[title]
"No diguis que això és un restaurant, posa millor que és un merendero", em reclama en Lito Baldovinos, mànager del Grup Confiteria. Acaba de reobrir al públic el restaurant de la Font del Gat, una obra de Puig i Cadafalch de 1925, situada dins els Jardins de Laribal, que el 1908 van esdevenir els primers jardins públics de Barcelona, allà on les classes populars anaven a fer les fontades, festes de ball, mam i teca al voltant de la font. I la intenció és que continuï així", diu Baldovinos.
Volem que això continuiï sent un lloc d'esbarjo per a les classes populars
L'espai és una meravella: 700 metres quadrats, amb dues de les millors terrasses de Barcelona: una davant la façana de l'edifici de Puig i Cadafalch, l'altra un balcó amb una visió panoràmica, i tot envoltat per uns jardins de Rubió i Tudurí, paisatgista mestre del jardí noucentista. L'acció passa a fora del restaurant, esclar, amb una capacitat propera a les mil persones ("encara que si fa fred, et posarem una taula dins", em diuen).

La Font del Gat és oberta de dimecres a diumenge: els dimecres i els dijous, en franja de tarda-nit, i divendres, dissabte i diumenge de les 12 h a la 1 de la matinada. "L'oferta gastronòmica és feta perquè t'ho passis bé, segueix l'esperit de merenderos populars de Montjuïc, com la Caseta del Migdia o el Paperines, llocs divertidíssims", subratlla Baldovinos. I això passa per una oferta d'un menú tancat de 23 amb d'espetos a la brasa, de carn, verdures o sardines, que inclou amanida i/o gaspatxo d'entrants.
Com es menja a la Font del Gat?
Els diumenges, una arrossada popular a 22 euros substitueix els espetos, amb amanida/gaspatxo i després t'aixeques amb el tiquet a buscar el plat de paella (i es podrà repetir, per cert). També hi ha una oferta de tapes catalanes, com esqueixada, russa o coca de recapte, "però a nosaltres el que ens fa il·lusió és que la gent menjo espetos i arròs", explica Baldovinos.

L'oferta gastronòmica, tot i ser molt bé de preu, està feta amb garanties: al capdavant de les brases de les broquetes i el foc de l'arròs hi ha la Cristina Pérez de Pork de Sagardi, experta en carn, brasa i carbó. I és molt probable que hi hagi pop-ups de restaurants veïns i amics, com el Xemei. "Això no és lluny! M'agrada dir que és a sis minuts a peu del Xemei!", riu Baldovinos. I és cert: un cop ets al capdamunt del molt urbà carrer Lleida, arribar a aquest pulmó verd i modernista són cinc minuts a peu. La llunyania de la Font del Gat és psicològica, potser perquè la cançó popular ens l'ha ficada al cap com un lloc de mite.

Grup Confiteria s'han fontdelgatitzat amb l'alegria de treballar de cara als barcelonins: els còctels són a preus entre 4,50 euros –com un cafè amb ratafia i vodka, una mena d'expresso martini servit en got de duralex– o una pomada granissada, a vuit. Cada dia que obri tindrà música en directe, a vegades a partir de l'hora del vermut, d'altres en més d'una sessió. Estem parlant de rumba, jazz, folk i DJ d'electrònica de segells de Barcelona. "Hem volgut que això sigui pura Barcelona, i Barcelona va de Puig i Cadafalch al Sonar! Coteleria de merendero", exclama Baldovinos.
Esdeveniments privats? N'hi haurà, però no pas immediatament. "No volem que arribi la gent i això estigui tancat", diuen. Per cert, el directiu de Grup Confiteria vol agrair a Time Out Barcelona el seu paper en la recuperació de l'espai: "Ara farà un parell d'anys, va ser gent de Time Out que ens va proposar que podríem recuperar la Font del Gat. I quan va sortir la licitació, al cap d'uns mesos, ens hi vam presentar". Hi ha Font del Gat per a estona: Grup Confiteria en té la concessió per deu anys.
NO T'HO PERDIS: Les millors terrasses de Barcelona