[title]
Hi ha restaurants que tenen una bona ubicació. D’altres estan al bell mig de l’acció. I un tercer i privilegiat grup gaudeix d’un emplaçament icònic. El Galante, que acaba d’obrir portes, pertany al tercer grup. Al cor del Born: es troba al carrer Princesa, 53, als baixos d’aquell meravellós encreuament palatí de Princesa amb Comerç, a l’immoble que va allotjar el restaurant argentí El Foro.
No ho confien tot a la ubicació, és clar. El Galante, dedicat a la tradició culinària catalana i espanyola amb receptes clàssiques i un toc modern, és una 'joint venture' –o associació, vaja– de tres empresaris de la restauració locals. El Grup Varela (La Puntual, La Xarxa) dirigeix l’operació, però també són socis Juan Carles Ninou (El Xampanyet, associat amb el Grup Varela a La Puntual) i Joan Manubens d’El Passadís del Pep i Agullers, famílies d’hostaleria amb gairebé un segle de trajectòria al barri. El restaurant és espectacular: una estança amplíssima de sostres alts, motllures de fusta i grans finestrals que remeten a un celler tradicional.
"Estem parlant de tapes gurmet d’alta qualitat, sobretot si tenim en compte el producte. No és un local dirigit específicament al turista o al local", m’explica Joan Manubens. L’illa central, el cor del local, és un punt i a part: "Hem portat a la sala la cambra freda i la xarcuteria, de manera que estàs assegut prenent alguna cosa i veus com tallen el pernil, però també com preparen les ensaladilles", continua.
Ha dit pernil? El Galante compta amb aquesta poderosa visió dels pernils penjats –que cada vegada es veu menys– i és tot un paradís de l’embotit al tall: pernil de gla tallat a mà, però també fuet de Vic, llom ibèric o formatge payoyo (i llesques de pa de pagès a la brasa).
La potència i la personalitat dels tres socis es nota en una carta que ho té tot: tapes selectes calentes i fredes, tradicionals (carxofes de Tudela amb encenalls d’ibèric, calamars a l’andalusa) i modernes, com un taco de llagostí amb maionesa d’ají i pico de gallo. Però l’apartat de plats principals farà venir salivera als amants de la cullera: fideus a la cassola amb ploma ibèrica, arròs amb botifarra i trompetes de la mort, o els macarrons de la casa, amb bolonyesa de botifarra del perol (sí, a primera vista, el Galante ho té tot, però sembla que la cosa va de porcs i molt bé). El preu, a partir dels 30 euros, amb producte de primera, és clar.
NO T’HO PERDIS: Els millors restaurants de cuina catalana de Barcelona