[title]
Que Eugeni De Diego gaudeix menjant i cuinat és una evidència. El seu llibre '¿Cómo cocina un xef en casa' (Penguin, 2021) és un dels millors receptaris de cuiner insigne que mai han entrat a casa: receptes directes, per sucar-hi pa, explicades de manera meridianament clara i pensades perquè siguin fàcils de fer, i alhora tinguin una dimensió gastronòmica innegable.
Lombo (Moliné, 1), el restaurant de cuina italiana que De Diego acaba d'obrir amb la seva parella Ana Alvarado (ex-pastissera d'El Bulli) té una forta connexió amb aquest llibre. Per què un restaurant de cuina italiana? "Home, si t'hi fixes, al llibre hi ha moltes receptes italianes. La cuina italiana tradicional és ideal per gaudir menjant, que això és el que m'agrada. I en el fons, tampoc hi ha tants italians bons a la zona alta", diu.
De Diego –que ja ens va fer gaudir com garrins amb Apluma, rostisseria on ja no té participació– ha fet una reinterpretació del receptari italià més clàssic, alleugerint-lo en alguns casos. Com per exemple, un extraordinari 'vitello tonato' on la clàssica salsa de tàperes i anxova deixa pas a una sofisticada maionesa amb un fons de carn, deliciós.
La pasta és un dels punts forts de la casa. Per descomptat, tota la pasta fresca la fan ells mateixos, i les dues varietats de pasta seca que fan servir les han triat "després de fer proves entre 70 marques comercials", explica el cuiner.
Fets amb pasta surten uns boníssims espagueti a la carbonara, fets amb 'guanciale' (embotit de careta de porc) del que De Diego remarca que és de primera qualitat. El toc diferencial el posen uns bocins de greix pur del mateix embotit, separades de la carn i fets a baixa temperatura, diria, que t'esclaten amb alegria a la boca.
La tria òbvia pel que fa a la pasta fresca són uns esplèndids 'pappardelle' amb ragut d'ossobuco, una recepta de guisat a foc lent que et fa tremolar de plaer quan s'acosta i l'olores venir.
De Diego està a punt de posar a la carta una altra recepta que farà efecte crida entre els sucadors de pa (aquí focaccia del Pa de Kilo): una lasanya oberta de llebre a la royal!
La carta és senzilla d'entendre i per no marejar-se triant: aperitius, entrants, pasta i 'lombos', que en italià vol dir "filet o tall bo" i és l'apartat de carn i peix. Hi menjareu de manera abundant i del tot plaent per uns 30 euros per cap, begudes a banda. Aquest és un restaurant de bullici i alegria, la versió de De Diego d'una 'trattoria' romana, amb un servei impecable.
NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona