[title]
En els darrers anys s'han creat centenars d'aplicacions per deixar constància de tot el que fem: Goodreads per registrar i valorar els llibres que llegim, Letterboxd igual però amb pel·lícules i Map my run per als 'runners' empedreïts que volen compartir les seves rutes i temps de carrera. N'hi ha de tota mena, també per als més viatgers, però fins ara, no n'hi havia cap per portar el compte dels municipis catalans visitats. Alguns usuaris de les xarxes demanaven la creació d'una aplicació de l'estil de Places Been, que permet marcar els països i ciutats d'arreu del món on s'ha estat, però per a Catalunya, una demanda que, finalment, ha estat escoltada.
Tot va començar amb la petició d'un usuari a través de X que demanava una aplicació que permetés marcar tots els municipis de Catalunya o dels Països Catalans on havia estat per poder veure'ls en un mapa. Ni tres setmanes després, l'informàtic català Pol Fernández Martí va contestar a la petició amb la creació de Municipis Visitats Catalunya, la primera aplicació gratuïta que permet registrar tots els punts del territori on s'ha estat. La nova plataforma ja està disponible tant per iOS com per Android i funciona d'una forma molt intuïtiva: després de registrar-se, apareix el mapa de Catalunya dividit en els 947 municipis que canvien de color quan l'usuari clica per marcar que n'ha visitat un. A la part superior del mapa també hi ha un comptador que augmenta cada cop que es marca una població i que indica el tant per cent visitat del país, un mètode que motiva a l'usuari a descobrir tots els racons de Catalunya.
Hores després del seu llançament, l'aplicació va entrar dins el top 5 de les aplicacions de viatges més descarregades al costat d'altres consolidades com Renfe, Booking, Airbnb i Uber tant a l'App Store com a Google Play Store. La seva estrena també ha revolucionat les xarxes socials, on molts usuaris han deixat comentaris com "algú m'explica com he estat vivint fins ara sense aquesta aplicació?" i "tocarà visitar-ne més, doncs" per mostrar suport a la iniciativa. Entre totes les reaccions també hi trobem la del grup de música català The Tyets, que han assegurat que faran servir l'aplicació com a "diari de bolos" per no perdre el compte de tots els municipis on han actuat. L'anunci també s'ha omplert de peticions perquè s'afegeixin la resta de municipis d'Andorra, Catalunya Nord, les Illes Balears, el País Valencià i la Franja de Ponent, una demanda que ha arribat al seu creador, que ha assegurat que ja està treballant per fer-ho realitat.
Una aplicació per evitar la massificació turística
La nova aplicació fomenta el turisme de proximitat i visitar municipis meravellosos que s'allunyen dels punts més turístics del territori com Barcelona. Precisament per lluitar contra aquest turisme de masses, la ciutat vol crear una altra nova aplicació que avisa els visitants sobre com de col·lapsats estan alguns dels punts més coneguts de la ciutat i evitar que encara s'atapeeixin més. Dins el Pla d'EGA, el nom que ha rebut l'aplicació, hi ha setze Espais de Gran Afluència (EGA) entre els quals es troben el Park Güell, la Sagrada Família i el mercat de la Boqueria, entre d'altres.