Notícies

Així és el pessebre de la plaça Sant Jaume

Escrit per
Marc Andreu
Pessebre plaça Sant Jaume 2019
FOTO: Marc AndreuPessebre plaça Sant Jaume 2019
Publicitat

Fa dies que la construcció del pessebre fa acte de presència a la plaça Sant Jaume. Treu el cap entre les tanques que no resisteixen a la curiositat de la gent que hi passa per davant. Un forat aquí, un forat allí han anat desvetllant el que avui ja s'ha obert oficialment a tothom. Amb el pessebre inaugurat, les llums de Nadal enceses - amb novetats com les de Passeig de Gràcia -, el mercat de Santa Llúcia que ja llueix amb tot la seva esplendor i un llarg etcètera d'activitats senyalades al calendari, ja podem dir que queda inaugurat el Nadal a la ciutat. Però tornem al recentment inaugurat pessebre de la plaça Sant Jaume! Nosaltres ja l'hem visitat i hem parlat amb la Paula Bosch, escenògrafa i responsable de la instal·lació nadalenca 'Els objectes adormits'.

Pessebre de plaça Sant Jaume 2019
Pessebre de plaça Sant Jaume 2019
FOTO: Marc Andreu

Les golfes i una muntanya de records

Fa anys que la idea del pessebre clàssic, amb les seves figures, les seves inqüestionables posicions dins del quadre escènic i la seva simbologia més religiosa han quedat enrere en la instal·lació que proposa l'Ajuntament de Barcelona. El de l'edició del 2018 n'era un exemple i aquest dóna un pas més en la reinterpretació artística que proposa l'escenògrafa Paula Bosch. "M'he inspirat en el meu record d'infància on era més important tot el procés de muntatge previ del pessebre que el resultat final del pessebre".

Un record que inevitablement està lligat a caixes de cartó, armaris plens de pols i decoració de nadal que dorm des del Nadal passat i desperta cada desembre. Amb el record d'aquesta vivència que tots, d'una forma o una altra hem viscut, l'artista gironina ha desenvolupat una proposta molt vistosa, càlida i imponent. Objecte que tots hem tingut i tenim a casa durant les èpoques nadalenques són les protagonistes d'un pessebre que vol connectar directament amb els records del visitant.

Pessebre de la plaça Sant Jaume 2019
Pessebre de la plaça Sant Jaume 2019
FOTO: Marc Andreu

Des d'una ampolla de cava, passant per les figures del pessebre embolicades amb paper de diari, per un bitllet de la loteria de Nadal o per les cartes que enviem als nostres estimats. "El formen objectes que relacionem directament amb el Nadal i el que busco és que la gent hi connecti, comenti i els porti a fer un viatge als seus Nadals" assegura la seva creadora.

Un pessebre amb dues cares

La mateixa muntanya de caixes, cada una il·luminada perquè els elements que guarden en el seu interior llueixin bé, crea dos vessants. En una d'elles hi ha la representació de les golfes i els elements nadalencs i, en l'altra, una ciutat plena de cases i finestres. "El que volia representar és que en cada casa hi dormen caixes plenes de records que s'obren amb l'objectiu de fer entrar l'esperit nadalenc a cada una d'elles a través del pessebre, de l'arbre o de l'olor de gall d'indi farcit", diu la Paula. I és que el Nadal, siguem més del Pare Noël o del Tió, més de canelons o de sopa de galets, és això, petits moments i elements que tenen el poder de despertar-nos alguna cosa dins que ens fa dir: estem a Nadal!

Pessebre de la plaça Sant Jaume 2019
Pessebre de la plaça Sant Jaume 2019
FOTO: Marc Andreu

Barcelona, ciutat de pessebres

Els objectes adormits ja han despertat a la plaça Sant Jaume i hi seran fins al 6 de gener. Pels qui vulgueu una opció de pessebre més tradicional hi ha l'opció del Museu Marès amb el de l'Associació de Pessebristes o el del Monestir de Pedralbes. Enguany la ciutat en suma un de flotant en el nou mercat del Port Vell, acompanyat d'altres atractius com un arbre de 31 m d'alt o un espectacle inaugural de la Fura dels Baus.

TAMBÉ T'AGRADARÀ: Guia completa del Nadal a Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat