[title]
Anem una mica saturats i fem el que podem: el Netflix del cosí, la contrasenya d’HBO que la tele encara recorda d’aquella vegada que va venir la parella de la teva germana a casa, etc. Les plataformes audiovisuals estrenen contingut constantment i costa filtrar-lo per trobar la pel·lícula, la sèrie o el documental perfecte per a cada ocasió. Si sou dels que, a part d’entretenir-vos, voleu aprendre alguna cosa o sentir un Stendhal de tant en tant, tenim una bona notícia per a vosaltres.
CaixaForum ha creat la seva pròpia plataforma de continguts audiovisual, tots de temàtica cultural. Es diu CaixaForum+ i tenir-hi un compte és completament gratis. A dins hi trobareu més de 1.000 peces de vídeo i àudio per consumir a la televisió, des de l’ordinador o amb el mòbil.
Prop de la meitat són produccions originals de la Fundació “la Caixa”, però també hi trobaràs col·laboracions amb altres institucions culturals. Hi ha contingut de tota mena: sèries, pòdcasts, documentals, pel·lícules, art digital, programes de divulgació, entrevistes, concerts… Per començar, hem destacat 10 aspectes d’aquesta nova plataforma perquè t’hi capbussis de ple i en surtis sent una persona diferent: més culta, més relaxada i més feliç.
1. Molts continguts de menys de 15 minuts
Sap greu: ara ho volem tot picadet, ràpid i adaptat a les nostres minses capacitats de concentració. Tot i que hauríem d’esforçar-nos per gaudir dels continguts sense que la llargada ens tiri enrere, cal acceptar que els temps són els que són. La plataforma CaixaForum+ aglutina peces que van dels dos minuts a les dues hores, però les més curtes les ha ordenat sota el títol “Si tens menys de 15 minuts”. Hi trobaràs els mini-docus d’Arturo González-Campos, on analitza deu pel·lícules clàssiques del cinema espanyol, o la minisèrie il·lustrada ‘La lucidez de lo breve’, que aborda temes com la salut mental, la feina o la por. També duren menys de 15 minuts alguns Micro-docus de curiositats animals i ‘Backstage’, unes converses amb experts que relacionen la moda amb altres disciplines culturals. I amb això, desapareix el clàssic “no tinc temps”, que n’abusem massa.
2. Un refugi pels amants de l'art
L’art és una disciplina cultural poc present als productes de masses. La música, la literatura i el teatre s’escolen a les nostres pantalles prou sovint, però els amants de l’art potser trobaran a CaixaForum+ el que falta a moltes altres plataformes: continguts interessantíssims sobre creació artística. Des d’aquesta petita sèrie documental on diversos conservadors del British Museum parlen de les seves peces preferides, fins a les ‘Converses entre artistes’ amb grans creadors de casa nostra com Ignasi Aballí, Lúa Coderch o Perejaume, passant per documentals sobre Munch o Dora Maar, artistes mundialment reconeguts.
3. Contingut musical
Per a melòmans, la plataforma ofereix continguts com ‘20.000 days on earth’, un documental ens convida a passar 24 hores amb Nick Cave en el seu dia número vint mil sobre la Terra. La sèrie ‘Soundbreaking’ dona a conèixer en el so de les darreres dècades amb entrevistes exclusives a artistes, productors i pioners de la indústria musical, per descobrir aquest món per dins. I a ‘Portades’, Ricardo Moya ens explica les curiositats darrere les portades dels discs de The Black Keys, Love of Lesbian, Red Hot Chilli Peppers, o Rosalía.
4. Gaudir per les orelles
Sabem que els pòdcasts estan de moda (de fet, nosaltres hem fet un recull d’alguns pòdcasts que s’han fet aquí a Barcelona!). Ara, el millor contingut és aquell que t’entra per les orelles, i l’aplicació de CaixaForum+ té pòdcasts per a tots els gustos. N’hi ha pels frikis de la història, de la mà de l’arqueòleg Alfredo González Ruibal, perquè coneguin el passat a través de tot allò que es troba sota terra. També pots sentir ‘La fonoteca’ un pòdcast creat a partir de conferències històriques de ciència i cultura. I el repositori de xerrades, ponències i debats de l’Ateneu Barcelonès també es pot escoltar: de cop i volta et trobaràs fent la compra mentre de fons sona una conferència de l'any 1976, en què l'escriptor i periodista Eugenio Montes parlava de la influència de la literatura de Boccaccio.
5. Entrevistes a fons
Si abans elogiàvem el contingut ‘snack’ (curtet i fàcil de consumir), ara toca admirar aquesta producció de La Fábrica i la Fundació ”la Caixa”. ‘Archivo de creadores’ entrevista a artistes, cineastes, escriptors, actors, arquitectes, cuiners o filòsofs espanyols, la memòria dels quals vol preservar. Podràs sentir a Alberto García-Alix, Isabel Coixet, Antonio López, Antonio Muñoz Molina, RCR Arquitectes, Fernando Trueba i Patricia Urquiola en entrevistes íntegres que duren més de 10 hores, o bé escoltar-ne els pòdcasts de 50 minuts de durada.
6. Agradable a l’ull
Us havíem promès síndromes d'Stendhal i, si amb els documentals d’art no en teniu prou, podeu provar de descobrir els continguts sobre disseny i arquitectura de la plataforma. Recomanem aquest documental sobre Miguel Milà, dissenyador barceloní, que descobreix la profunditat d’aquesta figura i ens apropa a la seva manera de pensar, treballar i crear. Un altre documental ens apropa a Coderch, un arquitecte polèmic però que va deixar una marca innegable a la disciplina i un curtmetratge sobre Frank Lloyd Wright ens revela els seus projectes més visionaris, fins i tot aquells que no es van arribar a construir.
7. La paciència és la mare de la ciència
Evidentment, no hi falten tampoc els continguts sobre totes les ciències hagudes i per haver. N’hi ha que relacionen ciència, activisme i política, com aquest que explica l’orígen de Greenpeace. Unes meravelloses càpsules anomenades ‘Haiku Nature’ ens mostren breus moments del món natural, perquè en coneguem els protagonistes mentre sentim els efectes relaxants i gairebé ASMR que provoquen. Ah, i la sèrie ‘En resumen’ concentra en episodis de 20 minuts alguns aspectes de la vida humana que requereixen explicacions científiques, com el malbaratament alimentari, els forats negres o la falsificació d’art.
8. El plaer del directe
Diuen que la música en directe no triomfa mai a la pantalla, però també diuen que la tele ha mort. Amb les plataformes cadascú escull què vol veure en cada moment, i a tots ens pot venir de gust gaudir d’un concert de la 'Simfonia núm. 9' de Schubert’ o de l’òpera de Mozart, Don Giovanni. Que sou més d’arts escèniques? Cap problema: podeu fruir amb les coreografies de Thierry Malandain o veure El Trencanous de Chaikovski, si voleu alguna cosa més clàssica. També podeu aprofitar l’oportunitat de conèixer diverses companyies teatrals des de dins amb la sèrie-documental ‘En Companyia’.
9. Capturar imatges amb un clic
La fotografia és la protagonista d’’Enfoques’, una sèrie on el fotògraf Txema Salvans comparteix converses amb companys de professió. S’hi repassen les trajectòries d’Emilio Morenatti, Pilar Aymerich, Yann Gross i Mireia Sallarès, entre d’altres. Per conèixer l’experimentació més contemporània en el món de les imatges, hi ha aquest fascinant diàleg amb Joan Fontcuberta i per mirar el passat, podeu endinsar-vos en la figura pionera de Joana Biarnés.
10. Per a les rates de biblioteca
Quin llibre podríeu dir que us ha canviat la vida? Lectors d’abans d’anar a dormir, lectors del tren, lectors que us sentiu impostors perquè llegiu poc, però us agradaria fer-ho més sovint: us convidem a descobrir ‘A peu de pàgina’, on alguns dels escriptors més importants del panorama literari revelen quines novel·les els han canviat la manera de veure el món. Descobreix els llibres que van animar a escriure a Manuel Ribas, Alicia Jiménez Barlett o Nacho Carretero.
NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer gratis a Barcelona
Llegeix el número de Nadal de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat