[title]
Hubert de Givenchy era un dels últims referents viu de l'alta costura i serà recordat pels icònics vestits que va dissenyar per a Audrey Hepburn, i pel seu gust pel luxe. De la mà de l'historiador de la moda i director de la col·lecció Antoni de Montpalau, Josep Casamartina, revisem quatre elements que faran inoblidable el dissenyador francès.
L'hereu de Balenciaga
Givenchy va néixer a França el 1927 i va estudiar a l'Escola de Belles Arts de París. A més de treballar per a grans de la moda, com Christian Dior i Elsa Schiaparelli, Josep Casamartina posa en valor la seva relació amb Cristóbal Balenciaga: "Eren amics, el va protegir, li passava patrons i compartien clientes, i també oficiales: Balenciaga se les enduia a París per fer la col·lecció i després treballaven per a Givenchy".
El romanç amb Audrey Hepburn
Arran de dissenyar el vestuari per al film 'Sabrina' (1954) va inicar-se l'estreta col·laboració entre el modista i Audrey Hepburn. Per a ella va pensar vestits de còctel negres, escots rectes que deixaven a l'aire les espatlles, i la va calçar amb ballarines, entre d'altres. La va convertir en la seva musa: d'ella va dir que "no era com les altres estrelles, perquè adorava la simplicitat".
El gust pel luxe
"Va heredar de Balenciaga l'aspecte més luxós, perdent duresa i abstracció", afegeix Casamartina. Als anys 70, Givenchy s'endinsaria en el prêt-à-porter a través de la línia Nouvelle Boutique, però sense renunciar als teixits de primera qualitat i les mànigues amples (o els brodats que encarregava a la mítica casa Lesage de París). Després de 30 anys al capdavant de la 'maison', el 1988 Givenchy va vendre la seva firma al conglomerat LVMH.
Givenchy a casa nostra
A més de l'exposició que li va dedicar el Museu Thyssen a Madrid la tardor de 2014, promoguda entre d'altres per Josep Casamartina, els vestits de Givenchy s'han pogut contemplar a les mostres que s'han fet de la col·lecció Antoni de Montpalau a la Fundació Rocamora. La col·lecció atresora deu peces d'alta costura, una trentena de vestits de prêt-à-porter i una raresa de l'any 53, que són resultat de diferents donacions.