[title]
Els prestigiosos premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme d'enguany han guardonat dos equipaments barcelonins, la Casa 1738 i la botiga de roba Gimaguas, però aquests dos no són els únics premis que s'han quedat a Catalunya, sinó que un càmping a poc més de dues hores en cotxe de la ciutat també n'ha rebut un. El càmping Alfacs d'Alcanar, a Tarragona, ha estat premiat amb el FAD de Ciutat i Paisatge gràcies al disseny de fusta dels bungalows, l'espai exterior i la promoció que fa d'un nou model vacacional.
El projecte, a càrrec dels estudis d'arquitectura Bajet Giramé i JAAS, va donar el tret de sortida l'any 2016 amb l'objectiu de liderar una meticulosa i respectuosa "metamorfosi arquitectònica" de l'espai que inclogués transformacions per millorar el complex any rere any. Quan s'acaba la temporada del bon temps, s'obren uns 4 o 6 mesos per fer petites obres de millora que aquest any han estat mereixedores del premi FAD. En un comunicat, els arquitectes asseguren que "no hi ha un projecte únic, sinó un procés en evolució constant" i asseguren que la transformació continuarà endavant.
"Un mur corbat que abraça el mar i recrea una mena de platja artificial que integra aquest lloc per a l'esbarjo i l'entreteniment amb el seu entorn marítim de forma harmoniosa", així és com descriu el jurat dels guardons el càmping, situat molt a prop del Parc Natural del delta de l'Ebre. Els membres del jurat també han valorat positivament "la transformació d'un gran espai exterior que, amb una molt bona lectura del terreny i una sèrie d'estratègies intel·ligents, aconsegueix revaloritzar aquest espai natural davant del mar".
El projecte ja es va idear amb una visió a llarg termini que va començar amb la construcció de terrasses esglaonades, murs i plataformes que serveixen de suport per a les tendes tèxtils, pèrgoles i bungalows i altres actuacions que han convertit l'espai en un paradís vacacional de disseny. L'any 2021, es van renovar uns pavellons multiservei del complex, una obra que va ser seleccionada pels FAD 2022. "Un eix central organitza els equipaments d'aquesta mena de petita ciutat, creant una estructura que facilita l'accessibilitat i la interacció social. Els carrers que es ramifiquen a partir d'aquest formen una xarxa de mini barris, compost per construccions prefabricades de fusta", així és com ha quedat el càmping després de gairebé una dècada de millores, segons el jurat dels guardons.
Un foment del turisme sostenible i de qualitat
La sostenibilitat ha estat un dels principals objectius del projecte des que es va iniciar i ha posat la vegetació com a eix central. El resultat ha estat un oasi natural amb vistes al mar que inclou jardins aromàtics, vells pinars ombrívols, cabanes de fusta que es mimetitzen amb l'espai i pèrgoles i canyissos transpirables. "Hi ha un diàleg entre l'artificial i el natural", així defineixen els arquitectes la barreja entre les piscines, els restaurants gurmets i les comoditats del càmping amb l'entorn i la vegetació natural.