Notícies

Adeu al pessebre de la plaça Sant Jaume: així és la proposta de l'Ajuntament per al Nadal 2024

Jaume Collboni va avisar a l’estiu que l’emblemàtica instal·lació nadalenca experimentaria “canvis importants”

Laia Jordà Sánchez
Pessebre Plaça Sant Jaume 2024
Foto: ACN / Cedida per l'Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Fa uns mesos, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va avisar en una entrevista a El món a RAC1 que l’emblemàtic –i sempre polèmic– pessebre d’enguany de la plaça Sant Jaume experimentaria “canvis importants”. I no ha estat d’altra manera. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que aquest Nadal, si passeu per la plaça Sant Jaume, no hi veureu el tradicional pessebre, sinó que el substituiran per una estrella gegant de vint puntes, un diàmetre de nou metres i dues tones i mitja de pes.  Es tracta d'una creació de l’arquitecte i artista Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada, sota el títol Origen.  Pel que fa a l’estructura de l’estel, estarà feta de ferro, metacrilat i centenars de llums led que emetran una il·luminació que es projectarà també a les façanes de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. 

Com també va avançar Collboni en la mateixa entrevista, malgrat que no hi haurà un pessebre exterior, sí que n’hi haurà un a l’interior de l’Ajuntament: el pessebre barroc que abans s’exposava dins el Museu Marès i que ara s’instal·larà al pati dels Carruatges de l'edifici consistorial. El trasllat anirà a càrrec de l'Associació de Pessebristes de Catalunya, una organització que, en paraules de l'alcalde, fa "un treball excel·lent per conservar el patrimoni i mantenir les arrels vinculades al Nadal", va explicar Collboni. Igual que l’estel, el pessebre es podrà visitar des del 29 de novembre fins al 5 de gener.

Pessebre Plaça Sant Jaume 2024
Foto: Ajuntament de Barcelona

Un pessebre que sempre genera debat

El de plaça Sant Jaume sempre és un dels pessebres que genera més polèmica quan arriba Nadal, una diana de crítiques, i el de l'any passat no va ser l'excepció. El del 2023 homenatjava la tradició del pessebre napolità amb una configuració 100% barcelonina a càrrec de l'escenògraf Ignasi Cristià. Un cop muntat, per la seva forma circular el pessebre semblava un petit teatre de set metres d'alçària i fet de material reciclable. Els personatges es van representar en forma de figures retallables, entre els quals es trobaven una setantena de personatges representatius de Barcelona. El que més va cridar l'atenció, però, va ser que, en lloc d'un caganer, hi havia una caganera que llegia un llibre.

Pessebre Plaça Sant Jaume 2023
Foto: Ajuntament de Barcelona

Si parlem dels més polèmics, però, el de l'edició del 2022 va polaritzar la població de la ciutat entre els que aplaudien la modernitat i els que la rebutjaven per complet. El pessebre de fa dos anys va apostar per la tecnologia i va tenir un caràcter de projecció 100% virtual i interactiu. L'escenografia es va representar a través d'un mapatge a la façana de l'Ajuntament i tothom podia modificar les accions que apareixien al pessebre amb els seus telèfons mòbils.

Pessebre 2022 Plaça Sant Jaume
Foto: Ajuntament de Barcelona

NO TE LO PIERDAS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

¿Quieres estar al día de todo lo que se mueve en la ciudad? Inscríbete en nuestra newsletter y tendrás toda la info y los planes que te gustan para disfrutar de Barcelona

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat