Notícies

Així és per dins la casa de Sarrià que ha guanyat un important premi d'arquitectura

La 66a edició FAD d'Arquitectura i Interiorisme ha reconegut l'edifici barceloní que "troba una relació única amb la llum i l'aire"

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Casa 1736, Sarrià
Foto: Harquitectes
Publicitat

Barcelona està plena de joies arquitectóniques que no us podeu perdre, i no només ho diem nosaltres, sinó que diferents guardons nacionals i internacionals també ho han corroborat. Els últims han estat els prestigiosos guardons FAD d'Arquitectura, que han premiat la Casa 1736 del carrer Major de Sarrià amb el Premi FAD d'Arquitectura. L'habitatge és un projecte de l'estudi sabadellenc Harquitectes, format per David Lorente Ibañez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó i Roger Tudó Galí, i s'ha endut el guardó al costat de l'edifici DH Palencia, un important projecte energètic.  

El jurat ha reconegut el disseny i la història la casa barcelonina, que "desafia les convencions de la tradicional arquitectura domèstica unifamiliar i, donat el dens context urbà que l'envolta, troba una relació única amb la llum i l'aire, revelant-se hereva de models tradicionals mediterranis característics de la ciutat de Barcelona com són els patis gòtics i els seus valors bioclimàtics i de benestar". Els membres del jurat també han destacat l'elegant estructura, on quatre columnes sostenen un buit per on entra la llum directament al centre de l'espai i "provoca una sensació d'ingravitació". L'"ús innovador" d'un únic material utilitzat també ha estat motiu de reconeixement. La casa està construïda amb un formigó "pobre" que dona un aspecte molt robust i amb "molta inèrcia tèrmica".

Casa 1736, Sarrià
Foto: Harquitectes
Casa 1736, Sarrià
Foto: Harquitectes

L'interior de la casa, pensada per a una família d'unes 5 o 6 persones, no deixa indiferent ningú. La seva verticalitat d'estil gòtic contrasta amb els murs gruixuts de formigó, com si es tractés d'una arquitectura excavada. El jurat defineix l'espai com "una pedrera a cel obert" i destaca la funció del pati central al voltant del qual es desenvolupa tota la vida de la casa. Segons l'estudi a càrrec de projecte, tots els treballs van girar al voltant de prioritzar l'espai central i convertir-lo en "el millor lloc de la casa", com si es tractés d'un atri tradicional. A més de ser el focus de llum natural de l'equipament, també funciona com a mètode de ventilació que divideix la casa i la fa més espaiosa.

Pel que fa als sostres dels espais principals, l'estudi els ha fet "els més alts possibles" i de fusta, per diferenciar-los dels que ocupen els espais complementaris, que són de tipus mineral excavats dins dels murs.

Casa 1736, Sarrià
Foto: Harquitectes
Casa 1736, Sarrià
Foto: Harquitectes

Tot i que l'interior de la casa és una joia arquitectònica miris per on el miris, la façana també té elements molt característics. Els treballs han tingut en compte que es tracta d'una casa al mig de la ciutat, envoltada d'altres edificacions i, malgrat que la renovació ha estat integral, la façana s'ha conservat, ja que està protegida i la normativa no permet modificar-la. Un cop finalitzada la reforma, l'objectiu de "recuperar les relacions amb allò que ens envolta d'una casa urbana" de l'estudi d'arquitectes s'ha aconseguit amb èxit, segons els FAD d'Arquitectura 2024.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat