb l'ajuda de teràpies efectives i poc invasives. Et ve de gust aquest canvi de rutines? Aquí t'expliquem quines tendències de benestar són les nostres favorites enguany.
1. Estiraaaaaaar-te (amb una mica d'ajuda)
Els estiraments són una de les millors coses i més fàcils que podem fer pel nostre cos i, no obstant això, la majoria de nosaltres no ho fem amb la freqüència suficient. Si estàs tan tens i encarcarat que necessites l'atenció d'un professional, estudia la possibilitat de practicar la Teràpia d'Estirament Fascial. La fàscia són els teixits en forma de teranyina que recobreixen els músculs i els lligaments. Busca algun centre prop de casa teva on treballin aquesta teràpia i l'únic que hauràs de fer és intentar relaxar-te, respirar i seguir les instruccions del o la terapeuta. Et gronxarà, doblarà i et retorcerà per fer girar els teus lligaments en totes les direccions i posicions. Sortiràs de la llitera sentint-te més lleuger i més alt.
2. Envia't missatges amb el teu terapeuta
Si la salut mental no era una prioritat per a tu abans del 2020, una pandèmia mundial potser ha canviat el teu punt de vista. La pandèmia també va obligar els psicòlegs a desfer-se de les seves sessions de sofà i adaptar-se a la situació passant consulta per videoconferència o enviant-se missatges de text amb els seus pacients. Òbviament, els missatges mai reemplaçaran les visites en persona, però disposar d'un accés més assequible i fàcil amb els professionals de la salut mental sempre és una cosa a celebrar. Vols intentar-ho? Hi ha un munt d'aplicacions que ofereixen teràpia psicològica com Mentavio, Ginger, Calmerry, TalkSpace, TherapyChat... També pots escoltar podcats que et poden ajudar a entendre millor les teves emocions, com el molt recomanable Entiende tu mente.
3. Sincronitza la teva vida amb el teu cicle
Planificar el teu període sense tenir res a veure amb la fertilitat? Estem intrigats. Segons Alisa Vitti, autora del llibre 'In the flo', la sincronització dels cicles és la pràctica d'adaptar la teva vida diària, des de la teva dieta a les teves rutines d'exercicis i oci, amb la teva menstruació i els canvis hormonals i d'energia que tenen lloc durant 28 dies (aproximadament). Quins són els suposats beneficis d'estar sincronitzat? Evitarà l'esgotament causat per l'exercici, ajudarà a prevenir lesions i veuràs resultats més ràpidament. Amb l'aplicació My Flo aprendràs quins aliments, exercicis, treball, activitats socials i amor són els millors en cada fase del teu cicle.
4. Troba la relaxació total a un spa flotant
Els spas flotants, coneguts per cuidar els músculs adolorits, contribuir a la relaxació i fins i tot per impulsar la creativitat, no són res de nou, però si t'has passat els últims mesos atrapat a casa amb tota la família, potser la quietud és el que més necessitis aquest 2021. A Barcelona tenim Flotarium, on les càpsules d'aspecte futurista estan plenes d'aigua a temperatura corporal i sal: aquesta combinació et farà surar, literalment. Si aconsegueixes aclarir la teva ment (les persones claustrofòbiques haurien de deixar la tapa de la càpsula oberta), t'espera una hora de veritable descans. Un consell important, un cop dins de la bombolla, evita tocar-te els ulls!
5. Controla el teu estrès, no les teves passes
La tecnologia ens permet registrar-ho tot, des de les nostres passes fins al nostre cicle de son, però aquestes aplicacions i aparells van un pas més enllà i també poden controlar el nivell d'estrès de l'usuari. Des del nou Apple Watch, que utilitza un monitor d'oxigen en sang per detectar la respiració agitada i superficial; fins al nou Fitbit Sense, que rastreja l'estrès a través de l'activitat electrodèrmica (és a dir, com està conduint l'electricitat la teva pell), el seguiment de l'estrès és la tendència tecnològica de l'any. Afortunadament, aquests dispositius no només controlen l'estrès, també ajuden a calmar-te: Cove, un dispositiu llançat recentment que es posa a la part posterior del cap, emet vibracions silencioses darrere de les orelles per calmar l'usuari, mentre que altres gadgets t'ajuden amb meditació guiada o exercicis de respiració.
6. Calma la teva ment amb un bany de so
Els banys de so existeixen des de fa segles i sempre han tingut els seus seguidors. Són especialment útils per als que no aconsegueixen desconnectar la ment a l'hora de meditar, així que si l'spa flotant no et ve gens de gust, potser aquest bany sonor sigui el que necessites. Es tracta, bàsicament, de classes de meditació que t'ajuden a arribar a un estat meditatiu profund amb so ambiental, utilitzant notes repetitives en diferents freqüències que t'ajudaran a desconnectar dels teus pensaments. Pots provar a casa amb algunes de les sessions disponibles a YouTube, per exemple amb el so de bols de vidre o de gongs i bols tibetans.
7. Alimentació conscient
No debatrem si és millor seguir una alimentació vegetariana o no, però sí que us animem a introduir en la vostra dieta cada vegada més aliments ecològics i de proximitat. És una manera de menjar millor –res de pesticides, antibiòtics, etc.–, es té cura del medi ambient i a més es dona un cop de mà a productors locals. Una altra manera de consumir de manera conscient és encaminar-nos cap al residu zero i no llençar tant menjar. Hi ha aplicacions com Too Good To Go que ajuden a salvar menjar en perfecte estat que, d'altra manera, acabaria a les escombraries.