[title]
Vivim una època complicada per als festivals, però la pandèmia no ha pogut impedir la primera edició del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC), que neix de la convicció que l'art pot canviar el món. De l'11 al 15 de maig hi ha programades més de 40 activitats —moltes gratuïtes i per a tots els públics—, a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, que inclouen tallers, espectacles, música, performances i conferències, entre d'altres. Per assistir a qualsevol activitat és necessari la inscripció prèvia.
Les activitats destacades del FAACCC
El FAACCC s'inaugura amb una activitat reflexiva gratuïta que representa a la perfecció els valors del festival. A 'Pràctiques artístiques comunitàries i participació: la temptació del mite del nosaltres', es presenta una reflexió al voltant de les arts comunitàries, qüestionant les seves potencialitats i febleses i la relació entre aquestes i la participació cívica i política.
També l'11 de maig té lloc 'Cartografies del contrast', un passeig per Sant Andreu que proposa un exercici d'aproximació sensorial de l'espai social a través de l'art sensible. Temes com la memòria col·lectiva i la relació espai-cos són alguns dels protagonistes de la ruta, que pretén explorar les fronteres entre allò conegut i desconegut. També és gratis.
El 12 de maig es fa 'IN-FAACCC', una activitat participativa en què es presentaran escenes teatrals treballades anteriorment amb infants i joves del barri perquè es finalitzin col·lectivament. La jornada la tanca l'obra de teatre 'Ana y Serafín. Inquilinos de la periferia'. Els protagonistes són dos immigrants cordovesos que arriben a Barcelona l'any 1962. L'obra explora les implicacions de l'experiència d'emigrar i la formació de les nostres identitats. Es convida a les persones del públic que hagin viscut una migració a què portin objectes simbòlics de la seva experiència per compartir els relats un cop finalitzada l'obra, amb la presència d'una historiadora que dinamitzarà l'activitat. Es realitzarà taquilla invertida, és a dir, els assistents decidiran en sortir quants diners volen aportar.
Els aficionats a la dansa tenen el seu espai el 13 de maig amb el taller 'Cuerpo-Problema', que s'enfronta a la celebració corporal de la dansa clàssica. El taller es basa en la idea que la manera que ens movem no és innocent, sinó que ve condicionada per elements preexistents i externs a nosaltres. L'entrada té un cost de 15 €.
Per tancar la jornada hi ha programades dues activitats gratuïtes que, si bé són independents, estan força connectades. Primer es realitzarà una 'Espigolada urbana', que consisteix en una ruta de recollida d'aliments que s'han quedat fora del circuit comercial, per visibilitzar la quantitat de menjar que es llença cada dia. Posteriorment es pesaran els productes recollits i es portaran al punt d'emmagatzematge previst. A continuació, es projectarà el documental 'Los espigadores y la espigadora', de la directora Agnès Varda, que reflexiona al voltant de l'aprofitament dels aliments i centra la mirada a les espigoladores, aquelles persones que viuen de la recuperació de coses que altres no volen.
Del penúltim dia del FAACCC us destaquem una activitat col·lectiva i gratis que se celebra a la plaça de Can Fabra. És 'Toquem-nos: Vine a la Festa de la percussió corporal', una activitat participativa que pretén fomentar l'expressió i la comunicació corporal a través de la música.
Arribem a l'últim dia del festival, on hi ha programada la 'Teatralització i debat entorn el llibre Des-generades, posada en escena: per a totes les ànimes', de Paula Recio. La posada en escena de l'obra pren com a referència la identitat i connecta històries personals i verídiques per desgranar el naixement i la desaparició del postporno barceloní.
Si voleu més informació del FAACCC, podeu consultar el programa complet.
NO T'HO PERDIS: Les exposicions més curioses que pots veure a Barcelona
Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.