[title]
Madrid, a dues setmanes del Sónar. Un autobús recull a Atocha a un grup de periodistes, agafa la M-30, es desvia per un camí de terra que voreja el camp de tir de golf del Club Deportivo Somontes. Al fons del camí, apareix la cúpula blanca. Som a la presentació de Sónar360º. Ens estirem a terra... i al·lucinem.
Havia de passar. Que dos dels grans projectes relacionats amb el món audiovisual a Barcelona es trobessin era cosa de temps. Sónar i Mediapro han firmat un acord de col·laboració de tres anys que es materialitza a la 25ena edició del festival de música avançada en forma d'escenari: Sónar360º by Mediapro és la cúpula fulldome més gran d'Espanya (19 metres de diàmetre) i acollirà les peces més innovadores que s'estan fent al món en aquest format immersiu.
Un dels objectius del Sónar+D, des dels seus inicis, ha estat el d'apropar al públic tecnologies i formats experimentals relacionats amb la imatge, el so, i la creativitat. Buscar els futurs possibles, les persones que els exploren, i posar-los a les mans del públic del festival. L'escenari Sónar360º és exactament això.
Alguns pensareu que ja fa uns anys que veiem peces immersives en fulldome a Barcelona. N'hem vist, entre altres llocs, al Festival Mira, durant les festes de la Mercè, i fa poc, al Festival Llum BCN. També vem poder veure'n a l'última edició del Sónar. La novetat no és que hi haurà un 'dome' sinó què hi haurà dins del 'dome': durant els 3 dies de +D, a Sónar Dia (del 14 al 16 de juny), l'escenari Sónar360º projecta les peces més recents de Societé des Arts Tecnologiques de Montreal (SAT), la institució de més renom mundial en aquest format, i del Royal College of Arts de Londres, que té un grup d'artistes i investigadors (Fulldome Researh Group) dedicat específicament a les possibilitats de l'audiovisual immersiu ene 360º i l'audio en 3D. Les peces, algunes d'elles 'premières' europeees, comissionades per Sónar+D, es podran veure durant el Sónar Dia, de 13 a 21 h.
Lucent Matter by Rose Leahy, Kim Yip Tong and Sylvana Lautier from RCA Fulldome Research Group on Vimeo.
Però al Sónar+D no només es mira; també es toca. Projeccions a banda, durant els tres dies del festival, s'impartiran dos workshops d'iniciació a la creació del contingut audiovisual immersiu, impartits per Sean Caruso, responsable de formar els artistes de la Societé des Arts Tecnologiques de Montreal (SAT). Si voleu participar-hi, inscriviu-vos ja a la Networking App de Sónar+D.